anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am nevoie de o lista cu cuvinte "pompoase" si semnificatia lor. Multumesc :*

1 răspuns:
| Sofiaaa a răspuns:

METAFIZIC, -Ă, metafizici, -ce =Parte a filozofiei având drept obiect cunoașterea absolută, studierea fenomenelor care nu pot fi percepute cu simțurile noastre, care depășesc cadrul experienței.

TRANSCENDENT, -Ă, transcendenți, -te, adj. 1. (Fil.)= care se ridică dincolo de limita sau de nivelul unui domeniu dat; care presupune un principiu exterior și superior oricărei clase de obiecte. Care se găsește dincolo de orice experiență posibilă, care este inaccesibil cunoașterii bazate pe experiență, care întrece limitele realității. Care se află mai presus de inteligența obișnuită, de lucruri individuale, de umanitate.
EMPIRIC ~că (~ci, ~ce) Care se bazează exclusiv pe experiență și pe simțuri.

FRONTISPICIU, frontispicii= Partea superioară a fațadei principale a unui edificiu. Prima pagină a unei cărți, care, pe lângă titlu, poartă adesea numele autorului, gravuri simbolizând cuprinsul lucrării etc

POFIDĂ, pofide, s. f. Ciudă, necaz. Loc. prep. În pofida cuiva (sau a ceva) = în ciuda, în necazul cuiva (sau a ceva)
PAMFLET, pamflete, s. n. Specie literară (în versuri sau în proză) cu caracter satiric, în care scriitorul înfierează anumite tare morale, concepții politice, aspecte negative ale realității sociale, trăsături de caracter ale unei persoane

CONGLOMERAT s.n. 1. = Rocă sedimentară formată prin cimentarea pietrişurilor şi a prundişurilor transportate de ape; conglomeraţie.

SEVRAJ = Dezobişnuire progresivă de droguri

Ostentatie = Etalare excesivă și indiscretă a unui avantaj sau a unei calități.

emulatie = tendință de a egala sau de a întrece pe cineva într-un domeniu de activitate; întrecere

a refula= a respinge

CRIPTIC, -Ă, adj. Ascuns, secret. Limbaj criptic = limbaj obscur, sibilinic, greu accesibil. ♦ Care prezintă ascunzători, focare de microbi

OBSCUR, -Ă, obscuri, -e, adj. 1. Care nu este străbătut de lumină, lipsit de lumină; întunecos. 2. Fig. Nedeslușit, nelămurit, neclar, greu de priceput, neînțeles.

OMNIPOTENT, adj. (Livr.) Cu putere nelimitată; atotputernic. – Din fr. omnipotent, it. omnipotente, lat. omnipotens, -ntis.