| FrageAntwort a întrebat:

Un prieten de familie are o plantaţie de pomi fructiferi. Nu cunosc numărul exact al acestora, însă nu cred că este important. Persoana respectivă a spus că de ceva timp a observat un fel de problemă la meri, o afecţiune prin care aceştia încep să se usuce de la coroană, boala trasmiţându-se de la un pom la celălalt prin întrepatrunderea crengilor. Problema se manifestă preponderent la specia de măr "Ionatan". Ce poate să facă în această situţie? Tăierea merilor şi eliminarea acestora din livadă este singura soluţie sau există vreun tratament pentru această boală? Mulţumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Sa foloseasca un insecticide pentru ce? Ce mai idei pe unia.Nu stii despre ce este vorba dar dai cu insecticide.Aia este o boala, iar bolile se combat cu fungicide nu cu insecticide.Insecticidele sint pentru insecte.Dar boala ce apare la prietenul tau este una careia nu ai cei face. Pomii apar ca si cum ar fi fost arsi.Boala se numeste chiar asa Focul bacterian - Erwinia amylovora, fiind determinata de o bacterie.Boala a p[atruns in Romania prin anii 90 de abia, este originara din America de nord.De combatut pina acum slabe sanse.Sint sensibile pomaceele, adica gutui par si mar, dar poate aparea si la cais, piersic.Trebuie cautat sa se planteze pomi care au cit de cit rezistenta la aceasta boala.Sa incerce sa stropeasca cu antibiotic umane. Tetraciclina sau stiu si eu alt antibiotic care sa poata fi absorbit prin Frunze.Sa puna stiu si eu 1gram de antibiotic la 10 l de apa si sa stropeasca. Daca vede ca nu se intimpla nimic sa mareasca doza sa faca incercari pina cind se observa ceva ameliorari.Ce zic eu aici este ceva nerecomandata sau care nu se foloseste in cultura, dar vorba aia macar incerci sa vezi. Oricum pomii aia la un atac mai masiv se vor usca de tot.Depinde si ce atac este. Poate fi un atac slab dar oricum afecteaza destul de mult, pomul nu mai face fructe, cu alte cuvinte il cam tii degeaba.Asa ca ceva experimente nu strica, nu dauneaza nimanui.Chestia asat cu antibioticele am citit tot la fel pe net dar nu se dau detalii, cine a facut asta na spus nimic clar.Cam asta e.

4 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Sa stropeasca si iarna cu ceva produse pe baza de cupru, dupa care primavera in vegetatie si vara cu Champion iar acum sa faca ceva tratamente cu Streptomicina sulfat 500 mg le pune in 5 litri de apa si stropeste pe Frunze. Poate face pentru inceput 2-3 tgratamente si apoi sa astepte sa vada ce se intimpla.Sau Kasumin daca e. Oricum eu daca as avea as incerca cu orice antibiotic.Plus de asta sa elimine ramurile, frunzele atacate sa le taie ceva la citiva cm mai de jos si acele ramuri, Frunze sa le arda.Sa nu le lasze pe acolo ca e focar de infectie.Atunci cind un produs facut pentru plante nu mai poate combate alta solutie nu vad.Sa bage antibiotic umane sa incerce si el ce gaseste. Apoi sa se intereseze ce alte produse special pentru plante sint pe baza de antibiotic si sa incerce si cu alea chiar daca pe acel produs nu spune ca ar combate aceasta bacterie.Bafta si sper sa reunseasca.

| FrageAntwort explică (pentru relian):

Sfaturile pe care mi le-ai oferit sunt într-adevăr utile! Mulţumesc pentru ajutor!

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

Poate incerca sa foloseasca un insecticid pentru toti, iar cam la 7-8 zile sa vada ce si-a revenit.Restul trebuie taiat pana in zona vie, tot ce e uscat trebuind eliminat.