| helly a întrebat:

Buna tuturor... este o intrebare care ma macina si pe mine laughing)
Am facut sex cu prietenul meu, acum o luna sau chiar putin mai mult, de atunci mi a venit menstruatia, doar ca luna asta. imi intarzie de doua zile. Am facut totul protejat si am facut si un test de sarcina sa fiu sigura ca nu s a intamplat ceva, pentru ca ma simteam putin ciudat atunci laughing a fost negativ. Adevarul este ca de o perioada am slabit ceva, si cand mananc mai mult ma balonez foarte tare, ma gandesc ca este pentru ca mi s a micsorat stomacul, si poate si scaderea aceasta in greutate imi intarzie menstruatia. in fine, intrebarea mea este urmatoarea : credeti ca ar fi vreo posibilitate sa fiu insarcinata in conditiile in care nu am mai avut contact sexual de la ultima menstruatie? si de ce ar putea sa imi intarzie menstruatia? astept raspunsuri serioase, de la oameni maturi, multumesc anticipat

Răspuns Câştigător
greece12
| greece12 a răspuns:

Daca ti-a venit menstruatia dupa ce ai facut sex si a fost ca intotdeauna,fara diferente de durata,cantitate sau culoare,nu esti insarcinata si testul de sarcina l-ai facut degeaba.
Inteleg ca vroiai sa te convingi si sa te linistesti,dar pentru asta,trebuie doar sa fii responsabila in ceea ce faci,nu sa traiesti cu frica in san.
Menstruatia iti poate intarzia dintr-o multime de motive,fara sa existe nici o sarcina.
O anexita (raceala la ovare) sau o dereglare hormonala,sunt doua motive foarte des intalnite.
E frig in Romania acum,nu e deloc exclus sa fi inghetat o data,sa te fi udat la picioare si anexita a aparut.
Daca,insa,te-ai stresat (si te asigur ca te-ai stresat,numai din postarea asta imi dau sema cam cum merg gandurile tale si ce ingrijorata esti),daca te-ai obosit fizic,daca ai facut vreo dieta (ai pomenit ceva de o pierdere in greutate) sau ti-ai schimbat obiceiurile alimentare,daca ai facut vreun tratament medicamentos,toate astea duc la o dereglare hormonala care iti intarzie menstruatia.
Poti exclude, deci, posibilitatea unei sarcini, ramane sa afli ce se intampla cu tine, daca e o dereglare hormonala sau o anexita.
Daca menstruatia intarzie mai mult de 10 zile, se impune consultul la medicul ginecolog.
La fel, odata cu inceperea vietii sexuale, vizitele la medic trebuie sa devina o obisnuinta necesara, orice femeie inteligenta si care se respecta o stie.
Sa ai grija de tine.
happy

| helly explică (pentru greece12):

Multumesc mult, raspunsul tau m a ajutat foarte mult sa stii! te pup

3 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Dacă aţi folosit CORECT prezervativul şi l-aţi verificat după actul sexual ( să NU fie rupt ), atunci NU ai cum să rămâi însărcinată!


Deocamdată, întârzierea este irelevantă/nesemnificativă :)


Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare.

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile ).

Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după ).

În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste ( când este cazul ).

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe site-ul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme".
Dacă întârzierea este mai mare de 7-10 zile, atunci NEAPĂRAT trebuie să faci test de sarcină ( atunci când ai făcut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul ) şi un control ginecologic.



NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, etc.

Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!

În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.

Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.

Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.

NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.


Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562


Ori ceai sau tinctură/extract din/de mlădiţe de zmeur - vezi detalii la linkul :
http://magazin.remediu.ro/ceai-zmeur-frunze-50-gr-dacia-plant-683.html

http://www.naturaplant.ro/produse/591/Extract_din_mladite_de_Zmeur

http://www.sanatate-si-frumusete.ro/....../index.php


Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).


Toate cele bune.

| pietrean a răspuns:

NU,nu ai cum sa fii insarcinata,daca nu ai avut relatii sexuale,dupa venirea menstruatiei.
Intarzierea, poate fi cauzata de multe motive:stres, raceala, infectii, etc.Si apoi doua zile,nu sunt chiar asa de mult.
Testul de ce l-ai facut, daca tu stii ca nu ai avut relatii sexuale? Frica? Uite un motiv(stres), care poate duce la o intarziere.
Dar si un control facut de catre un medic ginecolog, nu are ce sa-ti faca rau, mai ales ca deja ai o viata sexuala.