| T30D0RA a întrebat:

Cum se obtine sarea de lamaie?

Răspuns Câştigător
| moftuliki a răspuns:

Din acidul citric:Acidul citric este unul dintre cei mai răspândiţi acizi în natură. Astfel se poate întâlni în plante, sau ca produs în urma proceselor metabolice ale glucidelor sau lipidelor (ciclul lui carebs sau al lui Meyerhof-Parnas) în organismul animal din respiraţia tisulară sau în timpul sintezei aminoacizilor esenţiali. Acidul citric se găseşte în sucuri de plantelor citrice, mere, pere, vişine, zmeură, coacăze, în conifere, ciuperci, foi de tutun, vin şi chiar în lapte.

Mod de obţinere
Din citrice
Sucul din fructe (lămâie) va fi tratat cu amoniac concentrat şi filtrat. Citratul de amoniu obţinut este uşor solubil, care tratat cu hidroxid de calciu rezultând citrat de calciu care este greu solubil în apă. Urmează o nouă filtrare a amestecului. Prin tratare cu acid sulfuric (25%) se formează sulfat de calciu insolubil care este din nou eliminat filtrare obţinundu-se acid citric sub formă cristalină.

Producerea bio-tehnologică
Acest procedeu constă în cultivarea mucegaiului „Aspergillus niger" pe medii cu glucoză în prezenţa ionului bivalent de Fe2+.

pwa sper sa iti fi fost de ajutor big grin :*


3 răspunsuri:
| User a răspuns:

Din drojdia de vin. (sper ca drojdie se numestelaughing ). Stiu ca suna ciudat, da' asa am invatat la chimiebig grin

| lexony a răspuns:

Acidul citric (Sarea de lămâie (acid tricarbo-1, 2, 3-hidroxi-propan)) C6H8O7 se prezintă ca o pulbere incoloră, cu un gust acru, uşor solubil în apă. Acidul citric a fost produs pentru prima oară din suc de lămâie în anul 1784 de Karl Wilhelm Scheele. Ea era deja cunoscută în secolul IX de alchimişti, ca de exemplu alchimistul arab „Dschābir ibn Hayyān" care a descoperit acidul citric.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ertwet

Întrebări similare