Da.
In scoala primara ai deja 6 sau 7 ani.Nu crezi ca ar fi cazul sa stii sa citesti?
Nu neaparat la 3.Atunci inveti literele/grupari de litere.Dar la 4-5 ani ar trebui sa stie.Pana in clasa intai.
Cititul iti dezvolta gandirea, vocabularul, cultura generala, totul. Pana si povestile au rolul lor.Cu cat invata sa citeasca mai repede, cu atat mai bine.
Copiii de azi sunt prea rasfatati si prea putin educati.
Da, trebuie sa se joace.Sa iasa afara, sa interactioneze cu alti copii, sa faca puzzle-uri.Si crezi ca n-au timp o ora-doua pe zi sa invete sa citeasca si sa scrie? Normal ca au.Si o sa le prinda extrem de bine in viitor.
De ce cu cat mai repede cu atat mai bine?
E ca si cum ai invata numerele de la 1 pana la 12, cate unul in fiecare an. Ce zici tu, e "vezi, cap sec? daca invatai numarul 1 in clasa 1-a, nu nr 3, acum, in clasa a 12-a, nu ti-ar mai fi ramas nimic nefacut". Nu e ca si cum nu mai au timp sa invete tot ce trebuie daca nu au inceput de mici. Si nu e vital sa stii sa citesti la 3 ani, daca oricum nu citesti ca nu ai timp de Fornite.
Faptul ca invata mai repede sa scrie si sa citeasca nu face decat sa ridice stacheta si in clasa a 4-a sa faca integrale. Si inteleg, noile generatii sunt clar mai inteligente decat eram noi si e normal sa se modifice si complexitatea lucrurilor, dar functioneaza asta pana la urma?
Ultima data cand am verificat Finlanda, Elvetia si alte tari isi bateau joc de noi pe toate planurile in invatamant, cu metodele lor de gâdilat copiii care iau note mici la testele de colorat din clasa a 8-a si care ajung mult, mult mai bine specializati decat noi.
Adica, degeaba se lauda mama lui Andrei ca fiul ei de 3 ani face inmultiri de ordinul sutelor in minte mamei lui ChanKunFu, al carei copil la 3 ani se chinuie sa potriveasca formele geometrice unde trebuie, dacă Chan la 25 de ani lucreaza la NASA (sau e cel mai bun pianist din lume) si Andrei dă rest fără calculator ca si casier la Jumbo.
" Ce zici tu, e "vezi, cap sec? daca invatai numarul 1 in clasa 1-a, nu nr 3, acum, in clasa a 12-a, nu ti-ar mai fi ramas nimic nefacut"."
Nu, ce zic eu e "vezi, cap sec? daca invatai cate 2 numere pe an, acum, in clasa a 12-a, in loc sa inveti numarul 12 ai fi invatat numarul 24. "
Nu stiu de ce ai impresia ca acel "tot ce trebuie" e o cantitate finita.Nu e ca si cum informatia s-ar termina brusc.
Da, copiii din tarile nordice ajung mult mai specializati, chiar daca scoala lor e un fel de joaca.Asta pentru ca spre deosebire de noi ei nu pun accent pe teorie pura si le permit elevilor sa-si descopere inclinatiile sa se axeze strict pe ceea ce au nevoie si le place. Daca si noi am face chestia asta si am investi la fel de mult in invatamant cat investeste Finlanda atunci noi am avea cel mai bun sistem educational.
Daca Chan si Andrei ar avea parte de acelasi sistem de educatie si aceleasi oportunitati, cu singura deosebire ca Chan incepe din clasa a 5-a, in ritmul x, iar Andrei incepe de la gradinita, in ritmul 3x, cine crezi ca o sa ajunga mai departe?
Ai deja copil? Ba da repede va mai reproduceti.
Referitor la ce ai intrebat, e ok zic eu.
Oamenii au o capacitate uriasa, inclusiv puii de om, chiar cred ca e mai bine sa le invete acum si sa le practice pe parcurs.
Din punctul meu de vedere, ar trebui sa se inceapa cu bunele maniere, cu ceva disciplina. Iar alfabetul si numerele sa fie lasate la urma.
Poate in clasa pregătitoare care se desfășoară tot in localul grădiniței. E la mintea cocosului ca, copii de 2-3 ani sa învețe alfabetul. Sau poate la tara unde este doar un singur post de educatoare la toți copiii înscriși cu vârste intre 2-6 ani. Fiind in aceiași sala sunt si ei de fata când se lucrează cu cei din grupa mare.
Am terminat gradinita acum 23 de ani si tot cu asta am inceput.
Aptitudinile de baza sunt scrisul, cititul si socotitul. Cred ca e ok.