| Laura01 a întrebat:

Servus.
M-am mutat intr-un apartament care are soba de teracota(pe gaz). Nu am mai stat cu soba vreodata, deci nu prea stiu sa o folosesc cum trebuie. Puteti sa-mi dati cateva sfaturi? Cam toate rezultatele pe google pentru "soba teracota" sunt stiri cu oameni care au murit fiindca nu au folosit-o bine...

Am gasit pe un forum ca ar trebui sa fie mereu usita mica deschisa(habar n-am de ce), ca nu se doarme cu soba pornita(inteleg ca e pentru a fi pe faza in caz ca se intampla ceva cu ea, dar daca mai e cineva treaz in casa poti sa dormi cu ea pornita?), etc.

Stiu, sunt o ignoranta =).

Răspuns Câştigător
| evostyle7 a răspuns:

Pai daca e pe gaz, nu exista niciun risc. Banuiesc ca inauntrul sobei ai o plita, ca la aragaz, sau ceva asemanator. Dai drumu` la gaz si procedezi la fel ca si cu aragazul. Usita de jos ramane deschisa pentru a intra oxigenul ( dupa cum stii, focul nu arde daca nu are oxigen ) iar despre oamenii care au murit in asemenea circumstante, cu siguranta foloseau incalzirea pe lemne in soba. Lemnul ars emana monoxid de carbon, iar inhalat in cantitati mari duce la sufocare, respectiv moarte ( in somn nu iti dai seama ). Aceste ipostaze apar din pricina unor defectiuni la soba/horn, de exemplu mici gaurele in soba permit monoxidului de carbon sa iasa din ea si sa se stranga in camera, iar in somn acest lucru poate fi fatal. Se mai poate intampla si din erori umane, de exemplu nu inchizi bine usa pe unde bagi lemnele ( nu aia de aerisire ), iti iei somn, si monoxidu` se strange in camera. Daca e pe gaz, foloseste`o cu incredere, e safe, si lasa putin deschisa usita de aerisire pentru oxigenare. Si pe lemne e la fel de sigur atat timp cat exista atentie. Bafta.

| Laura01 explică (pentru evostyle7):

Mersi de raspuns!

| Laura01 explică (pentru evostyle7):

Inca o intrebare: cand soba nu e pornita, tin usa cenusarului inchisa sau o las deschisa?

| evostyle7 a răspuns (pentru Laura01):

Nu are importanta, dar de preferat inchisa. Cu placere.

| Sentinel a răspuns (pentru evostyle7):

Cum sa fie mai sigura cea pe gaze? Ai lasat vreodata focul aprins cateva ore la aragaz in bucatarie sa vezi ce inseamna monoxidul de carbon? Cred ca vorbesti din auzite si neverificate. Cei care au murit in casa de la soba au murit intoxicati cu monoxid de carbon. In cam toate cazurile a fost vorba despre sobe pe GAZ. Si este la mintea cocosului ca cea pe gaz e mai periculoasa decat cea pe lemne. Lemnele ard, si in timpul noptii se sting, pe cand gazul curge intr-una si riscul de deces prin intoxicare cu monoxid de carbon este mult mai ridicat in cazul gazelor care ard continuu decat in cazul lemnelor. Lemnele ard cu flacara cam 1-2 ore de cand le-ai bagat in soba, urmand sa fumege inca vreo 2-3 ore dupa ce au ars (carbunii). De aceea te trezesti dimineata in racoare pentru ca focul s-a stins in timpul noptii. Orice ardere degaja monoxid de carbon, problema se pune cat timp dureaza arderea. Daca nu stii, nu mai vorbi!

| evostyle7 a răspuns (pentru Sentinel):

Ia incearca tu (sa-ti imaginezi) asta. Aprinde`ti toate ochiurile aragazului din bucatarie, inchide toate usile si geamurile si asteapta. Simti cumva ca te sufoci? Si in a doua situatie fa un foc in mijlocu` bucatarie alimentat cu lemne, desiguri usi si geamuri inchise, trec 5 minute fara sa te sufoci?
Da, focul papa oxigenul, indiferent ca e "hranit" cu lemne sau gaz, dar in 2 situatii similare, riscul e mai mare cu lemne pentru ca degaja si fum la ardere ( adica monoxid ), bai stiutorule.

| cristi202 a răspuns (pentru Sentinel):

Stai linistit ca si la sobele pe lemne se moare de monoxid de carbon. Daca cosul nu e curatat bine, arderea e incompleta, si se poate muri si asa. La fel si la sobele ce au o tabla care astupa hornul si care se pune dupa ce focul e stins, daca o pui cit mai e jar, risti sa te intoxici, si crede-ma ca multi au murit asa. Eu am asa acasa, dar bunicul meu care era hornar a zis ca e o prostie sa faci asa ceva, ca e extrem de riscant, dar caldura se pastreaza pina dimineata si nici nu consumi atit de multe lemne, si de aceea unii prefera sa riste. La gaz nu stiu daca apare problema monoxidului de carbon, caci acolo ai gazul care arde instantaneu, si singura problema poate fi o intrerupere scurta de gaz, ca mai apoi, odata ce flacara s-a stins, sa te intoxici cu gaz atunci cind revine. Asa ca, eu cred ca cea cu lemne este cea mai periculoasa. In fond, cind "te joci" cu focul, ai de-a face cu pericolul, in orice fel de forma ar fi acel foc.

| Sentinel a răspuns (pentru evostyle7):

Incearca tu aia. Aprinde toate ochiurile la aragaz si da-le la maxim, si inchide usa. Fa asta dimineata. SI seara cand vii acasa vino si dormi in bucatarie. Inainte sa faci asta lasa adresa ca sa-ti trimitem o coroana de flori si condoleante dinainte.

| evostyle7 a răspuns (pentru Sentinel):

Tu nu pricepi ce inseamna 2 cazuri similare. Timp, locatie, imprejurari si doar forma de ardere diferita. Nu mai continui, pentru ca simt ca ma lupt cu morile de vant. happy

10 răspunsuri:
| stejara2 a răspuns:

Buna,eu am soba cu gaz. Uite care sunt regulile de baza, cand arde focul tii usa cenusarului deschisa, cand nu arde o tii inchisa.Eu la usa sobei i-am facut niste gauri la un atelier,decorative cica,dar de fapt,pentru aerisire care este foarte importanta,ai grija sa nu miroase a gaz in casa,caci asta inseamna ca ori soba are vreo caramida de dinauntru cazuta in interior cuma am patit eu intr-un an, cand a venit o data presiune prea mare la gaz din cauza unei defectiuni tehnice de la ei, ori ai cenusarul inchis...Cand faci focul tine macar cinci minute geamul deschis, si te rog nu adormi cu ea pornita! Eu nu m-as baza sa adorm cu ea pornita nici daca mai e cineva acasa, o poate uita asa si adormi.

| Wehrmacht a răspuns:

Nu imi pasa ca a trecut de cand a fost pusa intrebarea. Postez ca sa imi vada raspunsul cei care poate nu stiu asta despre sobe, postez dupa ce am vazut discutie celor 2 de mai jos/sus(unde naiba or fi)
Ce vreau sa spun este in legatura cu CO(monoxidul de carbon). Daca iese in camera cel mai probabil nu o sa fiti constienti de asta.Nu il vedeti si este inodor. Daca va intoxifica nu va strange de gat ca sa va simtiti sufocati.Va asfixiaza prin inlocuirea oxigenului in sange.Va simtiti ametiti, lipsiti de putere, vedeti mai prost, nu va mai puteti concentra...etc. si s-ar putea sa nu va dati seama de asta datorita faptului ca apare o confuzie din cauza lipsei de oxigen.
Nu aveti cum sa simtiti CO decat dupa ce va intoxificati cu el.Nu asteptati pana e prea tarziu.Provoaca sechele deoarece afecteaza SNC-ul(sistemul nervos central)/creierul permanent.Este in aceeasi oala cu HCN(cianura de hidrogen) si sarinul.
Este foarte periculos. Daca in camera iese fum tineti-va respiratia, mai ales daca este mult fum dar nu miroase puternic.