| AvalohAlyn a întrebat:

Cum reusesc unii sa scrie romane si carti de succes? Cum le vine atata inspiratie si de unde le vine inspiratia?

7 răspunsuri:
| AFR81 a răspuns:

Fiecare om este inzestrat cu anumite calitati. La unii, Providenta a fost mai darnica, la altii mai putin. Unii se descurca foarte bine la un anumit sport, altii compun melodii de succes, altii sunt oameni de stiinta renumiti si asa mai departe.

| minrest a răspuns:

Nu e treaba nimanui, spune Hemingway, ca a trebuit sa inveti sa scrii, nu au decat sa creada ca asa te-ai nascut. Nu e greu sa scrii, zice acelasi, tot ce ai de facut e sa te asezi la o masa, si sa sangerezi.

| MihaiNicu23 a răspuns:

In primul rand trebuie sa ai si talent pentru asta si sa cunosti mai multe reguli despre scrierea operelor, poeziilor.

| ALGator a răspuns:

Exista mecanisme ale inspiratiei, destul de firesti. Din pacate se obisnuieste si ca scrisul sau alte feluri de creatii sa fie imbracate intr-o aura misterioasa si inaccesibila.
Probabil ca fiecare are in el resorturi pe care daca le declanseaza intra in rezonanta, dupa care e ca un flux care iti vine ("prinzi posturi de radio" si doar trebuie sa scrii ce auzi in tine.
Poti sa incerci punind un germene pe hirtie. O fraza care iti place, un motto, un inceput de relatare a unui fapt care te-a ros, nemultumit, revoltat. Dupa aceea, mai dai o tura prin casa si poate ca te vei simti atras sa revii sa continui. Parca ti se limpezeste mintea, "ti se arata". In asteptarea "marii inspiratii" scrie lucruri mai marunte, nuvele, schite, povestiri, poezii cu vers alb.
Nu te osteni sa demonstrezi ceva, sa descrii ceva, sa convingi pe cineva. Lasa ceva mister si ambiguitate in ce scrii, nu da mura in gura. Lumea vrea sa citeasca foarte mult ca sa se regaseasca ea insasi, preocuparile, nazuinte, vise, necazuri. Daca precizezi prea mult, ii impiedici. Gindeste-te ca cei care vor citi vor intra in rezonanta cu simturile tale fara sa te cunoasca.
In timp ce scrii lucrurile astea, potriveste cuvintele pe toate partile. Invata se le folosesti cu sensuri mai neobisnuite, in combinatii mai neobisnuite. De exemplu, in loc sa spui cuiva "mi-ai produs buna-dispozitie" poti sa-i spui, putin ironic sau glumet, "mi-ai stricat reaua dispozitie". Literatura e mult joc cu cuvintele. Nu ai niciun contract sa scrii "asa sau asa". Da-ti drumul la vale incepind sa scrii fara sa precizezi de la inceput unde vrei sa ajungi: ti se va arata.
Sa scrii cu intentia sa ai succes? Asta e alta poveste. Incepi prin a scrie ca sa ai succes la tine insuti.

Ca materiale ajutatoare mai poate fi: citeste memorii ale scriitorilor; cauta sa mergi la un cerc de creatie, acolo afli multe.

Succes!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Le vine inspirația după ce citesc și ei câteva mii de cărți. big grin

| AlexSalling a răspuns:

Talent. Eu chiar scriu o carte thriller, deja am 171 de pagini si inca mai scriu (habar n-am daca am sa o public). Am inspiratie, desi nu am idee de unde. Fiecare se naste cu talent la ceva, eu am exact la ce ai scris in intrebarea asta.

| Mateiu a răspuns:

Imi place intrebarea, este buna si chiar inedita. Regret ca nu ma aflu in postura unui autor de succes - cea mai potrivita persoana pentru a raspunde intrebarii tale.