| seby_4839 a întrebat:

Ce tipuri de termometre cunoasteti?

Răspuns Câştigător
| blaablaablaaa a răspuns:

Salut, eu stiu asa:
- Termometru obisnuit
- Termometru de maxim si de minim
- Pirometrul
- Pirometrul optic
- Termocuplele
- Bolometrul
- Termometrul metalic
- Termometrul cu gaz

Daca iti trebuie pentru un referat sau ai nevoie de date suplimentare din diferite motive, am facut si o descriere:
1. Termometrul obisnuit:
Termometrele clinice cu mercur pot fi folosite pentru masurarea temperaturii corpului uman. Termometrele obisnuite masoara temperatura folosindu-se de dilatarea lichidelor, cu cat temperatura este mai mare, cu cat lichidul se dilata mai mult si creste valoarea indicata.

2. Termometrul de maxim si de minim:
Termometre de maxim si minim inregistreaza cele mai ridicate, respectiv cele mai scazute temperaturi. Sunt adesea combinate intr-un singur termometru de maxim si minim. Termometrul de maxim consta intr-un tub cu mercur in interiorul caruia se afla o mica bucata de otel, asezata deasupra nivelului lichidului. Pe masura ce acesta se dilata, odata cu cresterea temperaturii, impinge bucata de otel. La contractare aceasta ramane pe loc, marcand astfel cea mai inalta temperatura atinsa de la fixarea termometrului. Termometrul de minim contine alcool, in loc de mercur, in interior gasindu-se o mica bucata de sticla cu capatul cel mai indepartat atingand suprafata lichidului. Pe masura ce alcoolul se contracta sticla este condusa de acesta. La dilatare ea isi pastreaza pozitia, capatul ei indicand cea mai scazuta temperatura atinsa.

3. Pirometrul:
Pirometrul este un termometru folosit pentru masurarea temperaturilor inalte. Pirometrul cu rezistenta de platina se foloseste de faptul ca rezistenta electrica a firului de platina creste odata cu temperatura. Acesta, inchis intr-o carcasa, e pus in contact cu corpul cald. Rezistenta electrica e masurata cu ajutorul Puntii Wheatstone, aflandu-se de aici temperatura. Un pirometru cu rezistenta de platina poate fi folosit pentru temperaturi de pana la 1200˚C, cu o acuratete de 0, 01˚C.

4. Pirometrul optic:
Pirometrul optic foloseste lumina sau alta radiatie emanata de un obiect cald pentru a-i masura temperatura. Pirometrele optice sunt folosite pentru masurarea temperaturilor intre 1200 si 3000˚C. Un avantaj este acela ca instrumentul nu trebuie introdus intr-un cuptor si expus caldurii distructive. Se poate aseza la o anumita distanta de acesta, iar radiatia emanata printr-o deschizatura din peretele furnalului cade pe aparat.

5. Termocuplele:
Termocuplele este o pereche de metale sau aliaje lipite. Actiunea lor depinde de faptul ca atunci cand o imbinare de doua metale diferite e incalzita, in aceasta apare un mic voltaj, a carui marime depinde de temperatura. asoara temperatura in mod direct si pot oferi o citire continua. Un mare avantaj al acestora este posibilitatea de a fi introduse in cele mai mici crapaturi datorita dimensiunilor reduse ale imbinarii. Termocuplele sunt folosite pentru masurarea temperaturii in diferite parti ale masinilor aflate in miscare.

6. Bolometrul:
Bolometrul este un instrument sensibil folosit pentru a masura diferente mici de temperatura. Functioneaza prin inregistrarea schimbarilor in rezistenta electrica a unui fir expus la caldura sau lumina. Se pot folosi pentru a masura energia termica la distanta, de exemplu in sistemele de cercetare si ghidare in infrarosu sau in astronomie pentru masurarea temperaturii stelelor.

7. Termometrul metalic:
Termometrul metalic - doua lamele metalice cu coeficienti de dilatare diferiti sunt bine fixate impreuna si rasucite intr-o spirala avand metalul cu coeficientul mai mare la interior. Pe masura ce lamela interioara se dilata mai mult la incalzire, spirala se desface. La fel, o scadere a temperaturii cauzeaza rasucirea spiralei. Un ac poate fi atasat instrumentului astfel creat pentru indicarea variatiei temperaturii.

8. Termometrul cu gaz:
Termometrul cu gaz este mai sensibil, datorita coeficientului mare de dilatare al gazelor. Masoara variatiile temperaturii prin inregistrarea schimbarilor corespunzatoare de presiune. Totusi, acest tip de termometru tinde sa fie mare si greoi, necesitand cantitati mari din lichidul a carui temperatura trebuie masurata.

Sper ca te-am ajutat, succes.

2 răspunsuri:
| zdrangoi a răspuns:

Descarca fisierul de aici si ai tot ce iti trebuie :
http://www.didactic.ro/materiale-didactice/113064_tipuri-de-termometre

| Alycuta a răspuns:

Cu cea mai mare placere!
-termometru cu mercur
-termometru electronic
-termometru cu infrarosu
SPER CA TE AJUTA!

Întrebări similare