|

In ce ordine trebuie scrise subpunctele(tema, titlu, secvente pentru ilustrarea...) de la subiectul III la bacalaureat la romana?

1 Raportează Evaluează
1 răspuns:
| a răspuns:

Începi cu o definiție a speciei literare din care face parte opera, o încadrezi într-un curent literar, spui ceva despre autor, anul în care a apărut opera(eventual unde a fost publicată), sursele de inspirație, semnificația titlului, tema, structura operei(X strofe/capitole/acte/scene), ceva despre timp și spațiu și apoi:
1. dacă e roman: povestești pe scurt acțiunea(în max. jumătate de pagină), caracterizezi pe scurt personajul principal, încadrezi romanul în tipologiile de roman, scrii despre narator și perspectiva narativă, limbajul și tehnicile folosite.
2. dacă e în genul dramatic:
2.1. la comedie: nu ai date exacte despre timp și spațiu, însă poți spune că datorită acestei tehnici, autorul plasează acțiunea în actualitate. Vei continua cu: acțiunea, conflictul dramatic, tipurile de personaje, o prezentare pe scurt a CEL PUȚIN două dintre ele, comicul(cu diferitele tipuri)
2.2. la teatrul postbelic(adică Iona): semnificațiile pe fiecare tablou, caracterizarea personajului, elementele neomoderniste, limbajul folosit
3. dacă e poezie: pe lângă timp și spațiu, mai scrii alte teme prezente în poezii cum ar fi: iubirea, moartea, filosofia etc, apoi semnificații și simboluri(aici o să scrii mult, e comentariul propriu-zis), limbajul, tehnici folosite, particularități ale operei.
La toate poți încheia cu o opinie personală, alături de opinia unui critic literar.
Dacă ai „tema și viziunea", alături de temă la începutul eseului scrii și despre viziune, iar pe parcursul operei introduci cuvântul „viziune" în diferite contexte. De exemplu, viziunea despre lume a autorului se conturează prin folosirea tehnicii X, prin personaje și așa mai departe.
Dacă ai caracterizarea personajului, nu mai povestești acțiunea, ci insiști pe caracterizarea indirectă unde o să și povestești cele mai importante scene care scot în evidență diverse trăsături ale personajului. Mult succes! happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează