| paletedestele23 a întrebat:

Bună ziua! Credeți că merită făcut o facultate la 25-30 de ani sau poate mai târziu? Tot aud păreri pro și contra. Am auzit și păreri cum că facultatea trebuie făcută imediat după bac, ce să mai caute un om la 40 de ani într-o astfel de instituție în poziție de student. Dar am auzit și păreri pozitive legat facultate la o vârstă mai „înaintată". Dumneavoastră ce credeți? Sau dacă sunteți într-o astfel de situație, cum este pentru dumneavoastră facultatea la 25+ de ani?

8 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Am un prieten care acusi face 50 de ani. De fapt prin 2028. Ei, bine, s-a apucat de facultate pe la 42-43. Facuse facultate ceva si dupa bac, nu a terminat atunci. Incepuse de fapt doua si au ramas agatate in gard. Acum, cu job full-time, a terminat cu brio ingineria mediului si de obicei lua note la examene cu mult mai bune decat colegii lui care i-ar fi putut fi copii si care aveau tot timpul din lume, fara nici un stres, pe banii parintilor majoritatea. Acum face master in acelasi domeniu. Si are job serios, la privat, lucreaza 8 ore si apoi se mai duce si 2-3-4 pe la facultate. Sint de parere ca e o mare prostie asta cu facultatea imediat dupa bac, cand majoritatea nu stiu pe unde se pisa gaina, vorba unui mare clasic. Dupa facultate eu as legifera minim un an de semi-voluntariat sustinut cu resurse minime de catre stat. Semi in sensul ca vrei nu vrei, il faci. Cam cum era armata inainte, doar ca acum te pun sa mergi prin comunitati defavorizate, sa vorbesti cu lumea, sa pui umarul la treaba sa ii ajuti cu chestii. SA TE COBORI CU PICIOARELE PE PAMINT SI SA AI HABAR CUM E LUMEA DINCOLO DE GLOBUL DE CRISTAL IN CARE AI CRESCUT. Asta lipseste. De aia ai o gramada de inceli care termina o facultate inutila, nu au habar absolut nimic, dar vor vreo 1500 eur salariu ca sa plimbe dosare sau sa bage niste date de pe o foaie intr-un Excel.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Merita facuta facultatea asa cum intrebi, dar numai daca vrei sa faci mai mult intr-o anumita profesie care te atrage si pentru care ai calitati.
Datorita imprejurarilor nefavorabile si eu am terminat facultatea de drept la 29 de ani, este adevarat ca si din cauza ca am facut o scoala profesionala, am lucrat si am facut liceul la seral, inainte de terminarea acestuia am facut stagiul militar obligatoriu si apoi am facut si facultatea la fara frecventa (actualul ID), tot in timp ce lucram.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Merita doar daca nu o faci pentru diploma si chiar vrei sa inveti.

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Bineînțeles că merită atât timp cât îți dorești asta. La prima facultate am avut colegi cu 20 de ani mai mari (echivalentul vârstei mele de acum) și cu toții am fost foarte ok împreună. La a doua am avut un coleg de 60 de ani. Nu dorea să lucrez in domeniu, doar îl pasiona atât de mult electronica încât a dorit să își aprofundeze cunoștințele. Cu toții îl admiram și respectam foarte mult.
In același timp colegul GabiDumitrescu are foarte mare dreptate. Sa "sari" din liceu în facultate nu mi se pare o idee prea bună. Un an-doi de repaus "cerebral" și eventual experiențe noi nu strică. Pot să îți deschidă alte căi și idei spre ceea ce ți-ai dori sa faci în viața. Mult succes.

| StoicAnalysis a răspuns:

Eu sunt in anul 3 de facultate (inginerie mecatronica). Am 27 de ani. Sa faci o facultate de la 25+ de ani este mai usor pe alocuri, dar mult mai complicat din punct de vedere al timpului.

Este mai usor, pentru ca nu mai esti atat de emotionat si de presat de catre profesori cand esti mai matur. Cand dai examene sau cand faci laboratoare si seminarii, ai de regula cuvintele la tine si nu iti mai este teama de ce vei spune. Colegii mei de facultate, majoritatea sunt tineri (20-21 de ani), si ii observ cum sunt mai inhibati decat mine cand raspund la ore.

Totodata este mult mai greu, pentru ca de la o varsta in colo, nu iti mai permiti luxul de a te dedica 100% invatatului. Si te vei chinui mai mult sa inveti, datorita faptului ca nu ai timp. Daca lucrezi si mai ai si o iubita/nevasta sau mai rau, si copil, deja devine misiune imposibila.

Eu unul sunt in postura mai nasoala. Dar am invatat sa indur presiunea asta. Am un loc de munca full time, si frecventa mea la cursuri este 0, iar la seminarii si laboratoare este de 50/50. Stau singur in chirie deocamdata, si cand ajung acasa de la munca, de regula la ora 17:00, primele 2-3 ore le dedic treburilor casnice (gatit, curatenie, spalat, mancat). De la 20:00 in colo ma apuc de ce este urgent la facultate, adica de facut un proiect, o prezentare, etc. Si invatatul pentru discipline il fac in ultima suta de metri. Am si o iubita. Vorbesc cu ea zilnic si ii ascult si eu problemele/realizarile cu destul de multa rabdare si dedicatie.
Toate cele de mai sus imi ocupa 100% din timp. Dar am invatat sa ma descurc.

In concluzie, sa incepi o facultate de la o varsta mai inaintata este destul de complicat. Insa daca prin intermediul ei, ai un plan de viitor bine stabilit ce te avanseaza in cariera, eu zic ca merita. Cred ca la final tot chinul si toata bataia de cap isi vor aduce roadele.

| sierra1 a răspuns:

Cine-ți spune că nu merită e ori analfabet ori invidios-de-crapă-de-ciudă că ai putea ajunge deasupra lui, ieșind din pâcla necunoașterii.

Așa că nu mai intreba, treci la treabă!

| mihai69 a răspuns:

Și eu am făcut facultatea după vreo 4 sau 5 ani după bac.
Electronică, la seral. Și am avut un coleg care avea peste 30, maistru militar.
Nu a fost ușor, dar mi-a folosit enorm.

| Frank51 a răspuns:

Exemplul meu nu e foarte potrivit că m-am apucat la 22 și am terminat-o la 26, însă colega mea are peste 50 de ani și tocmai s-a apucat de un nou master. Greu sau ușor, oricum ar fi te adaptezi și faci să fie bine, important este să fii un om cu sete de cunoaștere.