| Radu1 a întrebat:

Doua intrebari am :
1. Daca sunt angajat la firma X si vreau sa plec la firma Y ce pot face?
In contract scrie ca trebuie sa prezint un preaviz de 20 de zile dar daca vreau sa plec mai repede cum procedez? Ce risc daca pur si simplu imi dau demisia si a doua zi nu ma mai rpezint la serviciu?
2. Daca am un conflict cu unul din sefi pot fi concediat disciplinar fara existenta unor martori care sa confirme conflictul respectiv?

Răspuns Câştigător
| eurynomus a răspuns:

Te pisi pe preavizul lor daca nu ai nici o gestiune de predat, inainte cand erau carti de munca iti incehiau cu litera i dra acu k nu mai sunt nu au ce face

1 răspuns:
| Amilik a răspuns:

Angajatul care doreste incetarea relatiilor de munca nu este obligat sa isi motiveze demisia, ci doar sa anunte angajatorul in scris asupra deciziei sale. Angajatorul este obligat prin lege sa inregistreze demisia. In caz de refuz, angajatul poate dovedi prin orice mijloc faptul ca a instiintat angajatorul.

Asadar, demisia este dreptul angajatului, un drept care vine insa cu obligatia de a respecta un preaviz ce este calculat incepand cu data instiintarii angajatorului asupra deciziei de a inceta relatiile de munca.

Preavizul are rolul de a proteja angajatorul, in sensul de a evita afectarea activitatii acestuia in cazul plecarii unui angajat. Aceasta perioada ii permite angajatorului sa inceapa procesul de recrutare a unui nou candidat pentru ocuparea postului vacant si sa se asigure de buna preluare a responsabilitatilor acelui post. In perioada preavizului, angajatul are aceleasi drepturi si obligatii din contractul individual de munca.

Daca demisia este dreptul angajatului, preavizul este dreptul angajatorului. Angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz, in functie de nevoile interne. Tot din ratiunea protejarii angajatorului, legiuitorul a hotarat marirea perioadei preavizului de la zile calendaristice la zile lucratoare si diferentierea acestei perioade in functie de importanta functiei ocupate in companie. Astfel, dupa intrarea in vigoare a actualului Cod al Muncii, preavizul pentru functiile de executie s-a marit de la maxim 15 zile calendaristice la maxim 20 de zile lucratoare si de la maxim 30 zile calendaristice la maxim 45 zile lucratoare pentru posturile de conducere. Angajatul si angajatorul pot conveni un termen de preaviz mai scurt, dar niciodata mai indelungat decat cel legal.

Exista si alte situatii in care, in cazul demisiei, incetarea relatiilor de munca poate avea loc fara respectarea preavizului:

In cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatiile stabilite prin contractul individual de munca;
In cazul in care angajatul demisioneaza in timpul perioadei de proba.
In situatia in care, in perioada de preaviz, contractul de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator. De exemplu, daca angajatul prezinta un certificat de concediu medical pentru 5 zile, contractul individual de munca va fi suspendat pe o perioada de 5 zile. Astfel, cele 5 zile de concediu de odihna nu vor fi scazute din perioada de preaviz iar contractul individual de munca va inceta cu 5 zile mai tarziu fata de data stabilita initial.

Un aspect important de precizat este cel referitor la preavizul aplicabil in cazul persoanelor angajate inainte de intrarea in vigoare a actualului Cod al Muncii.

Persoanele angajate inainte de luna mai 2011 (cand a intrat in vigoare actualul Cod al Muncii) beneficiaza de un preaviz de maxim 15 zile calendaristice pentru functiile de executie si maxim 30 zile calendaristice pentru functiile de conducere. Daca angajatorul doreste modificarea preavizului conform noilor prevederi legale, angajatorul trebuie sa intocmeasca acte aditionale la contractele individuale de munca. Legea nu impune modificarea preavizului, aceasta decizie apartinand in totalitate angajatorului.

Atentie! Daca persoanele angajate inainte de mai 2011 refuza sa semneze actul aditional cu modificarea zilelor de preaviz, la incetarea contractului se va respecta preavizul convenit de parti in contractul individual de munca.