| sopranaCadaverica a întrebat:

Vreau sa iau o tigaie grill. Care material e cel mai indicat? Fonta, aluminiu, inox etc. Nu cunosc materialele prea bine.
Se gateste cu foarte putin ulei pe grill, nu?

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Vaaaai, cati "destepti" de bucatarie! laughing

Sa recapitulam:
1. Tu vrei sa faci mancare la gratar, dar in bucatarie (nu afara).
2. Mancarea sa aiba gust cat mai asemanator cu gratarul facut afara, la iarba verde.

Acum sa ne gandim, care este diferenta intre friptura la gratar si friptura la tigaie?
- In tigaie, carnea se frige in grasimea proprie si /sau grasime adaugata suplimentar (untura, ulei etc.)
- Pe gratarul din gradina, grasimea din carne se topeste si picura din el, friptura finala ramanand fara grasime, dar cu un gust splimentar de afumare.

Mai urmeaza si partea tehnologica:
Gratarul din gradina este incalzit de flacara si jar, diferentele de temperatura fiind mari. La asemenea diferente de temperatura rezista doar gratarele din fier (fonta sau fier laminat), care contine si CARBUNE.
Pentru a compensa carbunele ars din fonta (sa nu devina casanta ca sticla), fonta (si fierul laminat) trebuie unsa bine cu grasime inainte de folosire, care se arde pe fier si astupa porii din metal. Astfel, fonta bine intretinuta poate tine foarte mult timp, decenii sau chiar generatii intregi!
La fel se procedeaza si cu ceaunul de fonta.

In tigaile folosite pe soba de bucatarie, temperatura de lucru si diferentele de temperaturi sunt mai mici.
Ca urmare, se pot folosi si metale usoare (aluminiu, tabla de fier etc.). Insa, din aceste tigai NU scurge grasimea topita din carne, aburii de grasime patrunzand carnea. Astfel, gustul carnii va fi mult diferita de ceea facuta la gratarul in aer liber.

Totusi, cel mai apropiat gust se va realiza in tigaie cu gratar facut din fonta, neacoperita cu vopsea, teflon sau ceramica.
Secretul este ca, tigaia de fonta trebuie sa fie mai groasa (tehnologic) pentru a nu se strica, iar materialul gros cunduce caldura mai uniform, inclusiv pe lateralele tigaii /ceaunului. Asfel, mancarea se va putea gati mai uniform, indelungat, la foc mic, ceea ce va da un gust superior mancarii.

In concluzie:
Chiar daca vrei sa faci gratar sau mici in bucatarie, cel mai bun va fi daca iti faci in tigaie-gratar de fonta!
Fiecare data, la inceputul folosirii (cand tigaia s-a incalzit un pic), freci PUTIN suprafata interioara cu o bucata de slanina, sa se astupe porii din fonta.
Cand tigaia-gratar s-a incalzit suficient, pui si carnea la fript, ca si la gratarul normal.
Daca se aduna prea multa grasime topita din carne si acopera aproape intreg gratarul din fundul tigaii, atunci scurgem grasimea din tigaie!
In nici un caz nu vom stropi gratarul incalzit cu apa, fiindca riscam sa se fisureze, sa se crape, ca o sticla!
La sfarsitul folosirii, tigaia (sau ciaunul de fonta) racita vom sterge de resturile ramase cu hartie (ziar, servetel) si /sau carpa uscata, eventual spalat cu apa rece.
Doar in cazuri rare, extreme vom folosi detergent pentru spalarea fontei, deoarece detergentul distruge si grasimea arsa in porile fontei!
Daca se intampla ca la noua folosire fonta va fi ruginita, este suficient sa stergem suprafata cu o carpa uscata, dupa care si cu una unsa cu ulei sau untura (de porc) sau sau.

14 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

De fontă, dar de calitate superioară.
Doar se unge cu o pensulă, cu ulei!

| RAY a răspuns:

Esti o dominsoara harnica buna de maritat, sa vedem care e cel mai bun, raspunsul este otel inoxidabil https://www.megaplus.ro/......um-5788658


Se gateste cu foarte putin ulei pe grill, nu?
da, pentru ca nu e ca in tigaie, cu pensula, foloseste ulei de maslin, cocos sunt mult mai sanatoase

| sopranaCadaverica explică (pentru RAY):

Pai ce sa fac, daca stateam cu mamica, aveam mancarea la bot, dar asa… laughing Plus ca astia care au probleme cu metabolismul (eu) nu pot manca altceva in afara de lucruri sanatoase gatite acasa daca nu vor sa se ingrase. Si oricum e mult mai bine sa-ti gatesti singur, oricare ar fi situatia
Merci de raspuns

| RoCkKiD a răspuns:

De fonta trebuie sa fie si chair daca va fi mai scumpa trebuie sa fie cat mai goasa incat sa distribuie bine caldura.

Partea cu uleiul depinde de ce gatesti, mie personal imi place sa dau cu putina slanina pe ea inainte sa pun carne ca pe gratar, cu exceptioa puiului restul carnurilor vor avea ele destul grasime incat sa nu se prinda in continuare.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Fontă sau marmorată. Da.

| Raven a răspuns:

Cele mai bune materiale pentru vasele de gătit sunt ceramica, sticla, fonta, inoxul, oțelul inoxidabil. Cele din aluminiu sunt considerate periculoase, la fel cele teflonate.

| Lioana a răspuns:

Categoric fonta as alege pentru o tigaie grill.

| minrest a răspuns:

Posibil ca tigaia recomandata de RAY sa fie foarte buna, dar 1. este foarte scumpa, 2. este pentru plita cu inductie; iti recomand tigaile acoperite cu piatra, de la Delimano, si ca sa iesi mai ieftin cauta o promotie la un supermarket.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Alea de aluminiu si de inox, prind, daca carnea are apa in ea.
fonta, sau si aluminiu, daca are teflon pe ea.

| sopranaCadaverica explică (pentru Bula):

Eu as vrea doar ca aceasta carne gatita la grill sa fie cat mai sanatoasa, fara adaugarea uleiului, si textura ei sa ramana suculenta, nu uscata, cum am intalnit la gratarul pe aragaz (stii tu, acel mini-gratar cu capac rotund in care torni apa). Pana la urma, sa ma indrept spre o tigaie din fonta, nu? big grin
A, si mai am o nelamurire. Ai zis ca nu trebuie sa folosesc detergent la spalare. Pai cum sa o curat doar cu carpe si apa?! Tigaia va ramane slinoasa de la grasime, ca atunci cand pun un jet de apa rece peste, vor ramane broboane de apa in tigaie si nu va fi perfect curata. Cum s-o depozitez asa in dulap? laughing
Si inca ceva: pot gati legume in ea? Ciuperci, rosii, dovlecei, kapia? Mai trebuie grasime? Cat estimezi sa le las pe grillul incins ca sa nu isi piarda proprietatile?

Bula
| Bula a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Carnea gatita si carnea la grill sunt doualucruri diferite! happy
Pentru grill este nevoie de fonta (sau otel laminat).
Pentru gatit potifolosi orice cratita.

Cratitele si tigaile DE FONTA se pastreaza cu grasimea arsa pe ele! Ce nu este arsa, vine jos cu apa si stergere cu carpa uscata si/sau hartie. happy Se curata atat inainte, cat si dupa folosire.
Aminteste-te de cratitele de fonta folosite de bunicii si strabunicii noastre, la tara, care s-au folosit din generatie in generatie.

Daca ai gratar, atunci nu faci legume in el.
Daca ai ciaun sau cratita, atunci prima data topesti un pic de slanina (sau in lipsa o lingurita de untura de porc), pe care intinzi pe suprafata interioara. Daca-l fra la flacara deschisa, atunci se unge si exteriorul (cand deja este incalzit, se topeste slanina /untura in interior).
Untura arsa are rol de protectie pentru fonta, in lipsa lui va rugini sau se va crapa usor!

Daca folosesti detergent, atunci stratul protector va fi indepartat, iar fonta se va deteriora rapid.
Oricum, cand se face fierbinte, se dezinfecteaza sigur (la cateva sute de grade). happy

| sopranaCadaverica explică (pentru Bula):

Pot folosi totusi unt in loc de slanina?
Super detaliat raspuns. Ma bucur mult ca ai scris.

Bula
| Bula a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Nu.
Untul se foloseste la temperatura mai mica, in alte oale, cratite si tigai.
La fonta se foloseste untura (de slanina sau deja topita /presata).