Exista o problema, totusi: da, salvezi animalele care se consuma in mod uzual... dar omori altele. Si atunci ce ai rezolvat? Sa fiu mai clara:
Pasul 1: Oamenii devin vegani. Super. Pana aici e bine. La numarul de animale care ar fi ramas fara ca oamenii sa devina vegani se adauga si numarul de animale care a ramas odata ce oamenii au devenit vegani. Pentru simplificare, daca ai fi avut 10 capre cand erai omnivor, acum ca ai devenit vegan ai 20 de capre (ca n-ai mancat 10 din ele). Alea 20, evident, vor necesita mai multa mancare decat cele 10. Plus plantele pe care le consumi tu.
Pasul 2: Se imputineaza mancarea, deci va fi necesar sa se cultive mai mult. Prin urmare, va fi nevoie de mai mult pamant arabil... pe care de unde il iei? Pasuni si paduri, nu? Eh, de aici incep problemele.
2.1. Solul. Orice planta elimina anumite substante in sol, dar nu toate plantele elimina fix aceiasi compusi si nu necesita fix aceiasi compusi ca sa creasca. Da, ok, solul are o cantitate "extra" de compusi necesari, dar rezerva aia se termina la un moment dat si nu se reface cum bati din palme. Compozitia solului se schimba in timp (vorbim de maxim cativa ani, nu de secole sau macar decenii). Daca planta X are nevoie de compusul Y, dar elimina doar compusul Z care nu se transforma in Y, de unde isi ia ea cantitatea necesara de Y cand rezerva initiala se termina? N-are cu ce se hrani. Moare. Nu mai creste. Exista un motiv pentru care nu orice planta creste pe orice tip de sol: o planta creste doar pe solul care ii ofera hrana necesara.
2.2. In padurile si pasunile alea exista o fauna care se hraneste cu flora specifica. Daca omul isi extinde culturile, flora aceea specifica va fi distrusa: fie din cauza schimbarii compozitiei solului in timp, fie pentru ca va fi cu totul inlocuita de flora cu care se hraneste omul. Chiar daca nu ar fi distrusa flora specifica, gandeste-te ca dintr-un loc de unde se hraneau 5000 animale (fauna specifica), se mai hranesc acum si oamenii si animalele nesacrificate. Automat, fauna ierbivora va avea mai putine plante cu care sa se hraneasca. Chiar tu ai spus ca majoritatea animalelor sunt ierbivore. Ce se intampla cand sunt multe guri si putina manacare? Incepe baiata si cel mai puternit supravietuieste. Astfel, scade numarul animalelor dintr-o specie sau chiar dispar unele specii.
2.3. Habitatul. Pe langa 2.2, multe animale mor pentru ca li se distruge habitatul (care e mai mult decat flora).
Pasul 3: Avem pamant arabil, avem culturi. Au murit niste ierbivore si vor muri mai multe in timp... ghinionul lor, nu? Cu carnivorele ce facem? Organismul lor are efectiv nevoie de carnea pe care o iau de la ierbivore. Daca ierbivorele mor, mor si carnivorele dupa ele.
Intelegi ce zic? E aceeasi mancare de peste. Nu omori animalele domestice, dar le omori pe alea salbatice. Ce-ai rezolvat? Nimic, doar ca ucizi indirect in loc de direct. Sau empatia nu se aplica si fata animalele salbatice?
Asta e doar asa, in mare. Ciclul in natura exista cu un scop. E ca domino: rastoarna o piesa si se strica tot. Sa incep si cu alte componente care sunt afectate? De exemplu, microorganismele care consuma lesuri si elimina substante pe care le folosesc plantele din zona respectiva. Mai putine animale/specii = mai putine lesuri = mai putina hrana pentru plante = mai putine plante = mai putina mancare... si ne intoarcem la pasul 2. Sa continui? Apoi, stai, existe si consecinte care nu tin de transformarea materiei in natura. Sa luam o padure undeva la munte: radacinile copacilor fixeaza solul, adica reduc considerabil riscul de alunecari de teren. Radacina de morcov sau de grau n-o sa tina pamantul ala la fel de bine.
Daca acea lege universala ar exista, intr-adevar, probabil ca oamenii ar fi mai reticenti in privinta consumulul de carne. Mai mult de frica decat din empatie. Dar oare nu e la fel de nepasator, ipocrit si/sau ignorant sa nu tii cont si de consecinte? Ne simtim mai bine cand ne gandim ca nu ranim animalele domestice, dar oare ne-am simti la fel de bine daca ne-am gandi la cum ranim celelalte animale astfel? E un cerc vicios...
Legat de vegani care fac sport sau depun un efort fizic sustinut gasesti aici exemple:
http://www.greatveganathletes.com/
https://www.youtube.com/user/TheQuestForFitness
https://www.instagram.com/torre.washington/
https://www.instagram.com/tattedvegan/
https://www.instagram.com/domzthompson/
Si lista poate continua, adevarul este ca suntem incuiati si refuzam sa iesim din ce ne baga sistemul in cap.
Cu ce sunt hranite animalele crescute si multiplicate pentru consum? De ce crezi ca sunt in continua inmultire? Nu este logic ca daca toata lumea ar fi vegana nu ar mai fi atatea animale destinate consumului si deci ar exista terenuri arabile pentru hrana noastra si nu pentru hrana animalelor? Cu carnivorele ce poti face decat sa le lasi sa fie carnivore? Ideea era ca noi ca oameni sa incetam sa ucidem atatea animale pentru o bucata de carne in farfurie care de cele mai multe ori este tratata cu tona de substante.
"Si sa-ti dau exemple de ce nu se potriveste veganismul in aceasta lume: in primul rand arata-mi te rog exemple de campioni olimpici vegani, iti spun eu ca nu gasesti. Sau pompieri, militari, etc. stii tu, cei ce depun efort fizic intens. Daca te-as lua la intrecere cu bicicleta ai fi in urma chiar cu cateva ture. "
Nu că e musai un subiect care mă interesează, căci un muşchi în plus nu ar fi pentru mine o motivaţie, ca să-mi abandonez principiile şi pe cei dragi, dar iată, după o scurtă căutare:
http://ecology.md/......eara-video
http://www.google.com/......tp?/search
http://www.quora.com/Is-it-possible-for-an-Olympic-athlete-to-be-vegan
http://www.google.com/......tp?/search
Ce spuneai că nu există?
"Am vazut vegani ca tine, as putea spune ca majoritatea sunt in prag de anotexie si ei spun ca sunt "bine"."
Nu ştiu ce vrei să spui prin "vegani ca tine". Ne cunoaştem şi n-am ştiut? :))
Sunt departe de a fi anorexică, te asigur. :))
"Ok, până aici de acord cu tine, NOname: dar cum vei controla înmulțirea animalelor? La anumite specii, dacă nu faci nimic la un moment dat spațiul globului pământesc va fi pur și simplu insuficient. Ce vei face? Marina cu animalele care nu pot supraviețui în natură (gaina, porcul, vaca, etc.)?
P.s.: menționez că procedura de castrare nu prea le va conveni bietelor animale, întrucât cel mai probabil este diabolic de dureros.
Ai un răspuns bun, non-eronat la asta? Nu?
Înseamnă că nu se poate face nimic privind starea animalelor."
Nu, înseamnă că participi la discuţie fără să citeşti ce s-a scris înaintea ta. Nu demult s-a dezbătut deja acest subiect. Aş prefera să nu mă repet. Fă un efort şi citeşte-mi explicaţiile de dinainte.
Cât despre procedura de castrare (de parcă ar fi singura metodă contraceptivă), dacă s-ar face, nu s-ar face fără anestezie, cum se face acum prin toate fermele din lume, unde animalele sunt tratate ca nişte obiecte (în cel mai fericit caz).
Văd că ai ajuns de unul singur la partea de dialog, la care mă refeream; deci eşti lămurit, mă bucur.
Presupunand ca toti devin vegani si se desfiinteaza abatoarele si fermele, ce te faci cu animalele deja existente care nu au fost sacrificate? Mor de foame? Numai la nivel de Romania sunt multe, daramite la nivel global. Iesi pe plus oricum o iei. Apoi, fortat sau nu, ele tot se inmultesc. Apoi, unde le tii? In natura, nu supravietuiesc pentru ca nu stiu sa-si procure hrana. La bloc, n-ai unde. La casa, la sat, nu? Dar omul ala (de la sat) care avea o vaca, mai primeste 2 de la vreun abator si trebuie sa le hraneasca pe toate 3. Creste consumul. Intr-o rezervatie, la fel. Apoi, sunt animale care produc mai mult decat consuma. De la oaie, de exemplu, ai lapte (+branza, smantana, iaurt etc), carne, lana. Daca faci un calcul de cata mancare iei minus cata mancare ii dai, cred ca iesi tu in avantaj. In cazul asta, daca ai deveni vegan, ar trebui sa cultivi in plus si pentru tine ca sa inlocuiesti toate produsele pe care le obtineai de la oaie. Apoi, desi nu in Romania, sunt zone unde nu exista suficienta hrana de origine vegetala incat sa supravietuiesti (zonele foarte reci).
Nu ma intelege gresit, ar fi ideal sa nu se mai sacrifice animale. Totusi, trebuie tinut cont de mai multe chestii decat de empatie.
Raţionamentul tău este relativ corect doar pentru situaţia, în care toţi ar deveni vegani peste noapte, nu ar controla natalitatea şi în general ar fi nişte idioţi, care nu pot găsi la nimic soluţii.
Iar per ansamblu, deşi nu pare a fi lipsit de coerenţă, aduce, mai degrabă, a o scuză ceva mai sofisticată pentru a ucide în continuare.
Nu cred că există astfel de metode. Dacă da, inclusiv populația umană ar fi controlată cu succes. Riscul reproducerii va exista orice ai face. Până nu umpli animalul cu chimicale și îl omori.
Mulţumesc pentru intervenţie. Te-am completat fără să ştiu. Sau ne-am completat reciproc.
Nu este nevoie sa imi multumesti, este fix ce gandesc Da, apar cu intarziere raspunsurile
Am simţit nevoia să o fac. E plăcut să fii gând la gând cu cineva (un mare lux pentru mine).
Plus, îţi sunt recunoscătoare, că nu te ascunzi.
"Daca ar exista o astfel de lege, s`ar termina totul dupa prima pedeapsa de acest gen.Imagineaza`ti ca vezi un om jupuit de viu..groaza si instictul de autoconservare ar tipa la tine sa nu te mai atingi vreodata de dragutele animalute." Zise WaterDrop si mie mi se pare ca are dreptate. Tie? Daca s-ar aplica intr-adevar o astfel de pedeapsa, nu m-ar mira sa devina 99% vegani peste noapte dupa prima data.
Cu controlul natalitatii, nu stiu ce sa zic... Sunt zeci de metode pentru oameni si, daca pentru controlul propriei specii se folosesc cu greu in conditiile in care hrana deja e o problema (vorbind la nivel global), nu am prea mari sperante ca o sa devina deodata interesati oamenii sa controleze natalitatea la animale. Prea complicat In plus, cu populatia in continua crestere si pamantul fertil disponibil in scadere, ma indoiesc ca ar tine prea mult veganismul. Depinde foarte mult si de zona.
Sa stii ca sunt deschisa la solutii oricand daca functioneaza practic. Pana acum, insa, sunt multe probleme la care am ramas surprinsa de solutii si nu in mod placut. Am incetat sa mai am asteptari, devine prea dezamagitor dupa o perioada. Ma refer in general, nu la subiectul asta.
Natura e o scuza Ia-o cum vrei, din partea mea. Ala-i ciclul in natura, n-ai cum sa-l schimbi fara consecinte. Daca natalitatea ar fi controlata astfel incat sa fie diferente foarte mici (ideal, chiar deloc) intre consumul de hrana in situatia actuala si in situatia in care toti ar deveni vegani, dat fiind ca oricum stam prost la capitolul asta, ar putea merge. Ar putea. Bineinteles, asta ar presupune sa inlocuiesti toate produsele de origine animala (alimente sau nu) cu unele chimice sau de origine vegetala la scala large. Bineinteles, asta necesita ca organismul uman sa poata renunta la toate produsele de origine animala fara sa cauzeze ulterioare probleme ale sanatatii. Putem face abstractie de cei care deja din motive medicale nu pot renunta, respectiv de cei din zonele reci a caror supravietuire depinde de produsele animale? Astea sunt cazuri speciale, totusi.
Daca ne concentram strict pe animalele tratate ca fabrici, obiecte si/sau cobai, intra in discutie si o serie de industrii (mai ales farmaceutica si cosmetica). Sunt si acolo piedici. Sa luam industria farmaceutica, de exemplu: un medicament trece prin anumite stadii inainte sa fie pus pe piata, inclusiv testarea pe animale pentru ca poate prezenta efect pozitiv pe o cultura izolata de celule, dar sa fie toxic pe intreg organismul. Asta e mult mai complicat si delicat. Ok, paragraful asta nu e legat de veganism, dar se leaga de tratamentul animalelor ca subiect larg. De dragul discutiei
Ai dreptate si mie imi face placere cand cunosc si alte persoane care au adoptat acest stil de viata. Este deranjnta perceptia la noi, insa pe de alta parte nici nu prea ma intereseaza. In timp vor mai fi si alte persoane care vor aopta stilul asta, sunt abonata la multe grupuri vegane, we are not alone!
"Ok, paragraful asta nu e legat de veganism"
De ce spui asta? Veganismul ţine de orice suferinţă provocată animalelor, nu doar de cea legată de industria alimentară.
Dacă e să mă întrebi pe mine, aş opta pentru testarea unor astfel de produse pe oameni, dar în mod voluntar şi, eventual, contra cost, fără abuzuri de tip "te-am răpit, te-am legat şi fac cu tine ce am chef". Plus, oricum, multe teste sunt inutile, fiind doar mofturi, jocuri de laborator ale unora cu curiozităţi bolnave (de tip "câtă suferinţă ar putea să suporte o maimuţă" sau "după câte ţigări fumate iepurele moare de cancer").
Oops, vina mea. Auzisem de vegan doar in contextul de alimentatie. Sorry.
Se testeaza si pe voluntari, dar aia e ultima etapa (stii, sa nu omoare omul). Nu stiu daca sunt platiti, dar presupun ca da... ma gandesc ca trebuie sa existe ceva care sa-i motiveze sa se ofere voluntari. Totusi, isi asuma un risc. In Romania nu cred ca mai e cazul de testare, nu se prea mai fac cercetari la noi. Povesti cu abuzuri sunt nenumarate, dar dovedite mai putine... daca sunt pe bune sau doar zvonuri stiu cei implicati. Multe astfel de acuzatii de care am auzit sunt de dinainte 2000, desi nu la noi. Totusi, nu m-ar mira sa fie adevarate unele, avand in vedere ca voluntarii n-au stat intotdeauna la coada. Legat de mofturi, sincer, sper ca sunt doar zvonuri mincinoase.
"Povesti cu abuzuri sunt nenumarate, dar dovedite mai putine... daca sunt pe bune sau doar zvonuri stiu cei implicati. Multe astfel de acuzatii de care am auzit sunt de dinainte 2000, desi nu la noi. Totusi, nu m-ar mira sa fie adevarate unele, avand in vedere ca voluntarii n-au stat intotdeauna la coada."
Când vorbeam de abuzuri, m-am referit la abuzuri în general, iar se ştie că cele mai multe abuzuri sunt cele faţă de animalele non-umane. Iar ei da, sunt răpiţi, legaţi şi torturaţi la ordinea zilei, şi mai toţi pretind că nu văd.
"Legat de mofturi, sincer, sper ca sunt doar zvonuri mincinoase."
De s-ar materializa toate speranţele...
Ar fi bine sa existe asa o lege. Dar acum toate atarna de bani, si fac din bietele animale ce vor ei, ca sa aiba ei foarte multi bani.Nu avem cum sa ii oprim, pana la urma cei ce fac asta au semnat "pact cu satana"
"Nu, nu te-ai prins nici acum. Mai încearcă! Se zice, că a treia oară e cu noroc."
Prin atitudinea asta propaganda ta n-o să ajungă departe. Nu poți să spui direct? Îți ține un carnivor pistolul la tâmplă?
"Aha, deci şi războiul în cantităţi mici e benefic, căci dacă n-ar fi fost, rămâneam pacifişti. Şi ţigările, şi drogurile, şi alcoolul, şi...dap, are sens."
De la carne, la alcool și țigări, și până la război... Ce logică. Dacă vrei să iei chiar totul mota-mo, să știi că orice substanță e otrăvitoare. Apa în cantități foarte exagerate e mortală. Oxigenul în cantități mari(ce se pot obține doar la presiuni mai mari) e narcotic și în cele din urmă mortal. Vitaminele și mineralele în cantități mari, sunt mortale. Și chiar și iarba ta dacă o mănânci prea mult, e mortală. Și la fel și la carne, dacă mănânci mult, e mortală.
Dar tu, substitui untul cu margarina?
"Aha, "să-i ia naiba pe animale, mie să-mi fie bine!", nu?"
"De ce "mai apoi"? Legislaţia, care nu protejează animalele non-umane, este una cu un handicap grav, deci la "legi tâmpite" aş trece în primul rând acele legi, care permit şi chiar încurajează aceste nedreptăţi, masacre..."
Un german de medie trăiește de 5 ORI mai bine ca românul de medie! Să-ți intre bine asta în cap! Dar eu nu cred că o vacă germană trăiește de 5 ori mai bine decât cea românească. Nu e vorba că să ia naiba pe animale, e vorba că o să ne ia naiba pe noi! Mai devreme sau mai târziu.
"Of, că era greu să te documentezi...
Bine, poftim!
http://youtu.be/UcN7SGGoCNI
http://youtu.be/utPkDP3T7R4
http://youtu.be/E0N8UYgMGDQ
etc."
Ultimul e propagandă, cât despre celelalte 2, da, este șocant, dar eu unul iau lapte din piață, nu din magazine și ouă de la familie, din curte(pentru asta m-am uitat și la videoclipul despre "veggani", de la channelu cu femeia tatuată care sincer e propagandă într-o scârbă așa mare încât i-am dat report, să nu mai zic de channel că e de calitate proastă). Doar carnea și untul mai iau e la supermarket. Dar totuși eu nu văd de ce e necesar să devenim vegani ca să sfârșim asta. Punem legi mai restrictive(asta după ce rezolvăm cu noi, oamenii) și rezolvăm. Plângându-ne pe TPU n-ajungem nicăieri.
Dar de laptele matern ce spui?
"Nu că ar avea vreo relevanţă în discuţia noastră şi nu că ar trebui să-ţi dea cineva socoteală ce face cu banii săi sau cu timpul său, dar sunt sigură că mulţi finanţează şi aşa ceva, ceea ce e strict treaba lor."
Aici ți-am dat socoteală? Ți-am propus. Socoteală îți dau pentru propagandă.
"Dacă chiar ai prefera carnea, ai saliva la vederea unui animal şi l-ai mânca crud fără probleme, cum fac animalele, care chiar preferă carnea."
Eu recitesc de 3 ori înainte să postez. Tu? Ce logică e asta? Dacă un animal consumă carne crudă, îi place carnea, nu invers "dacă unui animal îi place carnea, o consumă crud". Dacă inversezi argumentul cu concluzia enunțul nu mai este neapărat adevărat. Ai fost la orele de logică și argumentare?
Oricum, uneori mănânc salam și mușchiuleț crud uscat sau afumat :)
"Iar nedigerarea celulozei nu ne împiedică deloc să trăim consumând exclusiv plante, cum bine demonstrează realitatea, deci nu văd rostul aducerii în discuţie acestui amănunt."
Știi că pe vremuri nu prea aveai cum să fi vegan, nu? N-ai fi avut suficienți substituenți ca în ziua de azi. De fapt, chiar și substituenții care îi ai azi, nu toți sunt 100% naturali, decât dacă tu ești vegan "hardcore", care consumă doar puțin procesat și nu mulți ar fi dispuși să fie așa și nici nu cred că tu la rândul tău ai fi. P.S. tehnologia ți-a oferit acei substituenți, tehnologie ce n-o aveam dacă nu consumam carne gătită.
"De fel cam interpretezi greșit."
Eu cel mai mult interpretez la propiu, sunt programator, cu o gândire ca de calculator. Apropo dispozitivul care îl folosești pentru a scrie nu folosește diacriticele corecte, ești pe un dispozitiv de la Apple? Asta nu contribuie la discuție, spuneam doar.
Ceea ce numeşti tu "propagandă", eu numesc "combaterea dezinformării cu informare" sau "exprimarea liberă a opiniei". Înţeleg că te mănâncă tare să-mi închizi gura, dar sunt nevoită să te dezamăgesc. "
Ceea ce numești tu "combaterea dezinformării cu informare" e văd a fi "combaterea dezinformării cu puțină informare și mai multă dezinformare". Și stai liniștită, draga mea, scopul meu nu e să-ți închid gura :)) și nici să fiu troll. Chiar dacă ar fi fost și în final aș avea dreptate, eu știu sigur că tot n-ai fi convinsă și că vei face propagandă în continuare și nu doar pe TPU. Mi-am dat seama că pentru tine noi, cruzii carnivori, nu suntem o greutate pe umeri, ci doar niște ghimpi în coastă :)).
":)) Da' vai, fix asta mă preocupa.
Atât vă temeţi unii să fiţi dezaprobaţi, atât vă agitaţi pentru nişte voturi, parcă existenţa voastră ar depinde de ele. :))
Doar nu te aştepţi să te contrazic în cuvinte şi să te aprob prin evaluări. De fapt, nu m-aş mira... :))"
Asta e și ideea, dacă tot nu are o însemnătate, de ce te mai obosești :)).
"Cât despre acele filmuleţe prosteşti şi irelevante, te-aş ruga să nu mă mai faci să-mi pierd timpul cu aşa ceva, am lucruri mai importante de făcut, iar zilele astea am o grămadă de treabă şi abia apuc să răspund la comentarii, aşa că aş prefera să fie unele, care să merite. Mulţumesc."
Cum și tu îți permiți să pui meme-uri de prost gust ale călor validitate nu o verifici, și eu mi-am permis să pun filmulețe satirice, da care totuși au un sâmbure de adevăr. A, și la ce cont de TPU ai, eu chiar cred că ai prea mult timp liber.
"Nu este logic ca daca toata lumea ar fi vegana nu ar mai fi atatea animale destinate consumului si deci ar exista terenuri arabile pentru hrana noastra si nu pentru hrana animalelor?" - chiar sunt curios cum opresti animalele din a se inmulti si sa fie si ele de acord cu asta, caci luptam pentru drepturile lor, nu?
"Cu carnivorele ce poti face decat sa le lasi sa fie carnivore?" - pe om de ce nu-l lasati sa fie omnivor?
PS: legumele si fructele sunt si ele tratate cu substante. Credeai ca sunt naturale?
"Daca am ramane o specie inteligenta si rationala dar ne-am pierde brusc empatia, am mai ajunge la concluzia asta? Ca nu trebuie sa ucidem alte animale? Ar mai avea macar sens sa ne pese de ce simt alte organisme?"
Alte organisme fiind şi alţi oameni.
Înţeleg că tu pledezi pentru inteligenţa lipsită de empatie (empatia percepând-o ca pe un handicap, ca pe un non-sens), însă conform unei astfel de inteligenţe n-ar trebui să-ţi pese de nimeni, nici de animalele non-umane, nici de cele umane. În schimb, mă îndoiesc că omori oameni, doar pentru că poţi, ai chef şi în multe cazuri ar fi în avantajul tău. E un standard dublu ceea ce faci aici.
Nu inteleg de ce eviti sa-i raspunzi omului la intrebare. Daca tot faci propaganda vegana, macar incearca sa fii credibila.
Credibilitate!= meme-uri sau poze motivationale pentru vegani si documentarul "Earthlings".
E destul de limpede ca in absenta empatiei societatea umana s-ar dezintegra. Iar omul, fiinta dependenta de ajutorul grupului, probabil ca nu ar mai exista. Tot ceea ce am creat este multumita "lucrului in echipa", multumita empatiei. Empatia e utila. De fapt asta e si motivul pentru care evolutia a produs empatie de la bun inceput. Nu e doar o simpla intamplare.
"conform unei astfel de inteligenţe n-ar trebui să-ţi pese de nimeni, nici de animalele non-umane, nici de cele umane."
Deci tu opinezi ca nu se poate ajunge la filosofii precum "iubeste pe toata lumea si nu provoca durere nejustificata nimanui" doar pe baza inteligentei si a ratiunii? Ba din contra, daca am aplica strict ratiunea am ajunge la rationamente exat opuse: "n-ar trebui să-ţi pese de nimeni, nici de animalele non-umane, nici de cele umane"
Asta e parerea ta (a mea e similara). Am inteles bine?
In legatura cu sacrificiul animalelor, o sa se fie stopat cand se va descoperi un inlocuitor pentru carne, ceva artificial, netoxic si rentabil, ceva sa prinda la populatie, sau cand omenirea nu se va mai hrani cum facem in prezent, cum ar fi: pastile, sau o sa avem nanoboti introdusi in corp la nastere care elibereaza substante nutritive si nu o sa mai avem nevoie de hrana toata viata.
Da, n-am terminat de 2000 de ani, e adevarat. Dar nici usor nu e sa o faci, conditiile sunt extreme pentru a realiza ordinea intre tine si celelalte lucruri. Dupa 7 ani de cautari, si inca 20 de observat ca nu e de ajuns doar sa stii ce ai de facut ca sa faci ordine, am ajuns la concluzia ca daca as fi vrut sa urc pe Everest, toata pregatirea pentru acel lucru ar fi un mizilic in comparatie cu scopul ce il am de atins. Dar si cand voi reusi, se va vedea, nu va mai trebui sa spun nimic.
A iubi animalele nu e echivalent cu a uri oamenii, si asta e adevarat, dar nu e doar in capul meu ca daca e sa te ocupi de oameni, la cate probleme sunt in lumea asta, nu ai mai avea timp de animale. Stii, unii aduc acuzatii lui Dumnezeu ca oamenii mor de foame in Africa, dar il loc sa se ocupe ei de problema asta ca sa fie rezolvata pentru ca asa ar fi normal, prefera sa dea bani grei si sa hraneasca animalele. Eu consider ca nu e corect.
Esti capabila sa ai grija si de oameni si de animale, pentru ca pui acolo "pentru cei care merita". Sunt sigur ca aceia sunt foarte putini. Am cunoscut cindva o persoana care si-a extins cercul de interes si s-a ocupat si de cei care merita mai putin dupa opinia sa, si seara era atit de obosit ca nu mai avea chef de nimic, ce sa mai vorbim sa aiba grija de animale. Daca vrei sa ajuti cu adevarat oamenii, fie ca merita, fie ca nu, iti dai seama ca ai atit de mult de lucru pentru ca exista atit de multe probleme, incit nu mai ai timp de altceva.
Eu recunosc ca daca inca mai am timp pentru bicicleta, pentru desen sau pictura, sau orice alt hobby, inca sunt suficient de egoist incit sa nu ma gindesc la altii, pentru a diminua raul din lume.
S-o crezi tu ca poti trai doar cu proteina vegetala, habar n-ai la ce stres iti supui organismul, nimic pe lumea asta nu poate inlocui proteina animala si vitaminele aferente ei, o spun specialistii nu eu...
Tu cred ca n-ai mancat in viata ta o ceafa de porc de tara sau o bucata de pastrama bine facuta ca te asiguram ca iti mai mancai semintele doar la meciuri dup-aia