| piersicuta99 a întrebat:

Buna!... am si eu o rugaminte imi puteti spune legat de colinde care se canta si in ce zile... cu ocazia Craciunului happy multumesc anticipat :*!

Răspuns Câştigător
| OaNaArEcOnTpEtPu a răspuns:

Salut!
Colindele sunt niște cântece tradiționale românești, anume felicitări (urări) de tip epico-liric, având în general între 20 și 60 de versuri. Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată din perioada precreștină[1]. Colindele nu trebuie confundate cu cântecele de stea, specifice sărbătorilor creștine de iarnă, și nici colindatul cu umblatul cu steaua[2]. Colindele se cântă în preajma Crăciunului și Anului Nou[3]. Unele dintre ele au o sumedenie de variante și versiuni, potrivit diferitelor regiuni și graiuri.
Inițial, colindele aveau o funcțiune rituală, anume aceea de urare pentru fertilitate, rodire și belșug. Acest obicei era legat fie de începutul anului agrar (adică de venirea primăverii), fie de sfârșitul său (toamna, la culegerea recoltei)[4]. Pe de altă parte, un scop des întâlnit al colindelor era acela de alungare a spiritelor rele și de reîntâlnire cu cei plecați pe tărâmul celălalt. În acest sens, ele moștenesc funcțiunea sărbătorilor păgâne ale Saturnaliilor, Calendelor lui Ianuarie și a Dies natalia Solis Invicti. Peste timp, din semnificația inițială a colindelor s-a păstrat doar atmosfera sărbătorească, de ceremonie, petreceri și urări[5].
Colindele se clasifică în general după sfera lor tematică. În practică, se deosebesc anumite funcții, corespunzătoare destinatarului colindei (de fată, de băiat, de negustor, de tineri însurăței, de logodiți), a locului de desfășurare (la intrarea și la plecarea din casă, de fereastră), sau a momentului (de doliu, de zori). Pornind de la rolul normativ binecunoscut al acestora, se pot descifra mai multe funcții secundare subordonate funcției de bază, care este urarea. Între funcțiile secundare cele mai des întâlnite sunt cele de: comunicare, inițiere, întărire a coeziunii grupului social, protecție, normare, manifestare a sacrului și experimentare a acestuia, onomastice sau cataretice[6].

Peste unele colinde s-a suprapus și elementul creștin, regăsibil mai ales la refren, însă acest fapt s-a petrecut abia în Evul Mediu, sub influența Bisericii. Acestea conțin o sumedenie de scene apocrife, suprapuse peste elemente mai vechi[7].

În ceea ce privește tipologia colindelor, nu există o împărțire strictă pe categorii.
Sursa:WikipeDIA.
Succes si sarbatori fercite!:*

| piersicuta99 explică (pentru OaNaArEcOnTpEtPu):

Mersi :* kiss

| OaNaArEcOnTpEtPu a răspuns (pentru piersicuta99):

N-ai pentru ce! Fundita?:*

4 răspunsuri:
| MadalinaaIoana a răspuns:

Poi pe 24 se canta dom dom sa-naltam, cerul si pamantul etc. De Craciun se merge cu steaua.

| piersicuta99 explică (pentru MadalinaaIoana):

Da mersi. dar eu stiam ca sunt mai multe...