anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Daca in programa pentru BAC la romana(2014) sunt scrisi doar urmatorii autori: Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Ioan Slavici, Liviu Rebreanu, George Calinescu, Camil Petrescu, Marin Preda, Ion Luca Caragiale, Marin Sorescu, Mihai Eminescu, George Bacovia, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Ion Barbu, Nichita Stanescu, Titu Maiorescu si Eugen Lovinescu; de ce profesorii ne baga pe gat si alti autori? de ce acum cativa ani a picat Avangardismul? Eu nu mai inteleg nimic, va rog sa ma ajutati...cei care ati dat BAC-ul, ce ati avut de invatat. De exemplu eu in cartile cu eseuri mai am asa: Costache Negruzzi. Mircea Eliade, Vasile Alecsandri, Octavian Goga, George Cosbuc, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Ion Vinea, Leonid Dimov, Mircea Cartarescu si Dacia literara. Aici programa:http://www.cnivor.ro/media/bac/Programa_LRO_BAC_real_201 4.pdf

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Poţi primi un text din ORICE autor ( nu doar cei canonici ) la categoria "texte literare la prima vedere"!


"NOTĂ: Conform programei şcolare în vigoare, examenul de bacalaureat nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora.

Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi.

Pentru proba scrisă, elevii trebuie să studieze în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti, despre care să poată redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, în care să aplice conceptele de istorie şi teorie literară (perioade, curente literare/culturale, elemente de analiză tematică, structurală şi stilistică) menţionate în prezenta programă.

Tematica studiilor de caz şi a dezbaterilor din programele şcolare, regăsită în programa de examen, poate fi valorificată în cadrul probelor orale şi scrise, prin solicitarea argumentării unor opinii sau judecăţi de valoare pe marginea acestora." - SURSA = Programa de la Română - vezi linkul :
http://www.ebacalaureat.ro/......a-751.html


"Pentru proba scrisă, elevii trebuie să studieze în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti, despre care să poată redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ"!

Deci, TREBUIE să ŞTI textele prevăzute în programa şcolară ( cls. 9-12 ) atât pentru autorii canonici, cât şi pentru ALŢI autori ai "prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti"!


Vezi şi programele şcolare în vigoare la linkul :
http://programe.ise.ro/......20IX-a.pdf

http://programe.ise.ro/......%20X-a.pdf

http://programe.ise.ro/......0XII-a.pdf


Vezi şi informaţiile de la linkul :
http://mariana-badea.ro/? p=945


Toate cele bune.

5 răspunsuri:
| Jokyo a răspuns:

Ar fi cel mai bine sa consulti un profesor, sa-i adresezi lui intrebarea asta...

| Fulger149 a răspuns (pentru Jokyo):

Mersi pentru "ajutor"...profesorii din liceul meu, de romana, cel putin, sunt total pe dinafara, ca sa o spun cat de cat frumos.

| Fulger149 a răspuns:

Eu ma refer la subiectul 3, la celelalte subiecte nu imi fac griji. Succes si tie

| NNella a răspuns:

Hei!happy si eu dau bacu' anul asta si la fel ma intrebam. Pana la urma am vorbit cu profa de romana si a zis ca la textul la prima vedere/ subiectul 1 poate pica un fragment de la alti autori, nu neaparat cei canonici. Succes!

| Maria_Anna_1995_Sxi7 a răspuns (pentru NNella):

Si eu daau bac-ul anul asta. Ce crezi ca pica la romana, la sub 3?laughing