Care sunt gândurile care te neliniștesc în timp de coronavirus?

Care sunt gândurile care te neliniștesc în timp de coronavirus?

Se poate întâmpla să nu știi ce să crezi, pe cine să asculți și cum să te comporți cu prietenii, părinții și cu tine însuți, mai ales acum, când nu mai mergi la școală și multe dintre activitățile tale s-au mutat pe internet.

Viața s-a schimbat de când Organizația Mondială a Sănătății a anunțat epidemia de COVID-19, care a luat curând proporțiile unei pandemii.

Acum, din solidaritate cu cei în vârstă, cu bunici, părinți și oameni bolnavi trebuie să urmăm cu toții reguli noi, de la spălatul des pe mâini cel puțin 20 de secunde până la a sta cât mai mult în casă, ca să nu răspândim infecția fără să ne dăm seama.

Tu cum te-ai adaptat la noile reguli?

Am deschis pentru tine o nouă categorie, Coronavirus, unde poți pune întrebări legate de temerile tale din această perioadă sau alte întrebări pe subiect, pentru că orice ai simți în momentele astea, trebuie să știi că e firesc și uman. Împreună cu Brigada de comunicare nonprofit și Fundația Estuar îți punem la dispoziție cunoștințele unor psihologi voluntari care vor răspunde la întrebările legate de starea ta emoțională din această perioadă. Răspunsurile lor vor fi evidențiate în cadrul întrebărilor pentru a fi mai ușor de urmărit.

Nu uita că pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus e bine să folosești doar surse oficiale, cum sunt https://stirioficiale.ro sau alte site-uri ale autorităților statului.

 

Lasă o întrebare!

 

L.E Colaborarea noastră cu fetele psiholoage s-a încheiat, el fiind doar pe perioada stării de urgență. Le mulțumim din suflet că au fost alături de noi, cât și pentru ajutorul și implicarea din comunitate.

Fetelor, mulțumim pentru răspunsurile utile oferite celor care au întâmpinat greutăți în această perioadă!

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
229 răspunsuri:
| Sara2 a răspuns:

Mă îngrijorează faptul că am bronhiile înfundate, și nu respir bine uneori, mi s-a cerut de la servici o justificare, iar doctor zice că nu este o boala pulmonară. În plus colegii mei de servici observ că nu se protejează corespunzător, și se apropie uneori periculos de mult de mine. Dacă le zic să ținem distanța, fac niște glume proaste, se văd deranjați. Cam asta mă îngrijorează

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce se va alege de economie? Firmele vor supravietui, vestul va porni ca inainte?: sa fim realisti o portinue importanta din romani lucra afara pentru as-i sustine familiile/rudele din tara.
Recesiunea economica pare inevitabila, insa se va ajunge la criza economica?
Cand se va gasi un vaccin? izolarea este o metoda temporara/dar nu poate dura la nesfarsit, iar cand lumea va iesi din izolare fara un vaccin virusul s-ar raspandi din nou.

| dianacosma a răspuns (pentru anonim_4396):

Bună, AA1CK3D!

Într-adevăr, sunt multe necunoscute în viaţă şi mai ales într-o astfel de perioadă. Deja se lucrează la vaccin, dar într-adevăr, virusurile revin. Probabil în alte forme.

Ce putem face acum mai bine şi mai util este să trecem peste provocările prezente, să facem ce ţine de fiecare pentru a trece de această pandemie.

Ceea ce va fi dificil mai încolo, vom înfrunta cu resursele pe care le vom avea la acel moment.

| minrest a răspuns (pentru anonim_4396):

Economia mondiala, chiar inainte de pandemie, adica foarte recent, mergea bine, era la scurt timp de la o criza, aveai o crestere modesta in statele dezvoltate, dobanzi mici, si o crestere robusta in cateva state subdezvoltate, intre care si al nostru. Economia asta practic consta dintr-o productie, care presupunea existenta unui personal si a unei capacitati de poductie, si din consumul acestei productii, care presupunea cerere solvabila. Ca acum cererea si consumul au scazut mult, e normal. Ia sa vedem insa daca totul poate fi reluat la acelasi nivel dupa pandemie. In primul rand, iti trebuie aceeasi cerere; marile state deja sunt decise sa dea bani oamenilor, sub orice forma, ca cererea sa isi revina, ce fac statele mici conteaza mai putin, dar statul nostru e decis sa faca acelasi lucru. Dar productia? Productia a scazut, DAR. Ce conteaza e capacitatea de productie, asta trebuie salvata, si vad ca se iau masuri pentru asta, inclusiv in tara noastra. Iar personalul, ramanea acelasi; daca a plecat, il poti reangaja, de murit nu moare un numar semnificativ. Dupa cum vezi, ai toate elementele ca economia sa isi revina la acelasi nivel, la doar cateva luni dupa pandemie.

| anonim_4396 a răspuns (pentru minrest):

De murit? Sansele ca o persoana apt de lucru sa moara de virus sunt infime. Virusul afecteaza pe cei care nu mai sunt in stare de lucru.
In Romania problema e ca un procentaj mare din populatie cred undeva peste +20% Traia din banii castigati In strainatate, Aici includ si familiile celor care lucra afara.
Totul tine de ce se va intampla in vest, daca lumea occidentala isi revine o sa traga in sus si Romania.

| minrest a răspuns (pentru anonim_4396):

Exact. Daca capacitatea de productie nu scade, mai ramane sa ai aceeasi cerere, ca ciclul economic sa se reia la acelasi nivel. Toate statele dezvoltate mari au anuntat ca vor da oamenilor bani, cererea acesto oameni va reactiva si industria. Oricum, cifrele tale nu sunt actuale; oamenii plecati afara au trimis din ce in ce mai putini bani acasa, iar acum avem si noi nevoie de fort de munca, ca sa nu mai spun ca o mica parte din romanii plecati au revenit in tara.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru minrest):

''ca sa nu mai spun ca o mica parte din romanii plecati au revenit in tara.''

Tu te-ai uitat asa de curiozitate cine a revenit in tara? Tu cu aia vrei sa faci treaba? Hai ca-i buna rau asta. Aia nu numai ca nu au muncit un minut in viata lor dar nici parintii lor nu au facut-o, nici bunicii nici strabunicii si nici stra-stra bunicii lor nu au facut-o vreodata laughing Pe pariu ca jumate din ei nici nu stiu sa scrie sau sa citeasca.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cînd scapăm de carantină, si bineinteles de acest virus daunator, iar daca vom scapă de carantină chiar nu va mai trebuii sa stam deloc cu teama ca acest virus se poate re întoarce? Aceste lucruri nu ni le va putea spune nimeni, iar aceste temeri nu le va putea alunga decat Dumnezeu el ne poate ajuta sa scăpăm toti cu bine de aceasta carantina.

| Camelia Elena a răspuns (pentru anonim_4396):

...si cum Dumnezeu "e in fiecare din noi"...vezi ce rezulta.

| dianacosma a răspuns (pentru anonim_4396):

Bună, CristiDinBucuresti!

Cât va dura carantina şi posibilitatea îmbolnăvirii sunt aspecte care ne privesc pe toţi. Mă bucur că tu ţi-ai găsit în credinţă un răspuns la cum să faci faţă acestor incertitudini.

Multă sănătate!

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru dianacosma):

Multumesc, multa sanatate si dumneavoastră

| dianacosma a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Cu drag şi mulţumesc!

| Stefan_Robert_1990 a răspuns (pentru anonim_4396):

Salut Cristi nu vreau sa fiu nesimtit dar da-o in pisici de treaba medici isi rup mainile spatele si organismul ca sa salveze oameni si tu te rogi la ceva ce efectiv nu exista ceva care e inventat...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ca nu o sa pot sta suficient acasa sa repar tot ce aveam de reparat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Faptul ca mor atîtia oameni si inca nu sa găsit vaccinul pentru a stopa acest virus este foarte trist, de la o oră la alta auzim la stiri de noi cazuri de persoane infectate cu covid, sau persoane decedate, deci se vede clar ca nu depinde de oameni nu au ei această putere si capacitate de a eradica bolile, numai Dumnezeu va pune capăt bolilor si a morții.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce trebuie umanitatea să învețe după această pandemie?

1. Să investească mai mult în știință, și mai puțin în superstiție;
2. Să învețe să colaboreze, lăsând deoparte elementele care nu fac decât să dezbine: naționalitate, sexualitate, rasă, statut social, zei;
3. Nu suntem stăpânii naturii și nici invincibili, astfel că, ar trebui să învățăm să fim mai umili;
4. Să prețuim mai mult libertatea;
5. Mai rea decât pandemia de coronavirus este pandemia de prostie, căreia ar trebui să-i dăm mai mult atenție și s-o tolerăm mai puțin, dacă ea se demonstrează a fi dăunătoare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mă îngrijorează faptul că numărul cazurilor de infectați cu coronavirus poate crește exponențial, precum numărul fraierilor infectați de "Caritas" de prin anii 1992-1994! Voi ce credeți?

| sweetys a răspuns:

Ce ma neliniștește este ca studenții se întorc în camine, fără motiv.

| Dragosdoar a răspuns:

Aceasta inchidere la tarilor nu poate tine prea mult. Nu se vorbeste prea mult in presa, dar deja guvernele din Europa isi pun intrebarea cat vom mai putea sa tine inchise toate. Statele nu pot sa suporte cheltuielile acestei inchideri in masa a frontierelor si a oamenilor. Lupta cu coronavirusul deja e pierduta pentru ca suntem practic asediati de el. Stam in case si trebuie sa ne justificam deplaserile cu hartii. Exista un potentila risc ca internetul sa intre efectiv in colaps deoarece oamenii stau numai in locuinte si o buna parte lucreaza doar de acasa. Nu doresc moarte nimenui, dar asa cum a spus dl Arafat, virusul va reaparea in forta, chiar daca reducem cazurile aproape de 0. Pana vom gasi vaccinul virusul tot va face victime. Imi este foarte teama de consecintele economice. Se vorbeste despre fapul ca o potentiala depresie economica va duce la daune mai mari decat face virusul in sine, in prezent. Nu doresc moarte nimenui, nu doresc sa lasam pe nimeni in urma, nu asta insinuez sa spun. Multumesc

| Ganea_Marian-Dumitru_1972 a răspuns:

Când o să putem ieși în oraș fără declarație?

| LikeARollingStone a răspuns:

Economia- in general. Oamenii- in special. Multe locuri de munca pierdute, multi copii fara cele necesare.

| MaryMaria333 a răspuns:

"Cand se va termina cu izolarea asta?"

| Mosotti a răspuns (pentru MaryMaria333):

Ei zic ca pe 15 mai, dar si atunci multe nu vor fi ca inainte, masca obligatorie, nu e voie grup de peste 3 insi, la mare daca se va merge vor fi distantari, malls nu se vor deschide, etc. Amenzile vor fi pentru nepurtat masca.

| MaryMaria333 a răspuns (pentru Mosotti):

Eu abia acum am invatat sa apreciez libertatea pe care am avut-o inainte......cand e prea tarziu iti dai cu seama de multe! sad

| Mosotti a răspuns (pentru MaryMaria333):

Oricum nu vad bine treaba deloc, nu vad motivele pentru care sa o vad bine, ma nelinisteste mult asta. Nu uita ceva si nu s-a zis, se contamineaza mediu din ce in ce mai tare, astia nu au dezinfectat nimic, va fi densitatea de virusi din ce in ce mai mare pe anumit loc, aia vindecati si-o mai iau odata de la mediu, si vor fi mai slabi, ca sistemul imunitar e mai obosit.
Asimptomaticii netestati fac f rau.
Se duce lumea la mare, hoteluri, etc, ce masuri de siguranta, fi serios, tu crezi ca stau aia in apa la 2 m unu de altul neaparat.
Mastile apara cam 70-80 % maxim. Prin parti bate vantu, nu e etans si sa respiri doar prin filtru.

E grav daca acum abia o apreciezi! Cum sa nu iti dai seama cat de buna e libertatea?! E clar, nu e nevoie sa nu o mai ai ca sa vezi cum e.
Ca si la bani, eu imediat imi imaginez cum e sa nu am un ban in buzunar, nu e nev sa raman fara ca abia apoi sa apreciez norocul pe care-l aveam, ce naiba.
E f clar si trebuie sa ne dam seama, nu cand o patesti. Si nu de alta, dar vezi in jur, te gandesti si tu cum ar fi sa stai la parnaie 3 luni intr-o camera, si deja gata.

| gigite a răspuns:

Ca nu va mai pleca niciodata, doar / cand va/sa dispara tehnologia 5G.

| Ben00 a răspuns:

Criza economica care va urma. Ma ingrijoreaza ca multi oameni vor ramane fara locuri de munca. S-au oprit deja unele sectoare in care se putea lucra cu masuri de igiena (si, ma rog, "distantare sociala") sporite.

| awspam a răspuns:

Sper sa se mai ieftinească benzina

| Florin_Chiba_1988 a răspuns:

Oare de ce nu pot oamenii avea răbdare?

| GiorgianaGiorgi a răspuns:

Buna Ziua! Va rog sa ma ajutati, am devenit destul de agitata cu situatia care a luat deja o mare amploare, as vrea sa stiu cand pot sa vin acasa fara sa fiu nevoita sa intru in carantina, eu sunt plecata in Austria si trebuie sa vin in Romania pe 21, firma care m-a angajat mi-a spus ca nu se stie daca pot sa vin in Romania la data respectiva.Intrebarea mea este cand pot sa vin in tara fara sa fiu nevoita sa intru in carantina? Va multumesc anticipat!

| CiupercuțulCrăcănat a răspuns:

Nu știu dacă o să ia FCSB campionatul anul ăsta.

| GulubuntzBudulush a răspuns:

Izolat.

| GulubuntzBudulush a răspuns:

Că o să rămân izolat un an de zile întreg.

| JulyDreams a răspuns:

1. Ca nu voi mai vrea sa ies afara, nici dupa ce trece pandemia. Asadar voi continua sa ies o data la 10 zile, dupa mancare pana la magazin si inapoi in casa.
2. Cred ca sufar de claustrofobie. Asadar ma tem sa nu vina si la mine cu izoleta.

| teo530 a răspuns (pentru JulyDreams):

Exagerezi. daca iesi o data la 10 zile dupa mancare nu o sa poti cara mancarea pentru aceste 10 zile. daca nu ai intrat in contact cu nimeni suspect sau confirmat nu ai virusul asa ca nu are de sa sa vina dupa tine cu izoleta.

| dianacosma a răspuns (pentru JulyDreams):

Bună, JulyDreams!

1. Asta este ceea ce gândeşti acum, într-o perioadă în care măsurile legale ne obligă la adoptarea unei rutine diferite. Îţi propun să faci loc pentru posibilitatea ca gândul că nu vei mai vrea să ieşi din casă să fie parte din felul în care te adaptezi la noua situaţie. Pandemia vine cu scepticism faţă de ce ne-ar putea infecta, uneori, inclusiv mersul afară, iar a nu vrea să mergi afară este chiar foarte sănătos acum. Cum ar fi să îţi feliciţi organismul că face atâtea ca să te protejeze de boală? Nici pandemia şi nici starea ta nu sunt permanente, deşi sunt convinsă că acum poate să pară că ar fi.
2. TPU nu este o platformă de diagnostic sau tratament, dar în cazul în care suferi de claustrofobie şi vrei, te pot îndrepta către opţiuni de psihoterapie gratuită în această perioadă.

| Mandeliu a răspuns:

Faptul ca e posibil ca dupa aceasta pandemie sa fim aruncati intr-o alta recesiune, precum cea din 2008 si din care cine stie cand o sa ne revenim.

| Cduncfujndf a răspuns:

După cum știți nu se mai merge la școală. Eu sunt clasa a 9 a, și pe semestrul al doilea, în mai trebuia să i-au bursă de merit. Oare se mai dă bursa?
Și prietena mea cea mai bună are bursă, și ea se întreabă același lucru.
Ne făcusem planuri din banii aceia să ne distrăm în vacanța de vară.

Răspuns utilizator avertizat
| VictorJulien a răspuns:

Nu s-a schimbat nimic, tot n-am cu cine să vorbesc!

| DanielDanny a răspuns:

În sfârșit mi-am găsit și eu servici bun și... asta e, n-am ce sa mai zic!
Dar în principal grija pentru cei dragi și pentru mine însumi!

| anonima188888 a răspuns:

Ce se va intampla cu anul scolar? cum vor putea copiii mici de clasa 0 sa stea la 2 m si cum vom putea toti purta masca 6 ore pe zi, mai ales ca o masca nu trebuie purtata mai mult de 2 ore sau ceva de genul?

| anonima188888 a răspuns:

Cand ne vom reveni la normal? Cand vom scapa de nebunia aceasta si cand vom putea iesi afara fara masti sau manusi? Voi ce parere aveti?

| whatisthis19 a răspuns:

Ca nu voi iesi afara