| zuuzalovely a întrebat:

Am o "tema" pentru scoala care este in legatura cu" ce sa faci daca te ranesti?"
Este importanta, sh am cautat sh p google, dar nu am gasit, Va rog >ajutati-ma.puppy dog eyesbig grin

3 răspunsuri:
| BoierBibescu a răspuns:

Aoleoo. pai tema ceea nu spune cat de tare t ranesti? ca asa poti sa iti tai jumate d picior si iti zic ca nu mai apuci sa ii faci ceva. daca e ceva minor.iti acorzi primul ajutor. cauta pe google : primul ajutor. o sa gasesti multe!

| slayer a răspuns:

Deci incerc euwinking Acordarea primului ajutor acasa
Pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru acordarea primului ajutor in cazul in care dumneavostra sau o alta persoana intampina o astfel de situatie sunt:
- aplicarea imediata si directa a presiunii in vederea opririi sangerarii. Deasemenea este bine sa va ingaduiti destul timp pentru oprirea sangerarii, precum si odihna;
- spalati bine cu apa si sapun zona lezata pentru a evita riscul aparitiei unei infectii;
- folosirea unui unguent cu antibiotice, precum bacitracin, precum si a unui pansament steril pentru a evita riscul de infectie a ranii deschise pana in momentul in care aceasta se inchide.

Tratamentul medical
In cazul leziunilor severe este foarte important sa apelati la personalul de specialitate. Chiar si asa inainte de a ajunge la spital trebuie sa actionati pentru a opri hemoragia, urmand urmatorii pasi:
- daca aplicarea unei presiuni directe nu este de ajuns, puteti folosi o fasa ca masura temporara pentru leziunile profunde de la maini si picioare;
- atentie insa caci bandajele de compresie nu ajuta in asemenea cazuri.

Odata ajunsi la spital medicii specialisti va vor administra un anestezic special, care in functie de dimensiunea si localizarea leziunii poate implica diverse metode, precum:
- medicamente topice;
- anestezierea ranii prin administrarea unei injectii locale;
- administrarea unei injectii la nivelul nervului regional, numita injectie de blocare nervoasa (de ex. pentru taieturile de la nivelul buricelor degetelor se anesteziaza nervul ce actioneaza intreaga zona a degetelor printr-o serie de injectii).

Un alt pas extrem de important pentru vindecarea corespunzatoare a acestui tip de leziuni este constituit de curatarea adecvata a ranii:
- curatarea pielii cu apa si sapun, precum si indepartarea sangelui coagulat de la nivelul plagii cu ajutorul unei solutii diluate de peroxid de hidrogen;
- irigarea si spalarea zonei lezate cu o solutie salina pompata sub presiune astfel incat sa poarta fi evitat eficient riscul unei infectii bacteriene.

Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca de cele mai multe ori acest tip de leziuni, indiferent daca este vorba despre simple taieturi sau laceratii, necesita interventia medicului specialist pentru a se inchide si vindeca in siguranta. Ca si in cazul anestezierii zonei afectate, metoda folosita difera in functie de profunzimea si localizarea ranii:
- leziunile minore pot fi tratate prn aplicarea unei benzi adezive pentru rani sau al unii lipici pentru piele, acesta din urma folosind totodata si ca bariera intre organism si microorganismele daunatoare din mediul inconjurator. Este necesar insa ca inaintea utilizarii unuia dintre aceste produse sa va informati medicul specialist despre posibilitatea aparitiei unei reactii alergice la unul dintre aceste produse;
- in cazul leziunilor severe este foarte posibil ca medicul specialist sa aplice cateva copci pentru a ajuta tesuturile profunde sa se vindece (de ex. tesuturile conective din jurul muschilor);
- copcile aplicate la nivelul pielii au capacitatea de a opri hemoragia, de a proteja tesuturile si muschii adiacenti, precum si de a diminua riscul cicatricilor.

Desi multi dintre noi tind sa subestimeze modul de tratare al leziunilor cutanate si subcutanate, trebuie sa stiti ca acestea necesita o atentie sporita din partea medicilor datorita riscului sporit de infectare sau aparitie a cicatricilor profunde si permanente.