In situatia ta, bibliotecara respectiva cel mai probabil avea niste probleme si a simtit nevoia sa isi verse nervii pe tine, nu cred ca avea ceva personal cu tine.
Treaba cu, consecintele este mai complicata, daca vorbim la modul general deoarece depinde de situatie. Dar consecinte exista si daca nu ripostezi, daca te lasi calcat in picioare, o sa te simti prost, iti creezi un conflict interior care nu o sa iti faca bine pe termen lung, oricum este foarte complicat pentru ca depinde de la om la om cum priveste fiecare lucrurile. Unele lucruri sunt lipsite de importanta si nu merita sa iti bati capul, iar cele care tu consideri ca te afecteaza este bine sa ripostezi sau sa gasesti pe cineva sa riposteze pentru tine. Daca iti este teama sa nu "ti-o iei", du-te cu parintii, cu un prieten mai matur, dar in nici un caz nu te lasa calcat in picioare, mai ales daca asta te face sa te simti. Oricum ceea ce ti s-a intamplat tie este la capitolul, "Lucruri nesemnificative". Dar daca te-a enervat asa tare ia atitudine, du-te peste ea cu mamica, taticu, fratele, sora, bunica tot ce ai la indemana si rezolva situatia, apoi o sa te simti mai usurat si cu timpul o sa inveti sa iti rezolvi problemele si singur.
În viață, te vei confrunta cu o sumedenie de astfel de oameni, caractere diferite, ori agresive verbal, ori nepoliticoase, ori distrate. Important e, ori să devii imună (dacă ești o fată sensibilă, nu vei reuși), ori să te impui. Sunt oameni care își permit prea mult, fiindcă au în spate o susținere puternică, ori, fiindcă, din cauza vechimii în muncă, adoptă o atitudine de superioritate, vis-a-vis de colegi, ori de clienți.
Cum crezi, poți ignora situația, dar, tot la fel, poți depune și o sesizare împotriva ei.
Însă cu numărul de cărți, cred totuși, există o limită. Fiecare bibliotecă are politica ei, are un regulament de respectat (de obicei, trebuie expus, undeva la vedere) în legătură cu numărul de cărți permise acasă. Altele, se pot împrumuta doar pentru sala de lectură. Acolo e menționat și termenul când ele trebuie înapoiate.
Să știi că, atunci când eram elevă/studentă, se împrumutau doar maxim trei, patru cărți, iar în termen de 14 zile trebuiau înapoiate. Dar, la solicitarea cititorului, se putea prelungi termenul.
Am dat de persoane care pusi intr-o anumita "functie" isi creaza propriul regulament si am fost foarte nesimtit cu dumnealor, incapatanat, mereu am insistat sa mi se explice scopul acelei legi/reguli sau acelui comportament rautacios. Daca imi arata ca treaba aia exista in Monitorul Oficial
sau este semnata, parafata de vreun cetatean cu drepturi in acest sens, accept situatia, altfel, dau in ei ca in Bosnia
, folosind contrargumente, bineinteles. Asta daca nu dai de unu din ala de ii curge scuipat din gura de prost ce e, cu aia n-ai nici o sansa.
Într-adevăr, ceea mi s-a întâmplat nu semnifică cine știe ce după o zi-două și nici măcar nu era ceva pentru care să-mi bat capul în ziua aceea.
Era doar o "pățanie" în plus în colecția momentelor în care dau peste oameni care au impresia că ei fac legea pe unde stau și sunt datori să-ți atragă atenția brutal pentru "chichițele" de pe capul lor. În aceeași colecție intră și zilele în care am simțit că mi se face nedreptate inutil, că oameni pe care nu îi cunosc se bagă peste mine și își permit orice. Poate de asta.
Mulțumesc pentru răspuns. Pentru ambele răspunsuri, de fapt.
In situatia ta, bibliotecara respectiva cel mai probabil avea niste probleme si a simtit nevoia sa isi verse nervii pe tine, nu cred ca avea ceva personal cu tine.
Treaba cu, consecintele este mai complicata, daca vorbim la modul general deoarece depinde de situatie. Dar consecinte exista si daca nu ripostezi, daca te lasi calcat in picioare, o sa te simti prost, iti creezi un conflict interior care nu o sa iti faca bine pe termen lung, oricum este foarte complicat pentru ca depinde de la om la om cum priveste fiecare lucrurile. Unele lucruri sunt lipsite de importanta si nu merita sa iti bati capul, iar cele care tu consideri ca te afecteaza este bine sa ripostezi sau sa gasesti pe cineva sa riposteze pentru tine. Daca iti este teama sa nu "ti-o iei", du-te cu parintii, cu un prieten mai matur, dar in nici un caz nu te lasa calcat in picioare, mai ales daca asta te face sa te simti. Oricum ceea ce ti s-a intamplat tie este la capitolul, "Lucruri nesemnificative". Dar daca te-a enervat asa tare ia atitudine, du-te peste ea cu mamica, taticu, fratele, sora, bunica tot ce ai la indemana si rezolva situatia, apoi o sa te simti mai usurat si cu timpul o sa inveti sa iti rezolvi problemele si singur.
Spune-i desteptei in fata ca ea nu face ce vrea, poti face o plangere la conducerea bibliotecii
tenda întreabă: