| MeisterSchnitzel a întrebat:

Mai e cineva interesant de literatura antică?

5 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Nu stiu daca se incadreaza la capitolul literatura antica in acceptiunea ta, dar imi place sa citesc carti tip "documentar " despre Egiptul Antic, Roma, Mesopotamia etc
Sunt pasionat de istorie antica, insa in ultimii ani am lasat-o moale si stii cred la fel ca si mine faptul ca mintea nelucrata pierde din "circumvoluțiuni"
cu alte cuvinte daca nu-ti exersezi pe ceva anume creierul, il umpli cu alte informatii si la un moment dat informatiile noi le rescriu pe cele vechi, ca la inregistrarea DVR-urile auto pe cardul SD...am facut o analogie

| ReddY25 a răspuns:

Eu unul nu

| mODIN a răspuns:

Iti zic sincer, pur si simplu nu ma pot concentra sa citesc texte vechi. Nu cred ca am reusit vreodata sa citesc ceva scris inainte de Goethe. Stilul narativ mi se pare multe prea diferit de cel cu care sunt obisnuit. Ma tot gandesc de ceva vreme la Don Quixote si ca poate ar trebui sa-i dau o sansa, dar deja cand mergem la texte antice precum Eneida sau Odiseea, nu cred ca e nici o sansa sa ma pot confrunta cu ele.

| MeisterSchnitzel explică (pentru mODIN):

Interesant! Eu, din contră, am găsit întotdeauna scrierile anticilor mult mai ușor de citit decât cele moderne (prin literatură nu m-am referit numai la beletristică, dar și la ea).
Un dialog de Platon e de o mie de ori mai ușor de înțeles decât "Discurs asupra metodei" sau "Critica rațiunii pure". La fel și cu scrierile lui Seneca sau Marcus Aurelius. Singurii care scriu mai complicat (din câte știu) sunt Aristotel și Plotin.
Când vine vorba de istorie, din nou, Xenofon se exprimă clar, laconic (cine citește să priceapă), la fel și Tacitus. Plutarh e și el plăcut de citit, la fel și Ammianus Marcellinus. De Tucidide am auzit că e mai complex d.p.d.v. sintactic (cel puțin în greaca antică).
Homer e și el ușor de citit, trebuie doar concentrare. Ia-ți traducerea lui Murnu. Sunt unele pasaje mai obositoare (cum ar fi în cântul II din Iliada când se apucă să enumere toți comandații ahei), dar pe lângă asta, e foarte frumos.

| mODIN a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Nu mi-am dat seama din prima ca nu te referi strict la fictiune.
Seneca si-a pastrat actualitatea intr-un mod socat, atat prin stil cat si prin continut. Sunt putine carti pe care chiar cred ca toata lumea ar trebui sa le citeasca, dar scrisorile lui categoric intra pe lista.
Biblia cred ca ar intra si ea aici in lista, din care sunt enorm de multi oameni care citesc in permanenta.
Punem aici si texte din Orient? Tao Te Ching si Bhagavad Gita sunt carti pe care le-am recitit de multe ori.
Trebuie sa recunosc, chiar nu am o cultura vasta in majoritatea clasicilor cum ar trebui. Nu i-am citit pe Plotin, Epictet, Xenofon, Vergiliu, Plutarch etc.