| anonim a întrebat:

De unde vine expresia"fata morgana"?

Răspuns Câştigător
| Wtf9000 a răspuns:

Fata Morgana este numele italian pentru Morgan le Fay, zana si sora vitrega a regelui Arthur. Fata Morgana a ajuns sa denumeasca un miraj atmosferic care se produce din cand in cand la rasaritul soarelui, in vazduhul Calabriei din sudul Italiei. Printr-un fenomen de refractie, in care marea joaca rol de oglinda, se proiecteaza umbra din aer lasata de muntii Missinei: oameni, arbori, animale si alte imagini de pe coasta, in proportii gigantice si in diferite culori.

5 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

In basmele populare italienesti, fata morgana este echivalentul zanei din basmele romanilor. Posibil ca initial sa se fi numit astfel doar iluzia de a vedea fiinte supranaturale si in timp sa isi fi modificat sensul (din cate stiu astazi denumeste doar iluzia de a vedea apa acolo unde nu este).

| karina_6403 a răspuns:

Este intr-adevar un fenomen fizic, numit reflexie, care apare la calduri foarte mari (in deserturi). Imaginea vazuta de observator este de fapt in spatele sau si reprezinta reflexia unei imagini reale, de aceea, pe masura ce observatorul va incerca sa se apropie de aceasta imagine, ea va disparea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fata morgana e un fenomen fizic care apare atunci cand e foarte cald si vezi aerul miscandu-se si ai impresia ca obiectele sunt mai aproape decat par.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fata

| Lisa968 a răspuns:

Un miraj (sau o Fata Morgana) este un fenomen optic datorat devierii razelor de lumină la trecerea printr-un mediu neomogen, în particular prin straturi de aer aflate la temperaturi diferite. Densitatea aerului cald este mai mică decât a celui rece. Razele de lumină parcurg mai intâi straturile mai reci de aer, apoi vin în contact, sub un unghi de incidență relativ mic, cu păturile de aer mai calde și sunt astfel dispersate până la obținerea reflexiei totale.

Întrebări similare