| sv5874373 a întrebat:

De inainte existau dicatori si mai exact, de ce oamenilor le era frica de ei, adica eu unul cred ca daca in ziua de azi ar veni unul ca Hitler sau Stalin care vrea sa omoare oameni ca asa vrea el oamenii l-ar calca in picioare?

4 răspunsuri:
| johnnny123 a răspuns:

Crezi gresit, genul asta de lucruri nu se intamplau doar "inainte", ci se intampla in continuare.

Ai auzit de o tara numita Coreea de Nord? Este condusa de un dictator sinistru pe nume Kim Jong-un, si uite ca populatia nu l-a calcat inca in picioare. Iar Rusia si China nu sunt nici ele foarte departe.

Oamenilor le este frica pentru ca este extrem de greu sa se coordoneze si sa se organizeze la nivel larg. Evident ca daca o populatie intreaga ar fi unita impotriva unui dictator si ar actiona coordonat ca un tot unitar, l-ar putea rasturna cu usurinta.

Dar dictatorii si aparatele lor de securitate si represiune inteleg asta si omoara din fasa orice forma incipienta de revolta. Din acest motiv dispar ziaristi, membri ai opozitiei, membri ai societatii civile, etc. Pentru ca genul asta de oameni pot deveni centre in jurul carora se coaguleaza o rezistenta organizata, iar dictatorii nu vor sa-si asume acest risc.

Ai vazut vreodata un documentar National Geographic in care 3-4 lei omoara un bivol, desi bivolul ala face parte dintr-o turma de 10 000 de capete? Evident ca daca toti bivolii aia ar actiona coordonat impotriva leilor, leii nu ar avea absolut nici o sansa. Dar pentru ca turma de bivoli nu are capacitatea de a se coordona si de a organiza un atac concertat asupra leilor, leii pot cu usurinta sa izoleze si sa omoare un bivol.

Aparatele de represiune ale unui dictator actioneaza exact ca leii aia, iar poporul actioneaza exact ca turma de bivoli. Desi turma de bivoli detine teoretic o forta complesitor mai mare, nu o pot organiza eficient pentru a scapa de lei.

| Zuzu1991 a răspuns:

Rrrrrright, vorbesti de parca, chestiile astea ar fi simple RAU
Hitler si Mussolini au fost considerati supra-oameni la vremea lor, pentru ca au reusit sa capteze mase mari de oameni cu speach-urile lor, iar Hitler nu a ajuns la putere ieri, si azi hai sa omoram evrei, a fost un proces, care a inceput cu marea criza economica, care a saractit Germania, urmat de faptul ca evreii la momentul respectiv aveau CU ADEVARAT o reputatie execrabila, asa ca Hitler a profitat serios si le-a spus germanilor ca evreii sunt de vina pentru situatia nasoala in care sunt, apoi a creeat zeci de mii de locuri de munca, care a castigat complet populatia de partea lui samd
iar apoi, cand a inceput razboiul, a cucerit Franta in ultima gluma, Franta avand o chestie numita Maginot Line care era o line de fortificatii aproape imposibil de spart lunga de sute de km intre Franta si Germania, si linie care a fost pur si simplu ocolita (frantuzi IMBECILI nu au crezut ca se poate trece cu tancurile prin padure, ca e "prea" deasa)
moment in care si generalii si armata au trecut de partea lui cu promisiunea ca ii duce la victorie

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Asa era normalitatea vremii, dictaturi s-au instaurat dpa monarhii care de asemenea foloseau intimidarea.
Dar pentru a ajunge in primul rand dictatori trebuiau sa aiba si sprijinul populatiei, deci la inceput erau lupi in costum de oaie.

| MeisterSchnitzel a răspuns:

Există trei motive pentru care nu făceau asta:
1. Securitatea
Atât Germania Nazistă cât și URSS aveau poliții secrete bine puse la punct și infiltrate în fiecare aspect al vieții. Nu știai cine te turna, trebuia să fii oricând pe fază. E celebru cazul din 1958 când preotul Teofil Damian, din Viforâta, a fost arestat din senin deoarece a fost turnat de un anonim. Pe străbunicul l-a turnat servitoarea lui în 1949 pentru că a vândut niște porci și cereale cu puțin înainte de naționalizare iar pe colonelul Gheorghe V. Rășcănescu (1900-1967) l-a turnat un muncitor, Costică Ion, că asculta radio "Europa Liberă" iar exemplele pot continua. Pe scurt: securitatea era prea puternică pentru a permite oamenilor să facă ceva. Uneori, chiar și oamenii care n-au făcut nimic, dar reprezentau un potențial pericol erau lichidați.
2. Sprijinul statelor vecine
Germania Nazistă avea susținerea lui Benito Mussolini, dictatorul Italiei. De asemenea, toate statele comuniste est-europene erau solidare între ele, făcând imposibilă o schimbare a regimului. Vezi ce a pățit Cehoslovacia în Primăvara de la Praga (1968).
3. Acum că au lichidat pericolele și potențialele pericole și și-au făcut prieteni, susținându-se reciproc, dictatorii au trecut la propagandă. Crimele erau mușamalizate iar cei ce rupeau tăcerea dispăreau misterios. Dacă, cum a fost în cazul comuniștilor, oamenii trăiau în condiții proaste, nu li se aducea la cunoștință faptul că cei din statele vecine trăiesc mai bine, tocmai pentru a împiedica o revoluție.
Iar dacă vrei să-mi zici că azi avem internet, asta nu schimbă nimic! Atât chinezii cât și rușii folosesc propriile motoare de căutare aflate în subordinea guvernelor iar motoarele noastre de căutare, cum ar fi Google, sunt interzise pe teritoriul țării respective.

Întrebări similare