| stef1312 a întrebat:

luna viitoare se implinesc doi ani de concediu de maternitate si trebuie sa ma intorc la serviciu numai ca de acolo am fost "sfatuita" sa imi caut de lucru in alta parte pentru ca "ei nu mai au loc pentru mine si nu pot concedia un om doar pentru ca ma intorc eu"(asta in situatia in care firma respectiva are deja doua puncte de lucru deschise in orasul in care locuiesc). Ei pot face asta? Din cate stiu eu ar trebui sa am locul asigurat cel putin sase luni. In cazul in care cei de la firma insista, ce pot face ca sa ma apar?

Răspuns Câştigător
| Corina a răspuns:

Nu, draga mea, nu au dreptul sa-ti faca asta. Ei sunt obligati prin lege, ca la intoarcerea din concediu de crestere a copilului sa-ti dea postul inapoi. E problema lor ce vor face cu cealalta persoana pe care au angajat-o in locul tau. Legea spune ca acea persoana trebuia sa fie anuntata ca e angajata temporar, pentru numai 2 ani. Daca nu mai au alt loc in firma pentru acea persoana, pe ea ar trebui s-o anunte sa-si caute de lucru in alta parte. Dar patronii din ziua de azi mizeaza pe faptul ca lumea nu prea cunoaste legile si fac ce vor ei. Nu te lasa intimidata si spune-le ca-i vei da in judecata, daca nu te primesc inapoi. Eu cunosc vreo doua cazuri similare, care tot asa au fost invitate sa-si gaseasca de lucru, dar pentru ca au fost istete si i-au amenintat, acum 1 a primit postul inapoi, iar cealalta a spus ca ii convine s-o dea in somaj (caci oricum nu avea ce sa faca cu copilul). Si s-a rezolvat situatia. Daca vei cauta pe net, sigur vei gasi despre ce lege este vorba, ca sa le poti argumenta cu legea in fata, sa vada ca nu esti naiva, cum cred ei. Dar uite ca ti-am gasit eu un sit, ca sa te lamuresti
http://www.anes.ro/materiale/promo/Pliant%20maternitate%206.pdf

1 răspuns:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Persoana care a fost angajata in locul tau, a fost angajata pe perioada DETERMINATA. Adica, pe cei 2 ani cat ai lipsit tu. Ai legea de partea ta si postul trebuia sa-ti fie pastrat. La faza asta, daca-i dai in judecata, poti sa te duci si fara avocat, ca tot castigi.