| anky13 a întrebat:

Buna TPU^^Imi puteti spune si mie cum se explica virgula, cratima, etc. Pls dau fundawinking urgentbig grin

Răspuns Câştigător
| LiaYapp a răspuns:

Virgula este semnul de punctuație care delimitează grafic o pauză între părți de propoziție sau între propozițiile unei fraze, despărțindu-le pe baza raporturilor sintactice.Virgula se folosește în scrierea multor limbi — toate limbile scrise cu alfabetul latin și o parte din celelalte — pentru a structura fraza și propoziția și a evita posibilele ambiguități. Astfel, virgula joacă un rol similar cu pauzele, variațiile de ritm și intonația în limba vorbită. Utilizarea virgulei diferă de la o limbă la alta, lucrările normative ale fiecăreia impunând reguli mai mult sau mai puțin precise în care virgula este obligatorie, opțională sau nepermisă.În scrierea numerelor, virgula separă partea întreagă a unui număr de partea sa fracționară. De exemplu: 3, 14159.

În aritmetica englezească, virgula se folosește pentru separarea ordinelor de mărime, iar punctul pentru separarea părții întregi de partea fracționară. Numărul cincisprezece milioane se va scrie „15, 000,000".Virgula este un semn scris în partea de sus a unui rând melodic, care arată când trebuie făcută respirația în timpul interpretării vocale iar în muzica instrumentală indică frazarea.Semn grafic (-) folosit in repetitii, cand cuvantul separat formeaza o unitate, in interiorul unor expresii formate din doua substantive, un substantiv si un adverb, din doua adverbe sau doua interjectii(calea-valea, caine-caineste, ici-colo), Intre 2 numerale, pentru a arata ca indicatia numerica e aproximativa, Intre cuvinte care arata limitele unei distante, ale unui interval de timp, pentru marcarea rostirii impreuna a 2 sau mai multe cuvinte, fie ca lipsesc sunete, in care caz inlocuieste apostroful din vechea ortografie, fie ca nu lipsesc, la despartirea cuvintelor in silabe, la scrierea unor cuvinte compuse.

8 răspunsuri:
| ZoOzOLe a răspuns:

Examen maine nu? pai depinde de context... daca da succes

| Maria_3931 a răspuns:

Buna...virgula are mai multe intrebuintari:1.-sosesc ion, maria si oana (aici virgula marcheaza o enumeratie si parti de propozitie de acelasi fel aflate in raport de coordonare)
2.plec,zise ea,plec negresit.(avem o propozitie incidenta, replica naratorului, marcheaza vorbirea directa.)
3.ce-ai cu mine, vantule?(marcheaza izolarea unui substantiv in vocativ prin pauza)
4.hai,vino!(marcheaza izolarea unei interjectii prin pauza
5. Dumnezeu, fiinta nemarginita, exista!(marcheaza apozitia)
6.recolta era,dupa cum se pare, compromisa(structura intercalata)


Iar cratima:
cratima-marcheaza o aproximatie, inlocuieste o vocala si pastreaza masura si ritumul... sper ca te-am ajuta!

| xo9ox a răspuns:

Bai antitemepenet ia pleaca ma si lasa-ne ca esti prea stresant! M-am uitat pe profilul tau si am observat ca ai dat numai raspunsuri de idiot care nu ajutau pe nimeni.Mai bine fa pasi de pe site-ul asta, esti cam paralel cu ce se intampla aicistraight face

| TheOktavian097 a răspuns:

Se explica ca penisu in vagin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Depinde de context tanti! Tu ce ai facut pana acum in loc sa exersezi pe exemple? Ai dormit? Pune osul la bataie si mai lasa TPU-ul!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@xo9ox aha ca tu esti prezent rau! Fa pasi tu ma taca! Nu imi spui tu mie sa fac pasi ca nu esti in masura!
Ia vezi-ti de treaba ca si asa ma enervati! Dupa ce ca tot voi incalcati regulamentul, tot voi va luati de mine! Poate in cazul asta nu asa de grav a fost incalcat, dar in alte cazuri cand sariti calul tot voi sariti cu gura si sunteti victime! Mai cititi regulamentul ala ca de aia aveti ochi... pitpalaci enervanti ce sunteti!

| Elaide a răspuns:

Virgula are foarte multe explicatii, depinde de propozitie sau fraza
uite poate te ajuta :)
http://www.didactic.ro/......ortografie