|

Imi puteti da cateva detalii despre nufarul alb de balta? urgent maine am stiintele!

3 Raportează Evaluează
3 răspunsuri:
RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Primavara la suprafata apei apar mai intai frunzele cojoase de forma ovala ce ating dimensiuni de pana la 30-40 centimetri. Petiolul cu grosimea de 1, 5 centimetri si frunzele plutitoare contin un tesut spongios bine dezvoltat care le mentine permanent pe oglinda apei.

Bobocii florali ies de sub apa in prima decada a lunii iunie. Florile albe mari in diametru de 15 centimetri isi desfac petalele dimineata pe la orele 7-8, dezgolindu-si incetisor multitudinea de stamine si pistilul solitar de culoare galbena, emanand o aroma imbatatoare pe tot parcursul zilei, iar spre racirea aerului isi inchid din nou petalele. Si asa, zi de zi, cu exceptia zilelor innourate si ploioase.

Primele flori apar la inceputul lunii iunie, iar ultimele in septembrie. Fructul de culoare verde, are forma de sfera si este acoperit cu o coaja cicatrizata. Fructul copt se lasa la fundul bazinului, invelisul putrezeste eliminand semintele care se ridica la suprafata apei.

Pestii, pasarile si curentii acvatici raspandesc semintele la mari distante. Este o planta medicinala, de mare valoare. Radacinile si florile contin substante tanante, glucoza, uleiuri eterice, alcaloidul nimfein si amidon. Preparatele extrase din radacini au actiuni antiinflamatorii si calmante.

Infuziile din flori erau larg folosite in medicina populara pentru potolirea setei, ca somnifere, iar cele din frunze contra galbinarilor. Radacinile fiind fierte in bere constituie un remediu efectiv pentru intarirea parului. In vremurile de rastriste radacinile nufarului erau folosite in alimentatie. Aceasta planta minunata se afla in continuu pericol si este pe cale de disparitie daca nu se controleaza poluarea si exploatarea de orice fel a apelor.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Floarea pura a deltei, nufarul nu poate trece neobservat pe intinsul apelor.bine ancorat printr-o radacina solida la fundul apei, primavara creste spre suprafata apei foarte repede pentru ca peste putin timp la suprafata apei sa ia nastere frunzele rotunde si gingasa floare care se deschide la rasaritul soarelui si se inchide la apus.toamna tarziu, florile incep sa paleasca.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează