| DonEduardo a întrebat:

Salut TPU. Daca ar exista destule resurse, v-ar placea sa fim toti egali? Zic egali din punct de vedere al resurselor, nu sa nu mai avem lider sau ceva de genul asta.

48 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Adică sa ai și tu doar 2 lei în buzunar ca mine? happy

Stai liniștit, am mult mai mulți în cont în banca. happy

Acum, serios, nu cred ca e posibil asa ceva. Trebuie sa pui în discuție și ce avem fiecare ca resurse interioare. Acolo nu putem fi egali, întotdeauna vor fi unii care vor fi mai deștepți, alții mai frumoși (interior), altii cu alte calități care sa ii difere fata de ceilalti.
Îți recomand filmul "Enemy at the gates" cu Jude Law. Dincolo de acțiune, filozofia filmului e extraordinara, și totul se rezuma in discursul unuia din personajele principale din film către sfirsitul filmului. E vorba tocmai de ce aduci tu în discuție aici.

| Emazio a răspuns:

Nu

| DonEduardo explică (pentru Emazio):

De ce asa?

| Emazio a răspuns (pentru DonEduardo):

Suntem oameni diferiti, cu personalități, aspiratii si inteligenta diferita. De ce ne-am standardiza pe toți si am pune o bariera acolo? Apoi cum am diferentia indivizii productivi de cei neproductivi? Ce se intampla daca unii nu o sa vrea sa mai contribuie la aceasta egalitate a resurselor, pentru ca ea trebuie intretinuta. Ce se intampla cu aia care o sa parieze sau o sa isi consume resursele aiurea? O sa primeasca mereu resurse sa aiba cât ceilalți? Asa idee pica fara sa ne batem capul prea mult.

Cand o femeie e gravida, cineva e anorexic, obez, ranit, un om are o munca solicitantă, etc tot egal impartim resursele?

Dar asa utopic, tot nu as vrea. De ce am imparti totul egal ca nu înțeleg?
Este egalitatea in general o lege universala? Eu din ce vad prin univers si natura echilibrul se pastreaza atunci cand ai discrepanțe. Nu cand este un zero absolut si nimic nu mai misca.

| corbulalbrosu a răspuns:

Este visul utopic a comunismului global. Din nefericire. big grin

| DonEduardo explică (pentru corbulalbrosu):

De ce?

| corbulalbrosu a răspuns (pentru DonEduardo):

Utopie sf : 1. ) Proiect de organizare desăvârșită a societății umane care, ignorând condițiile reale și legile dezvoltării, este irealizabil.
2.) Descriere a unei societăți desăvârșite.
3.) Proiect/Dorință irealizabil/a (sau) : fantezie, himeră, vis.

sursa: DEX, MDA2 (2010) adăugată de blaurb.

| Simpatic a răspuns (pentru corbulalbrosu):

Vezi ca comunistii au construit tot ceea ce carnatii astia vand de peste 30 de ani, tot comunistii au dat parintilor tai casa si masawinking

| corbulalbrosu a răspuns (pentru Simpatic):

Eu am trait mai mult de jumatate din viata mea (mai precis 43 de ani) in acea oranduire abjecta, mizerabila si criminala pentru o foarte mare parte a populatiei. Sunt absolut sigur si convins ca NU ai nici macar cea mai vaga idee care era viata romanilor in acea minunata societate comunista. Fiindca doar in acest caz (de a nu fi complet idiot) ai putut debita tampenia pe care mi-ai transmis-o.

| corbulalbrosu a răspuns (pentru Simpatic):

Istoricul Mădălin Hodor, explică de ce sunt false argumentele celor care spun că era mai bine pe timpul lui Ceaușescu.
Comunismul, în ansamblul său, a reprezentat una dintre cele mai mari nenorociri ale istoriei contemporane. Gulagul și Holodomorul din perioada lui Stalin, Câmpiile Morții ale khmerilor roșii, Marele Salt Înainte și Revoluția Culturală din China, lagărele din Coreea de Nord, închisorile în care a fost decimată elita românească și multe altele au făcut, împreună, zeci de milioane de victime. Pe oriunde au ajuns la putere, comuniștii au instaurat regimuri ale terorii în care victime au fost propriile lor popoare.
https://www.vice.com/ro/article/mbzgdp/mituri-despre-comunismul-din-romania
Si pe urma citeste si urmatorul materioa istoric :
https://www.descopera.ro/......a-romaniei
Poate ca nuamai astfel iti vor mai apare cateva circumvolutiuni si niscaiva neuroni. :))

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru corbulalbrosu):

Sa stii ca "socialismul multilateral dezvoltat" a avut si aportul lui pozitiv la dezvoltarea tarii:
- energia electrica o avem datorita constructiilor din acea epoca
- locuintele - asa cum sunt - sunt in cvasimajoritate construite atunci.
- toti oamenii aveau un loc de munca.

| Simpatic a răspuns (pentru corbulalbrosu):

Eu cred ca tie si celor care va dati mari pe aici va lipsesc neuronii, farseuri increzuti, caci cunostintele voastre constau doar in ceea ce va arata altii pe net nu in ceea ce traiti. Eu am vorbit de comunism la noi in tara, iar tu ai adus vorba de stalin care a fost cel mai mare criminal din istoria omenirii, asta e nivelul tau si cand ma gandesc ca lumea te vroia userul anului imi dau seama care este nivelul pe aici pe TPU.
ramai ancorat in realitatea unor articole pe care le citesti de pe net

| corbulalbrosu a răspuns (pentru Simpatic):

Rusinea te-a facut sa stergi raspunsul tau insolent?
Chiar si in acest caz urmatorul raspuns ramane perfect valabil.
Ar fi sub demnitatea mea de om educat si medic cu experienta vasta sa ma cobor la nivelul unui pigmeu mucos si din acest motiv perfect intemeiat ma abtin sa comentez un astfel de raspuns calomnios, jignitor si incalificabil. NO COMMENT!

| Mosotti a răspuns (pentru corbulalbrosu):

Pe vremea lui ceausescu normal ca e fals ca era bine din cauza ca socialismul de atunci nu era socialism de fapt, era o infectie de dictatura, unde elita a fost distrusa ca sa nu cumva sa fie dat jos el ceausescu, si asa ca s-a inconjurat de alti incapabili ca sa-l sustina.

Dar sistemul socialist in sine bine aplicat e f bun, ca se gandeste la omul de rand, nu ca cel liberal capitalist care se gandeste doar la bogati si atat, pe spatele celor de rand.

Ce zic ei contra socialismului e si o uriasa propaganda capitalista, ca le e frica sa nu cumva sa vina socialismu si sa le ia lor averile facute abuziv pe spatele oamenilor.
Ca e una sa zici ca sistemul ceausist nu e bun, si e corect, si e alta sa zici ca la general socialismul nu e bun! Mare atentie.

Vor sa induca ca socialismu nu e bun la general bagand doar chestiile negative din niste dictaturi, ar trebui sa te prinzi de asta, nu sa te uiti la ce scriu si ce zic liberalii.

| cristi202 a răspuns (pentru Mosotti):

Sistemul socialist e bun și frumos în teorie. Atit. În practica, privește în istorie. Deja a fost pomenita aici. Și stii de ce? Pentru ca considera ca omul în sine e bun, însă e invers, egoismul și dorința de putere a dus la tot ce a făcut comunismul. De aceea, pentru a preveni exprimarea răutății omului, separarea clara a puterilor în stat a făcut sa fie democrația americana sistemul politic cel mai reușit.

| Mosotti a răspuns (pentru cristi202):

Daca e bine aplicat sistemul socialist e un sistem bun, la noi pana in 1977 lumea o ducea binisor, stiai? In socialismul ala, aveau de munca, aveau sal bunicele, erau utilitati fara intrerupere, aveau magazinele pline, se facea scoala fara sa platesti, si manuale iti dadea de la scoala si le duceai inapoi la sfarsit de an, nu dadeai banii pe ele, aveai cap, invatai.

Ti-a facut apartamente decente la pret si bune ca sa ai bani sa le iei, sa aiba tot omu bani sa le ia, cu rate decente, nu ca acum ca dai juma de sal rata! Si prost facute multe, si alea f bine facute nu ai bani sa le iei daca esti om de rand.

Deci hai sa fim seriosi, si in Ungaria, cehia era la fel.

Ca vine o jigodie ceausista sau alte jigodii avide de putere deregleaza treaba, asta nu are treaba.
Istoria da exemple de jigodii in unele cazuri doar, ca sa te faca ca crezi ca sist socialist e prost in sine, si tu nu te-ai prins, ca nu ai aflat si de cazurile bune.

Sistemul socialist bine aplicat e bun.
Sistemul liberal capitalist bine aplicat NU e bun pentru omul de rand.

La socialism cu oameni ok, e bine.
La liberalism nu exista oameni ok, prin doctrina sunt oameni neokey care nu se gandesc la omul de rand.
Deci acum in sistemul asta, sunt oamenii potriviti, si aplica doctrina f bine, nu ca nu ne e bine ca nu-s oamenii potriviti acolo.

| cristi202 a răspuns (pentru Mosotti):

Nu știam. În 1977, la 7 ani, îmi doream un amarit de trenuleț electric ce la noi nu se găsea, și ma uitam cu jiind la cele din revistele aduse din Germania.
Hai, nu zii doar partile bune.
Și știi ca tocmai asta e problema, mereu apare și va apărea o jigodie?

| Mosotti a răspuns (pentru cristi202):

Pana in 77 se gaseau trenulete cred, si eu am avut in anii 80 cumparat, poate nu erau din alea complexe ca in Germania, dar erau din alea unde aveai un cerc si trenu mergea asa, aia e.

Nu aveai chestii din Germania, de aia am zis ca lumea o ducea binisor, nu foarte bine. Asta era partea proasta doar, asta pana in 77.
Dar pe servici, salarii, scoala, mancare, utilitati, locuinte era okey.

Dupa 77 stim si noi gramada de chestii proaste, si le-am zis.

Pai sa nu apara jigodii, poporul sa nu permita, sa lase sus pe cine trebuie, nu asa.

Insa dif e ca daca lasi pe cine trebuie la socialisti, e bine.
La liberali nu merge, daca lasi pe oricine sa ajunga acolo, oricine e, va fi rau, insusi prin doctrina partidelor de dreapta.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

În nici un caz. Nu ar mai exista motivarea spre excelență prin acest aspect. Monotonia din rai. Dar chiar și acolo, cum crezi că e? Serafimii și heruvimii, arhanghelii crezi că beneficiază de aceleași resurse ca și spiritele de rând? Acolo unde există ierarhie, inerent apare și inegalitatea resurselor. Asta s-a văzut și se mai vede și acum în tările comuniste. Această egalitate, să aibă parte dreaptă, egală fiecare din Împărat și Proletar, esteo utopie oribilă.

| cristi202 a răspuns (pentru sadrian46):

Se vede ca încă nu ai gustat raiul. Nu e deloc monoton. De ar fi, nu ar mai fi rai.

| sadrian46 a răspuns (pentru cristi202):

Ba, tocmai că l-am gustat, în varianta demo. Crede-mă că te saturi și vrei măcar un petec de iad.

| DonEduardo explică (pentru sadrian46):

Mie sincer mi-ar placea sa fie totul Rai.

| cristi202 a răspuns (pentru sadrian46):

Cred ca a fost o varianta demo hackuita. Nu te saturi de el niciodată în varianta reala, si nu vrei nici o farimitura de iad.

| Mosotti a răspuns:

Normal ca da, mi-ar place sa fim egali, nu unu sa aiba mult si altul mai nimic.

| cristi202 a răspuns (pentru Mosotti):

Ti-ar place? Adică ai fi gata sa dai din ce e al tău celui care are mai putin ca tine?

| Mosotti a răspuns (pentru cristi202):

Da, daca am destul, de ce nu? Dau, ce mi-e ca am 5000 Euro, ce mi-e ca am 4000, tot f bine o duc, daca asta ajuta ca si ala sa o duca cat de cat.

Adica nu e normal ca unu sa aiba 8000 Euro pe lune si altul o pensie de 300 euro, ala cu 8000 poate avea si 6500 ca tot boierie o duce, dar sa aiba si ala mai mult, nu sa fie dat afara din casa ca nu are bani de utilitati, sau cum ajunsesera pensionarii aia de luau zaharu de pe jos!

Ca de aia multi n-au, ca-s destui care au prea mult.

De ex patronu ia 90 % din profit desi de multe ori nu face mai nimic, si restul se imparte la cei ce lucra.
Daca n-ar mai lua cineva grosul, si s-ar imparti profitul la cei ce muncesc, cum ar fi?
Vezi?

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

Eu da.

| LoveSleep a răspuns:

Mi-ar placea, cu condiția că fiecare să aibă tot ce-si dorește.
Nu egal în sensul de eu muncesc 12 ore pe zi și unul 3 ore și avem aceleași beneficii.

| halogen001 a răspuns:

Da, in sensul ca trebuie asigurat un minim pentru toti, ca dupa aceea fiecare in functie de munca pe care o desfasoara obtine un castig pe care daca l-ar imparti la toti ar insemna sa aiba aceleasi resurse ca si cei care nu fac nimic. Daca individul care obtine mai mult vrea sa dea tot ce obtine prin munca lui e ok, dar e optiunea lui. Nu poate fi obligat sa munceasca pentru toti si el sa ramama cu nimic.

| anonim_4396 a răspuns (pentru halogen001):

Rezonez cu tine. happy

| DonEduardo explică (pentru halogen001):

Pai nu, doar daca muncesti.

| halogen001 a răspuns (pentru DonEduardo):

Corect. Intrebarea e foarte buna. Eu am abordat mai superficial intrebarea pentru ca nici nu am inteles-o bine. Mosotti, daculliber si altii au dat raspunsuri foarte bune.

| sierra1 a răspuns (pentru halogen001):

Da, joci fair-play!

| halogen001 a răspuns:

Asa ceva ar fi posibil daca omul ar putea produce niste roboti care sa faca totul incat sa nu mai fie nevoie de munca omului. Atunci cum toti oamenii nu ar mai munci deloc, ar fi foarte corect sa aiba toti aceleasi resurse.

| CostinAlamariu a răspuns:

Nu, in niciun caz. Egalitatea este cea mai crudă tiranie posibilă

| DonEduardo explică (pentru CostinAlamariu):

De ce? Inegalitatea este?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru DonEduardo):

Deoarece oamenii în esența lor nu sunt egali. Toti suntem diferiti intre noi, ne plac lucruri diferite, avem diferite moșteniri genetice și aș putea continua până la dimineata.

Așadat orice egalitate trebuie impusa cu forța și asta e definiția tiraniei.

Deci egalitate = tiranie

| DonEduardo explică (pentru CostinAlamariu):

Pai zic sa fie toti egali ca oportunitati.

| WolfgangKreutzfeldt a răspuns:

Nu, pentru ca în lumea asta o sa fie mereu o ierarhie și mereu o sa fie oameni care o sa vrea mai mult și situația spusa de tine n-ar dura foarte mult

| SingleForOne a răspuns:

Nu, pentru că, dacă toată lumea au resurse infinite, li se umflă ego-ul. Oamenii pot avea ce vor ei din lume (sau aproape tot), dar dacă au probleme de caracter sau chiar mintale, atunci n-au nicio scăpare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Să fiu egal cu o scursură care, sănătos fiind, nu muncește că ia ajutor social sau cu altul care trăiește din furat și tâlhărit? Niciodată. Deviza „De la fiecare după posibilități, fiecăruia după nevoi" mi se pare un ideal și atât, care nu va putea fi atins pentru că firea omului nu va fi capabilă de așa ceva. Dacă eu îmi doresc asta, nu-i suficient, singur nu pot realiza nimic. Sunt multe scursuri de oameni care se hrănesc din invidie și grandomanie și așteaptă orice moment ca să te prindă pe la spate sa te junghie. De aia, consider că cel mai bine e ca fiecare să câștige după propria-i muncă. Înainte susțineam principiile comunismului (nu felul în care a fost aplicat), dar am ajuns să-mi dau seama ca sunt de neatins din cauza incapacității omului și a firii sale.

| AndreeaWTS a răspuns:

Nu.
Nu mi-ar plăcea din nici un punct de vedere.
De ce să-mi placă să fiu egală în vreo privință, cu unul de 10 ori mai prost ca mine? laughing

| DonEduardo explică (pentru AndreeaWTS):

De ce nu?

| AndreeaWTS a răspuns (pentru DonEduardo):

Probabil e o întrebare care ar trebui pusă aici pe site.
"V-ar plăcea să fițí egali în toate privințele cu orice prost de pe planetă? De ce?"

| Gabriela19loredana77 a răspuns:

Un conducator e obligatoriu! nici o data nu vom fi egali unii sunt saraci alti bogati fiecare om ar vrea mai mult si ar munci pentru mai mult

| daculliber a răspuns (pentru Gabriela19loredana77):

Un conducător bun nu o căpușă care sa te vândă pe 5 lei.

| daculliber a răspuns (pentru Gabriela19loredana77):

Un conducător nu o căpușă care sa te vânda pe 5 lei.

| daculliber a răspuns:

Resurse există, trebuie folosite cu cap. Să luam doar cat ne trebuie. Avem o gramada magazine care vând acelasi lucru. Nu mai bine ai un singur magazin in loc de 7 unu langă altul si pe terenu ala sa cresti porumb? Un om are 7 vile in locul cărora puteau fi blocuri in care ar fi putut sa trăiască cel puțin 120 de oameni. Si asta cu protectia mediului e o țeapa. problema nu e cu masinile vechi treaba e sa se cumpere masini noi care „nu polueaza" dar în 10 ani se duc dracu`