| sabin89 a întrebat:

Limba română, ca oricare altă limbă, este formată din cuvinte care își schimbă forma și care se combină între ele după anumite reguli. Este necesar să cunoaștem aceste reguli? Ce spuneți? Cât de importanta este gramatica pentru voi? Unii s-ar putea gândi că, dacă vorbrsc limba română de când s-au născut, este de ajuns pentru a fi considerat un bun cunoscător al limbii. Dar, așa să fie oare? Că însușirea gramaticii este utilă pentru a vorbi corect o limbă se poate vedea și din locul important pe care îl ocupă cunoașterea gramaticii în procesul de învățare a unei limbi străine. Eu aș spune că gramatica reprezintă pentru vorbitorul unei limbi ceea ce sunt notele pentru un violonist. Vorbitorul poate vorbi chiar și fără cunoașterea gramaticii, așa cum un violonist poate cânta chiar fără să cunoască notele. Dar așa cum cântărețul la vioară poate fi numit violonist numai dacă știe notele și respectă regulile muzicale, tot așa nu poate fi considerat, cu adevărat, vorbitor al limbii române literare decât cine știe și folosește corect regulile gramaticale.
Poate că nu am găsit eu cea mai bună comparație (asta cu violonistul), dar cred că ați prins ideea. Eu sunt departe de a fi un expert, fac și eu greșeli destule, dar cred că e bine să ne dăm silința să scriem (și să vorbim) cât mai corect limba țării în care trăim. Ce spuneți voi? Și nu mă refer neapărat la felul cum scriem pe acest site, ci în general, când comunicăm, în scris sau verbal, când scriem o cerere etc.

Răspuns Câştigător
| mastadont a răspuns:

Salut. Învățarea limbii române precum și a gramaticii acesteia sunt două componente esențiale în dezvoltarea intelectului precum și a logicii unui vorbitor nativ. Gramatica dezvoltă de fapt raționamentul logic care ajută în toate privințele, cum înveți deosebirea dintre un substantiv și un verb sau dintre un complement sau atribut și cum să le identifici corect așa vei reuși să iei orice decizie gândind în același fel, analizând fiecare aspect al acesteia, avantaje, dezavantaje. De asemenea, trebuie menționat că la orice loc de muncă sau în orice moment al vieții în care ești nevoit să redactezi un document sau să susții un interviu contează foarte mult modul în care faci acest lucru, cineva care dă dovadă de o slabă cunoaștere a limbii nu va fi luat prea în serios, necunoașterea modului corect de a se folosi limba română este, de cele mai multe ori, asociată cu incultura sau chiar cu prostia.

44 răspunsuri:
| sabin89 explică (pentru mastadont):

Apropo de limbaj; divaghez puțin. Din ce este format un cuvânt? Din litere/sunete. Fiecare sunet, luat separat, nu are niciun înțeles. Cum îți explici capacitatea asta a noastră de a folosi sunete care nu au niciun înțeles pentru a forma cuvinte cu înțeles? Științific vorbind.

| mastadont a răspuns (pentru sabin89):

Explicația trebuie să vină mai de grabă din sfera filozofiei limbajului. Imaginează-ți totalitatea sunetelor/literelor unei limbi, adică alfabetul, ca fiind un set de piese de lego. Dacă le iei individual nu au nici un înțeles, nu este decât o piesă printre alte zeci sau sute. Ce este mai important însă este modul în care le combinăm, prin această fuziune se crează o formă cu totul și cu totul diferită față de insignifianta piesă de la care s-a pornit. Așa este și cu sunetele, ele nu au un înțeles propriu-zis pentru că reprezintă piesa de rezistență a unei limbi, luate individual sunt doar părțile disparate ale unui puzle. Nu trebuie să uităm că literele în forma pe care o cunoaștem astăzi au apărut cu mult după apariția limbajului. Omul prima dată a învățat să comunice prin vorbire fără să aibă un alfabet bine definit, de aceea fiecare limbă a dezvoltat unele sunete diferite. Paradoxal este faptul că pentru a apărea un alfabet omul trebuia să cunoască deja limbajul și să fie destul de evoluat încât să organizeze sunetele folosite în vorbire și să îi atribuie fiecăruia o formă grafică.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Comparatia ta cu violonistul mi-a adus aminte de un personaj dintr-o carte pe care am gasit-o intr-o vacanta prin biblioteca bunicilor cand eram mic („Canta la Stupca o vioara"). Era acolo un personaj, un lautar, care ii fermeca pe toti cu cantecele lui, desi nu avea habar sa citeasca notele.
Si nu repeta ca un papagal ce prindea cu urechea, ci simtea la fel de bine muzica precum reusea sa transmita emotia si celor care il ascultau.
Sunt de acord ca este deranjant cand vezi pe cineva ca scrie sau vorbeste incorect, dar nu trebuie sa fii expert in gramatica unei limbi ca sa reusesti sa te exprimi intr-o forma agreabila.
Poti sa te exprimi corect si fara sa stii nimic despre diateze, complemente, locutiuni, pronume personale tonice si nu mai stiu ce altceva.
Poti sa inveti sa vorbesti o limba straina foarte bine fara sa studiezi deloc gramatica ei, asa cum un copil invata limba materna fara sa mearga la un an la scoala sa studieze despre subiect, predicat si asa mai departe.

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

Big like, Poti sa inveti sa vorbesti o limba straina foarte bine fara sa studiezi deloc gramatica ei, asa cum un copil invata limba materna fara sa mearga la un an la scoala sa studieze despre subiect, predicat si asa mai departe.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

"Poti sa te exprimi corect si fara sa stii nimic despre..."
Poți să te exprimi corect...verbal. Mă îndoiesc însă că poți face asta și în scris.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Nu e cazul sa te indoiesti. Nimic din ce am scris eu si ai inlocuit cu puncte-puncte nu iti este necesar ca sa scrii corect. Un elev care abia termina clasa intaia si nu are cum sa aiba prea multe cunostinte despre gramatica, ar trebui sa fie deja in stare sa scrie dupa dictare orice fraza in limba materna.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Cam da. Inițial am vrut să sublinez fraza asta: "Poti sa inveti sa vorbesti o limba straina foarte bine fara sa studiezi deloc gramatica ei". Nu știu cum am selectat-o pe cealaltă. Deci, hai să nu discutăm de un copil de clasa întâia; un om oarecare a învățat să vorbească o limbă străină, așa cum zici tu, fără să studieze deloc gramatica. Să ni-l imaginăm acum la masa de scris. Poate vrea și el să scrie ceva, să compună o poezie - să zicem, o schiță, o nuvelă. Sau să scrie pur și simplu un document, o cerere, o scrsoare unui prieten. Va ști el să scrie "s-au" în loc de "sau", "copiii au sosit", în loc de "copii au sosit"? (dacă limba respectivă e româna). Va ști să pună și el o virgulă, un semnul întrebării etc?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

La fel de bine cum, prinzi' o limba straina auzind-o si mai ales vorbind-o, in special cu vorbitori nativi, poti sa inveti si sa scrii, citind foarte mult, respectiv scriind in acea limba.
Eu iti spun din proprie experienta, nu din teorii.
Ca trebuie sa mai inveti si unele reguli, asta e cat se poate de clar, dar nu trebuie sa dobandesti cunostinte elaborate despre gramatica acelei limbi straine ca sa fii in stare sa ajungi sa scrii corect.
Uite, de exemplu fratii mei nu au invatat deloc la scoala in limba romana si desi stiu sa vorbeasca foarte bine in limba romana pentru ca acasa se vorbeste mai mult in romaneste, cand vine vorba de scris lucrurile nu mai stau la fel de bine (mai ales in cazul celui mai mic dintre ei), dar nu din cauza ca nu stiu gramatica limbii romane (chiar nu o stiu, ce e drept), ci pentru ca nu au prea des prilejul sa scrie in limba romana si nici nu isi dau interesul in primul rand.

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Fiecare lucru se invata diferit Sabin, a vorbi o limba nu inseamna a stii sa citesti,sa scrii,mai ales ca nu se scrie cuvantul asa cum se aude in limbiile Germanice, in limba romana ba da, ceea ce e foarte ok, uite eu inteleg totul din limba engleza dar nu stiu sa o vorbesc, nu prea stiu sa citesc, sau sa scriu

| sabin89 explică (pentru RAY):

Într-adevăr, mă minunez și eu uneori văzând cum e scrierea vs pronunție la englezi. Scrii night și pronunți nait. Păi cum vine asta? Scrii Eyre (Jane Eyre) și pronunți...nici nu știu dacă pot să redau cum zic ei, un fel de "eă". Să fi fost vreun strămoș de-al lor căzut în cap? happy

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Limba engleza este o limb Germanica, deși au și multe cuvinte latine https://www.youtube.com/watch?v=0zorjJzrrvA
dar old english seamana perfect cu norvergiana
https://www.youtube.com/watch?v=wC_BTrC_uNU
https://www.youtube.com/watch?v=1S7b1eDTnK8

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Plus ca sunt multe dialecte, uite de exemplu norvergia are doua 2 limbi oficiale, si in Germania e la fel sunt multe dialecte care nu se inteleg intre ele, romana nu are dialecte care sa difere intre ele

| anonim314159265 a răspuns (pentru anonim_4396):

Salut! Am incercat sa iti dau mesaj pe acest site, dar dintr-un motiv sau altul nu am reusit. Te rog sa imi dai o adresa pe care am putea sa comunicam in privat. Trebuie neaparat sa stam de vorba.
https://imgur.com/a/f6tgWj5