Romania este minunata asa cum este ea, problema este insa cu unii romani care, nu sunt la inaltime si ne fac tara si neamul de ras.
Daca alte tari dezvoltate ar fi ca Romania, acestea ar fi cu mult mai performante decat sunt in prezent, pentru ca Romania are tot ce si-ar putea dori, mare, munte, flora si fauna de exceptie, ape care ne pot asigura consumul fara sa trebuiasca sa ne zgarcim, ape minerale, etc. Ce fac unii dintre conationalii nostri?, poluiaza mediul, se comporta necorespunzator, fura, ucid si toate astea trag numele si renumele tarii inapoi spre Evul mediu.
Dar sunt optimista, avem si oameni de exceptie care ne fac cinste, care au dovedit ca sunt cei mai buni in domeniul in care s-au consacrat, ce inseamna acest lucru ca, mai sunt sperante ca intr-un viitor, din pacate ceva mai indepartat si noi sa putem fi priviti ca o natiune civilizata si sa nu mai fim comparati ori confundati cu cetele de rromi care au invadat occidentul si care ne fac de rusine.
Ca sa raspund la intrebarea ta Dane, Romania ar trebui sa fie raiul pe pamant iar oamenii ei, ar trebui sa fie cei mai fericiti muritori, sunt sperante insa ca acest lucru se va putea intampla doar cu ajutorul nostru al tuturor care sa actionam atunci cand ceva rau se intampla in jurul nostru si sa nu trecem impasibili, gandindu-ne doar la propriul nostru bine, pana cand nu ne vom gandi si la binele colectiv, nu vom fi mai buni, mai harnici, mai toleranti pana atunci legea junglei va functiona si acest lucru dezumanizeaza si este de rau augur si pentru tara si pentru romani.
Un gand bun, oameni sensibili carora sa le pese, oameni harnici care sa depaseasca faza de consumism si un viitor stralucit pentru noi toti.
Ca Norvegia. Legi clare, locuri de munca peste cerere, program lejer de munca/scoala, grad de civilizatie ridicat
In orice fel,[in sensul bun] numai sa nu fie cum e in momentul de fata. Mi-e rusine de tara in care traiesc.
pa, pa.
In primul rand, Dan, am sa-ti dau un exemplu cum se redreasza o tara. Ganditi-va ca Germania dupa cel de-al 2-lea razboi mondial era distrusa din absolut orice punct de vedere, iar in anii '70, deci dupa 25 de ani, era prima putere economica a Europei! Deci se poate DAR, nemtii, toti fiind someri, nu stateau degeaba ci munceau VOLUNTARI la recladirea oraselor si a uzinelor daramate de bombardamente! ...deci, cine se angajeaza in acest voluntariat?
In Romania nu este posibil, pentru ca oricine ajunge sus isi trage neamurile si prietenii dupa el, si neamurile astea refuza sa se mai dea jos.
Ne conduc incompetentii.
Si mai exista mentalitatea ca 'daca lucrezi la fabrica de paine, sa te intorci cu 3 paini acasa, daca lucrezi la service auto, sa-ti repari masina acolo etc. E ceva specific Europei de Est.
Si in plus, romanului nu ii prea pasa de viata politica. Dovedit de prezenta slaba la vot. Daca in '89 mureau oameni pentru dobandirea acestui drept, e nesimtire azi sa nu mergi intr-o zi cu soare la cea mai apropiata scoala, in conditii de deplina siguranta, neriscand nimic, exercitandu-ti practic un drept garantat de lege.
Si romanul crede ca doar ce este in curtea/casa lui ii apartine, nu si ce este pe strada, nu si ce este prin tara.
Mare parte a populatiei stie exact ce ar trebui sa schimbe la propria persoana ca sa mearga lucrurile mai bine. Insa foarte putini dintre acestia sunt dispusi sa o faca pe principiul "nici ceilalti nu se corecteaza, eu de ce sa fiu mai fraier". De asta nu se va ridica Romania niciodata din mocirla.
Dar gandindu-ma la mentalitatea romanilor, ca sa putem sa redresam Romania trebuie sa nu ne mai uitam la nemti, unguri si alte neamuri. Noi nu suntem nemti, suntem romani. Nu ne putem uni, sacrifica, schimba in vreun fel. Noi suntem noi, formati de istoria noastra, buna, rea, cum a fost ea. Nu o sa mearga la noi ce a mers la nemti.
Ei, oricum, au fost ajutati de americani prin planul Marshall.
Dupa ce am stabilit asta, trebuie sa nu ne mai uitam la stat. E clar ca nu am avut, nu avem si nu vom avea guvernanti capabili. Asta e o realitate romaneasca. Obiceiul de a depinde de stat e o prostie, o ramasita comunista. Ori ne intoarcem la comunism ori uitam de el.
Solutia, in opinia mea, ar fi sa ne consideram independenti, sa tragem fiecare pentru el, pentru familia lui. Asta e in spiritul romanilor, deci realizabil. Sa punem mana si muncim, sa acumulam, sa cheltuim cu cap, sa investim, pentru noi, nu pentru altii, nu pentru stat. Dupa posibilitati sa incercam sa ne completam educatia, sa fim buni profesionisti in domeniile noastre, sa traim in curatenie, sa mancam sanatos, sa ne respectam pe noiinsine, sa ne tinem copiii in scoli, sa strangem ceva pentru batranete.
Daca o vom duce bine, incet, incet si tara o va duce bine. Daca stam doar cu ochii la stat sa faca ceva pentru noi, atunci nu facem decat sa ducem o viata trista, chinuita si plina de frustrari.
Felicitari, Gbrltdr, Mariana! Ati raspuns frumos si intelicent la intrebarea mea. Va doresc multa sanatate.
Multe ar fi de schimbat sau de dorit, dar sa nu mai visam, pentru ca n-o sa se ajunga niciodata:mai mult respect intre oameni, persoane mai civilzate in comportament, conducere competenta si responsabila, sa profite de darurile care le mai avem in aceasta tara, sa fie apreciate persoanele inteligente care pot aduce satisfactii tarii, nu sa fie alungati, s nu mai fie toti excrocii si usuraticele promovati.Ar fi multe de schimbat in aceasta tara, sunt prea "mic"ca sa-mi dau cu parerea mai mult.
Mai civilizata, sa nu se mai fure atata, la stiri sa nu mai vedem atatea crime, sa nu mai fie atatea nedreptati si oamenii sa fie mai respectuosi.
funda
?
Eu imi iubesc tara asa cum e cu bine si cu rele... dar cred ca cel mai important ar fi sa nu se mai fura atat si sa nu mai existe copii abuzati (in orie mod)
Mjdolhfi întreabă: