| CrissRonnye7 a întrebat:

Cum este viata de student? Poti lipsi de la cursuri sau trebuie să fii prezent mereu ca la școală? Primesti note, te asculta? Cum e in sesiune?

4 răspunsuri:
| aXy99 a răspuns:

1. Depinde de fiecare.
2. Poti lipsi, unii profesori fac prezenta, nu toti, si chiar daca o fac, nu inseamna ca nu poti sa mai lipsesti din cand in cand, desi iti recomand sa te duci.
3. In functie de facultate, profesori, materie, poti da teste, poti avea laboratoare, proiecte care vor conta la nota finala. Iti vor explica profesorii respectivi in detaliu.
3. In sesiune e iadul pe pamant daca nu ai invatat in timpul semestrului si vrei note de 8+, dar se poate si asa. Daca vrei doar sa treci (ceea ce mie nu mi se pare suficient), e destul de usor la orice facultate.

| Ineys a răspuns:

"Anii de liceu sunt cei mai frumosi". Cea mai mare minciuna.
Anii de facultate sunt viata.
Poti sa inveti numai in sesiune ( daca te duce capul si esti capabil sa inveti 10-12 cursuri in cateva zile ).
Poti sa lipsesti la acele cursuri la care nu se face prezenta de catre profesor (pentru ca sunt si profesori d-astia).
In cazul in care profesorul cere prezenta la curs si tu nu poti ajunge in ziua respectiva la cursul respectiv, nu-i bai. Poti recupera cursul cu alte profile care au in comun cu profilul tau acel curs.

La fel si la laboratoare ( de obicei aici prezenta e obligatorie, iar daca pici laboratorul trebuie sa-l repeti si platesti pe deasupra ).
Totusi, daca nu poti ajunge intr-o zi, te duci in alta zi cand mai e laboratorul ala si recuperezi ora. Profesorii de obicei te inteleg cand ai o problema. Esti student, iti incepi viata, te lovesti de mai multe probleme, nu mai sunt mami si tati sa le rezolve pentru tine, etc. Btw, profesorii universitari sunt de n ori mai dezghetati la minte decat cei de la liceu.

Nu te asculta pe parcursul semestrului... ma rog, cel putin nu ca la liceu. O sa mai dai probabil cate un test care va conta intr-un anume procent la nota finala.
De obicei nota de la examen se calculeaza ca o medie dintre examenul propriu zis, nota la laborator si notele de la testele din timpul semestrului. Dar stai linistit, de obicei nu dai teste in timpul semestrului, de aia ti-am zis ca poti sa inveti tot in sesiune ( desi nu-ti recomand daca nu esti sigur pe capacitatile tale ).

O sa dai peste tot felul de profesori. Cateva tipuri:
1.Ala strict de tot care o sa pice 100 de elevi.
2.Ala obisnuit care ii pica pe aia care chiar n-au ce cauta la facultate.
3.Ala care n-are nici o treaba si va lasa cu telefonul pe masa la examen.

Acum, iti recomand sa te axezi pe materiile care crezi tu ca o sa-ti fie de folos dupa terminarea faculatii. La fel ca in orice etapa de invatamant din Romania... e mult bullshit si in facultate. Ba, chiar profesorii ne spuneau, aceia care si lucrau ( vorbesc de faculatate de inginerie, deci de ingineri-profesori-doctori-universitari bla bla ). Oamenii astia aveau job de programator/inginer si mai predau si cursuri, pe la laboratoare la facultate, etc. Ne-au spus destul de clar ca in industrie si la servici nu o sa folosesti in viata ta o integrala dubla tripla de suprafata sau de care or mai exista.

Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da este sa iei legatura cu colegii din an mai mare. Aia au trecut deja prin ce urmeaza tu sa treci si stiu cu ce se mananca toata treaba.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

La prima intrebare prefer sa nu raspund, fiindca ar fi slabe sanse sa vedem amandoi la fel viata de student.
Oricum, depinde de mai multe lucruri: cat de departe de casa vei fi, cat de mult timp vrei sa acorzi invatatului, ce activitati poti intreprinde in oras, cum iti vor fi colegii, etc.

Poti lipsi la cursuri numai daca senatul universitatii acorda asta studentilor, altfel trebuie sa fii prezent la un anumit procentaj din cursuri (50-70%)

Primesti note la laborator, seminar, examen/colocviu/partial. Fiecare nota e reprezinta un anumit procent din nota finala. Fiecare profesor isi stabileste cum imparte.

Din nou, subiectiv. Mie mi s-a parut usor, fiindca sesiunea se imparte pe 3 saptamani si am avut numai 2-4 examene, fiind la informatica.
La litere, au si 12 examene in sesiune.

| AC4S4 a răspuns:

Cursurile nu au, in general, prezenta obligatorie. La seminare si laboratoare este necesar un numar de prezente pentru a putea participa la examene. In general ai voie sa ai maxim 2 absente, daca ai mai multe trebuie sa refaci materia anul viitor (depinde, la unele materii nu conteaza prezentele).

Nota finala depinde de:
- Nota la laborator (daca exista). Asta in general inseamna teme facute, poate un test practic.
- Nota la seminar (unele materii nu acorda note la seminar). Asta poate insemna iesiri la tabla, teme, poate un test.
- Nota la examen (scris sau/si practic)
Fiecare nota reprezinta doar un procent din nota finala. Asta nu inseamna ca poti sa iei 10 la nota la laborator si 3 in examenul scris si ai trecut. In general, trebuie sa ai 5 la toate, exista niste conditii. Sunt si unele exceptii.

Nu este sesiunea foarte de speriat. Asta in cazul in care vrei doar sa treci, daca vrei sa iei 10 este greu. Daca ai putin habar despre materie, in sensul ca ai fost la seminare si laboratoare, poti sa faci niste exercitii din subiectele de anii trecuti in sesiune si te descurci. E drept ca trebuie sa-ti rezervi niste zile in care doar sa inveti, dar nu e asa groaznic precum spun unii.