lolita
| lolita a întrebat:

Am observat ca la categoria sanatate s-a ajuns la incredibila cifra de 4298 intrebari (48 noi). Oare de ce? Oamenilor le este lene sa mearga la un medic? este prea scumpa o consultatie? sau nu li se pare prea importanta sanatatea lor ca sa mearga la medic? Voi ce credeti? Eu nu as avea incredere in raspunsurile date aici, mai degraba intreb un medic.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Loli, asigurarile in romania nu sunt gratuite, ca in alte parti, de altfel in lumea asta, foarte putine state ofera gratuitate.alta ar fi necesitatea urgenta de a afla si parerea altora aflati in aceiasi situatie.de multe ori medicul te trateaza din punct de vedere profesional iar oamenii au nevoie si de afectiune, de intelegere, alte ori medicii folosesc un limbaj profesional si oamenii nu inteleg ce vor sa spuna dar le este si jena sa intrebe, mai ales ca unii medici te si reped daca intrebi de doua ori acelasi lucru.mai este si rusinea, fetele nu vor sa mearga la ginecolog, sau nu vor sa mearga impreuna cu mama la ginecolog, foarte multe intrebari sunt doar pentru a satisface curiozitatea, mai ales din punct de vedere sexual.parintii nu au curaj sa discute cu fetele lor, femeile nu au avut informatii necesare si de aceea se ajunge la intrebari de genul-raman insarcinata numai daca am orgasm? chestii bazice, anatomia din cls. a 6a. nu le este lene, nu au bani sa mearga la doctor! ieri l-am ascultat pe ministrul sanatatii la tv, ceva groaznic, totul se plateste, absolut tot, pana si o simpla vizita la medicul de famile-se plateste! tu iti inchipui asa ceva? eu nu, nu pot sa cred. oamenii sufera foarte mult, au probleme grave de sanatate, in romania afectiunile cardiace, cancerul, problemele cu rinichii si ficatul sau problemele dentale.procentajul la mia de persoane la hepatita c si b este cel mai mare din europa, ca sa nu mai zic de problemele dentare.nu e vorba de increderea pe care o ai in raspunsurile primite la o intrebare, este vorba de alimarea pe care o primesti citind cateva randuri de la anonimi care au trecut prin ce ai trecut tu sau care incearca sa te indrume spre o cale dreapta. cei care au informatii in domeniul sanatatii stiu daca este un raspuns bun sau nu, de aceea calificativele in unele cazuri, eu le vad folositoare.intre toti alegem raspunsurile care tind sa fie adevarate sau macar ne dau o informatie destul de folositoare

3 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Eu cred ca sunt doua motive care au importanta aproximativ egala. Primul este acela ca sistemul sanitar din Romania este sarac si prost organizat. Nu se investesc deloc bani in asistenta primara si in profilaxie, medici de familie ajung doar cei mai slabi studenti, fiindca de la medicii de familie sistemul asteapta vrafuri de hartoage si nu le ofera mai nimic pentru a fi medici cu adevarat. Si atunci se duc acolo doar cei care nu sunt in stare de altceva si doi-trei idealisti care se blazeaza repede.
Medicii de alte specialitati sunt extrem de ocupati (fiecare face treaba a 3-4 oameni) si dezumanizati de saracie. Saracie atat in buzunare cat si pe sectie. Fiindca saracie se chema cand medicul castiga cat un agent de paza si in rest asteapta sa primeasca spaga. In scurt timp te dezumanizezi si incepe sa ti se para normal sa primesti spaga si apoi sa ti se para anormal sa nu primesti. Cei care sunteti din Bucuresti, mergeti in caminele de rezidenti din incinta spitalului Fundeni. Sa vedeti cum stau acolo viitori mari specialisti cate doi intr-o boxa de 3.5/3 mp, cu toaleta la capatul holului (hol pe care sunt 38 de camere), toaleta compusa din trei tevi iesite din perete pe care curge apa calda si trei gauri in podea numite WC-uri, fara lumina sau usi. Am stat acolo si stiu ce chef de munca ai cand te gandesti ca seara te retragi in aceasta vagauna.
Saracie se cheama si cand ajungi la spital si ba n-ai manusi, ba n-ai seringi, ba n-ai filme radiologice. Am lucrat 4 ani in urgenta spitalului judetean Dolj, intr-o perioada mai saraca, e adevarat (1999-2004). Niciodata in 4 ani si ceva -am avut de toate, adica si manusi, si seringi, si Xilina, si Penicilina si filme radiologice.
Si atunci credeti-ma ca ti se scarbeste, lucrezi in virtutea inertiei, uiti ca esti om si ca cei din fata ta sunt si ei oameni. Esti tratat de catre sistem ca un animal si devii un animal.

Al doilea motiv este lipsa de educatie a populatiei, lipsa de educatie datorata intr-o buna masura saraciei descrise mai sus. Oamenii nu au cunostinte despre boli si preventia lor, despre cat de important este sa tratezi precoce bolile, despre cat de importante sunt vizitele la medic. Sunt femei care nu stiu si nici nu vor sa accepte ca trebuie sa se duca macar o data pe an la ginecolog chiar daca nu le deranjeaza nimic, sunt oameni care condamna medicii si sistemul medical si pentru ca le-a murit lor viteaua in batatura.
Unii pot fi ajutati pe TPU, altii, din pacate, sunt prea saraci material si spiritual sa mai poata fi ajutati. Ii spui uneia sa se duca la ginecolog ca are risc crescut de cancer de col uterin si ea iti spune: pai ce, tu crezi ca toate femeile or fi ca tine, sa le placa sa-si desfaca picioarele la ginecolog? Eu nu sunt nerusinata.

constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Nu e nimeni obligat sa tina cont de raspunsurile primite, dar am vazut ca majoritatea celor ce raspund la intrebari ii indeamna sa mearga la medic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.
Nu ești obligată să crezi în răspunsurile primite la secțiunea"sănătate", poți citii sub chenarul portocaliu, atenționarea cu roșu.
Și dacă ai un neisprăvit de medic de familie, te-ai pricopsit cu nervi și dispreț față de sistemul sanitar.
Pa, pa.