| frvtel a întrebat:

Ce este acela un mogul?

4 răspunsuri:
April
| April a răspuns:

Ai vazut, prin amabilitatea celor care au postat mesaje inaintea mea, care este explicatia din DEX a acestui cuvant.Nestiind exact ce te intereseaza de fapt, imi iau libertatea de a-ti spune care sunt avatarurile acestui vechi cuvant ce ne aminteste de India si castele sale, pe meleagurile mioritice.Mai intai l-am auzit pronuntat de un presedinte revoltat si, dupa prima surpriza provocata de intentia, voita au ba, a dumnealui de a imbogati vocabularul limbii noastre, am inteles ca ar fi ceva legat de un motan pre numele sau Felix, sau despre un Vant ce devenise furtuna spoliatoare de bunuri si bani pentru multi romani.Mai pe urma am aflat ca numarul mogulilor in tara noastra nu se reduce la doar doi; revista "Capital" ne-a spus, inca de la prima aparitie, ca s-ar fi ridicat la maretul numar de 500.Si mogulii par a se inmulti inca, pe masura ce averile tarii scad; in proportie egala, cu cat creste numarul mogulilor autohtoni, creste si cel al saracilor. Direct proportional.Si,cu amaraciune iti spun ca aceasta este explicatia cea mai originala data unui cuvant strain intr-o democratie originala precum cea a noastra. Daca am sau n-am dreptate, tu decizi;"cheia e la tine"(cum sustinea, la un esec al istoriei, o alta vorba, romaneasca de data asta!)Sa auzim si de bine!

Elianna
| Elianna a răspuns:

Uite ce zice dexul:
MOGÚL, -Ă, moguli, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care făcea parte din dinastia mongolă care a cucerit India.
2. Adj. Referitor la mogul (l), de mogul (1).
3. S. m. Fig. Persoană foarte importantă cu puteri discreționare. – Din engl. Mogul.

regis
| regis a răspuns:

Mogulul este o tina falsa aruncata romanilor, ca multe alte fumigene cu care ne-a obisnuit incrucisatorul. Este o strategie tipica pentru prostirea maselor in vremuri de criza si a fost folosita de multi altii de-a lungul istoriei. Cel mai relevant exemplu este cel al lui Hitler, care a indreptat furia poporului german, grav suferind ca urmare a primului razboi mondial, asupra poporului evreu, nefacand practic altceva decat sa copieze o metoda deja verificata de tarii rusi la sfarsitul secolului XIX - inceputul secolului XX.
Avand in vedere ca 14% din romani sunt dispusi sa creada ca in realitate traiesc bine, dar presa le-a inoculat ideea ca o duc rau, ca trebuie sa fii platit de Voiculescu sau de Vantu ca sa nu il iubesti pe Base, ca mogulii devin buni imediat ce urca in corabia lui si se fac rai, rai de tot imediat ce o parasesc, nu pot decat sa trag concluzia ca singurul motiv pentru care aceasta politica a tintei false nu a reusit este faptul ca PDL-istii nu au fost in stare sa fie si constanti in timp. Au oferit prea multe tinte - minerii, Iliescu, comunistii, securistii, FSN-istii (aici nu ma pot abtine sa nu rad laughing laughing laughing laughing laughing ), Tariceanu si ai lui, oligarhii, cei cu pensii nesimtite, cei cu salarii nesimtite, sforarii din PSD, politistii, finantistii "care si-au pastrat anumite privilegii" sau mai nou sindicalistii. Sunt doar tintele care mi-au venit acum in minte, au fost multe altele, nici macar in aceasta privinta pedeleii nereusind sa ramana constanti.
Si celor care l-au votat pentru ca mogulii sa nu puna gheara pe sare si pe posta: acum aveti si una si alta, nu va ramane decat... sa traiti bine!

| judgement a răspuns:

Uite, este si in DEX happy


mogul - MOGÚL, -Ă I. adj. referitor la moguli (II). II. s. m. f. membru al dinastiei mongole de origine timuridă, care a domnit în India. III. s. m. (fig.) persoană foarte importantă, cu puteri discreţionare. (< engl. mogul) MOGÚL, -Ă, moguli, -e, s. m. şi f., adj. 1. S. m. şi f. Persoană care făcea parte din dinastia mongolă care a cucerit India. 2. Adj. Referitor la mogul (l), de mogul (1). 3. S. m. Fig. Persoană foarte importantă cu puteri discreţionare. – Din engl. Mogul. mogúl adj. m., s. m., pl. mogúli; f. sg. mogúlă, pl. mogúle Mogul mogul