| DenisaDeny2008 a întrebat:

Care credeți ce e cea mai ușoră metoda de învățat eficient pentru scoala?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bănuiesc că ești elev. Eu sunt profesor și încă mă întreb și eu asta. Încă mă întreb cum să-i fac pe elevii mei să mai învețe, simt că nu-i pot atrage cu nimic, sunteți o generație cu multe provocări, dragilor.

Dacă ar fi totuși să-ți ofer niște informații din ce mai știu de la psiho și peda, ar fi următoarele :

Informațiile structurate/schematice se rețin mai ușor decât cele complexe.

Începutul și finalul unui material de studiat se reține mai ușor.

Studiatul des și puțin te ajută mai mult decât cel rar și într-o cantitate mai mare, dar totuși dacă este a doua variantă, să ai în vedere ca după studiul intens să îți iei o pauză ca să dormi. Se spune că după un învățat intens, dacă dormi, creierul asimilează mai mult.

Se spune că dacă după un studiu la fel de intens, elevul se dedică imediat după studiu, unei activități plăcute lui, hobby sau ceva care îi oferă plăcere multă, la fel, intensitatea celor studiate înainte scade.

E de preferat ca atunci când înveți sau studiezi să nu stai în poziții de odihnă, deoarece e dovedit că corpul în repaus transmite creierului că el trebuie să se odihnească și imediat te va lua somnul.

Se spune că în proporție de 70% din informație vine și se stochează pe cale vizuală. Deci e important ca în caiete, cărți, fișe să ai mereu niște desene și alte notițe sau sublinieri ca să reții mai ușor și mai mult. Restul informațiilor vin pe celelalte simțuri (auditiv, kinestezic, olfactiv).

Auzisem și ideea mai exagerată, că dacă ai un miros specific atunci când înveți și de acel miros beneficiezi la examen, îl ai cu tine la examen, e posibil să ți reamintești mai multe. laughing Asta am auzit-o de la cineva, nu din cărți, deci e posibil ca din grai în grai să nu se fi mai transmis cea mai fidelă informație.

Dacă e vorba de învățat un volum mai mare într-un timp mai scurt de timp pentru un examen, proful nostru de la neuroștiințe ne dăduse următorul instructaj. Să citim de 4 ori, fiecare capitol, subcapitol, de 4 ori apoi, când am citit de 4 ori un capitol, să trecem la următorul și următorul fără să ne mai întoarcem la cele din urmă citite de 4 ori, apoi în ziua cu examenul să citim doar titlurile și subtitlurile.

Eu recomand și metoda cu stilul tău (știi că fiecare om are un stil anume de a învăța, spre exemplu al meu este auditiv, deși amuzant e că la practică în faculta când făceam teste psihologice, îmi ieșise că aș fi mai mult stilul vizual, însă eu știu că dacă nu țip și nu vorbesc cu voce tare cele citite nu rămân cu nimic, deci este important să știi pe ce simț simți tu că reții cel mai bine informația și pe ăla să-l exploatezi, însă să ai în vedere că se învață cel mai bine atunci când combini stilurile, cel auditiv cu cel vizual și tot așa.).

Recomand și stilul scris, chiar dacă exploatezi orice stil, stilul scris dă roade mereu, deoarece acolo cumva ești deja ca la examen scriind ce știi, ce-ți reamintești și chiar dacă scrii cu informațiile în față, acolo dacă îți faci notițe și structuri, reajungem la ce îți spuneam la început, că un material structurat se reține mai ușor decât unul împrăștiat.

O văd importantă pentru învățat și analiza și sinteza, și să știm în linii mari ce e important, deoarece memoria are și o funcție numită uitarea, ea se reactualizează mereu, uitând câte ceva, cele mai nefolositoare, așa că e important să știm ce e cel mai important dintr-un material de studiu, ca să știm ce îi lăsăm memoriei să păstreze. Nu te aglomera cu informații, oricum le vei uita, ia doar ce e important, stochează doar informațiile pe care le poți folosi apoi și în alte informații sau alte domenii, alea sunt cele mai importante.

Evident că aici are legătură cu ce am spus mai sus, că învățarea de fapt are loc abia atunci când cele învățate știi să le aplici și în alte domenii, materii sau să faci analogii, un exemplu de analogie e spre exemplu pisica pe care o cunoști ca și mamifer și animal domestic la științe dar îi cunoști și forma și culoarea pe care o pui în desen, iar dacă știi mai multe amănunte despre pisică la științe, spre exemplu chestii anatomice despre exteriorul ei, o vei reda și la desen cât mai fidel cu realitatea dar și dacă mai cunoști calitățile și anatomia internă a pisicii poți să faci o compunere super metaforică despre pisică. Așa știu eu să explic ANALOGIA, CARE DPMDV ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ PENTRU ÎNVĂȚARE. POȚI SĂ REȚII MATERIALE MII, SĂ AI CHIAR ȘI 10 PE LINIE ȘI SĂ FII TOCILAR PERFECT, ÎNVEȚI CU ADEVĂRAT ȘI FORMEZI NEURONI ABIA CÂND ARE LOC ACEA ANALOGIE. ABIA ATUNCI CÂND INFORMAȚIA AIA STATICĂ PRINDE VIAȚĂ ÎN VIAȚĂ, ÎN REALITATE.

Sper în final că nu te-am plictisit cu toate acestea și spor orice ar fi în a găsi stilul cel mai bun de studiu și de învățat cât mai eficient. happy

5 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Ceea mai eficienta metoda este ceea care include emoția umana,gândește-te tu asa în trecut ce îți vine în minte? Emoții, amintirile sunt încărcare emoțională, sentimentala,învățătură trebuie sa includă ceva plăcut,asociat unei experiente,unui miros, repetiția face ca retinerea sa fie deinga durata, dacă ai de memorat o lecție la istorie, fizica, chimie, biologie vezi un documentar conversează cu altul colegi despre, la matematica la fel

| Eireann a răspuns:

Fii atent cand se preda, daca intelegi si prinzi din clasa atunci totul merge mult mai usor. Invata sa faci rezumate/conspecte - o sa te ajute sa retii aspectele importante si sa le deosebesti de detailii.

| helpforyou a răspuns:

Foloseste culori diferite pe foile cu rezumate. De asemenea fa cateva notite pe marginea rezumatelor.

Este doar o metoda. Cum suntem diferiti si metodele sunt diferite.

| asinedthereal a răspuns:

Sa ți planifici ceea ce ai de învățat pe zile și pe ore, cu pauze și recompense, de exemplu te trezești mergi la ore, ajungi acasă mănânci, apoi te apuci de învățat vreo 2 ore, apoi îți faci timp pentru tine, îți iei dulciurile preferate, suc sau apa minerala și îți pui un film. Apoi pe seara repeți ce ai învățat.

| MarinDaniel a răspuns:

Exista mai multe metode de invatare eficiente, care pot fi adaptate in functie de nevoile si preferintele fiecarui individ. Unele dintre cele mai comune si eficiente metode de invatare pentru scoala includ:

Studiul prin note: aceasta metoda presupune sa iei note si sa resumi informatia importanta din manual sau lectii.

Invatarea prin exemple: aceasta metoda implica sa cauti exemple si sa aplici informatia invatata in situatii concrete.

Invatarea prin repetitie: aceasta metoda implica sa repeti informatia pana cand aceasta devine familiar si usor de retinut.

Invatarea prin activitati practice: aceasta metoda implica sa aplici informatia invatata prin intermediul unor activitati practice, cum ar fi probleme sau proiecte.

Invatarea prin asociere: aceasta metoda implica sa asociezi informatia noua cu ceva ce stii deja, cum ar fi o imagine sau o metafora.

Este important sa gasesti metoda de invatare care ti se potriveste cel mai bine si sa o adaptezi la nevoile tale personale. Este recomandat sa incerci diferite metode si sa vezi ce functioneaza cel mai bine pentru tine