| Hollyg a întrebat:

Ce părere aveți despre educația sexuală din Romania? Cum considerați ca ar trebui educați adolescenții in sensul acesta si ce metode ar trebui folosite?

Răspuns Câştigător
| TheWznd a răspuns:

Educație sexuala trebuie abordata de la o vârstă frageda (de prin clasa 0), ca să funcționeze. Dacă începi sa le vorbești copiiilor despre ea la 12 ani, o sa se rusineze, o sa aibă tendința sa reacționeze neproductiv la o discuție despre sexualitate (sa înjure, sa rada, sa facă mișto), pentru ca asa sunt copii: când le pui în fata ceva necunoscut, se sperie. Cu atât mai mult dacă le pui ceva despre care toată copilăria li s-a spus ca e taboo.

In primul rand, ar trebui sa se vorbească despre organele genitale asa cum se vorbește despre orice alte organe. Despre rolul lor, despre cum funcționează, noțiuni de igiena, cum se dezvolta ele în etapa vieții în care se afla.
Niște experți (în psihologia copilului) ar trebui sa studieze și sa stabilească când e pregătit mental copilul sa vorbească efectiv despre sex, safe-sex, boli cu transmitere sexuala și metode de protecție sau contracepție (eu as zice ca undeva la 13 ani, dar s-ar putea sa ma înșel).
Educația sexuala nu e doar despre sex. Adolescenții, când ajung la pubertate, încep sa fie foarte confuzi și sa aibă întrebari atât legate de dezvoltarea fizica (fetele despre menstruație și dezvoltarea sânilor, băieții despre dezvoltarea penisului și a masei musculare), cât și despre cea emoțională și mentala, despre noile sentimente de care se lovesc. Lucrurile astea trebuie atent discutate la orele de educatie sexuala.

As spune ca trebuie vorbit și despre identitatea de gen, despre orientarea sexuala, despre descoperire, despre acceptare, dar din păcate, societatea românească nu e încă mental pregătită pentru pasul asta. Asa ca, dacă prețul pentru introducerea educației sexuale în scoli este acela de a întârzia apariția noțiunilor ce țin de comunitatea LGBTQ pentru câțiva ani (probabil vreo 10-15), eu zic ca e un preț care merita plătit.

35 răspunsuri:
| Hollyg explică (pentru Jus7t):

Se ce nu trebuie adus in discuție? Pai ca mine au fost si restul colegilor, am prieteni cu care părinții ai vorbit despre noțiunea de sex. De ce nu trebuie menționat? E ca si cum ai spune ca nu trebuie menționat un doctor care nu Ja șpagă pentru ca oricum toți sunt corupți. Ideea era alta nu ce răspund eu in comentarii. Stiu ca situația este una dezastruoasa? Stiu ca educația sexuală lipsește, si nu numai. Stiu si ce metode ar fi utile pentru educarea adolescenților in sensul asta. Însă, am vrut sa aud părerile voastre si cim credeți voi ce se poate implementa lucrul asta in Ro.

PS. De părerile mele sunt sătulă.

| Jus7t a răspuns (pentru Hollyg):

Eu prin "Ce părere aveți despre educația sexuală din Romania?" am înțeles că te referi la ceva oficial, la educația sexuală ca materie predată în școală, nu la educația pe care ți-o poate oferi un părinte sau un profesor extrem de rar, iar materia oficială încă nu există.

Iar despre cum ar putea...eu zic că ar trebui să fie obligatorie, cam ceva pe acolo.

| Sofer a răspuns:

Părinți își pot învața copii.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Hollyg):

Mintea incuiata era datorat bigotismului religios. Se spunea ca este pacat sa te prezint in fata altarului daca nu esti virgina, mai ales pentru taina cununiei.
Dupa cum vezi era acea ddiscriminare intre barbat si femeie, ca pentru barbat acest lucru nu era ceva rau daca facea sex inaintea casatoriei.
Teoria bisericeasca precum ca femeia este mai pacatoasa ca barbatu, vine di stravechi teorii precum ca femeia este o fiinta inferioara, care trebuie sa se supuna barbatului. Cate texte din Biblie sunt scrise de femei?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu prea există, aprofundarea fizicii și a matematicii este mai importantă, și acasă, sunt mai importante certurile.

Boli cu transmitere sexuală și sarcina, nimic altceva, ăsta e rostul educație sexuale.
La orele de educație sexuală să se predea un pic de medicină, ca să fie înțelese pe deplin bolile cu transmitere sexuală.
Anatomie, sarcină, punct.

Totul, predat de cineva pregătit pentru asta, de exemplu, reprofilăm profesorii de religie, pe educație sexuală, și facem un bine societății.
Acum serios, câteva ore de fizică și de religie în minus, și câteva ore, că nu e nevoie de mai multe, de educație sexuală, cu un sexolog, sau împreună cu un psiholog, își merită banii mai mult decât profesorul de religie și, predă ceva util.