| Robtzelu a întrebat:

PENTRU CEI CE SE PRICEP LA FIZICA! Daca de exemplu am un corp pe un plan orizontal iar asupra acestuia actioneaza o forta F ca si cum ar trage cineva de o sanie, stiti ca acest F dupa regulale paralelogramului se descompune in Fx si Fy (ne imaginam ca este intr-un sistem de axe), de ce in cazul asta Fy este Fsin de alfa si Fx respextic Fcos de alfa? Care este explicatia. UItati o imagine a desenului ce mi l-am imaginat. https://postimg.org/image/f62lwqlz3/181a7439/

Răspuns Câştigător
| JustBlackNoGrey a răspuns:

Fy si Fx sunt atata pentru ca - matematica!
vad ca habar nu ai de matematica de baza... asta e un lucru grav! ce te faci mai incolo?! pune mana pe carte si invata!
sin de alfa =cateta opusa unghiului alfa, adica latimea dreptunghiului tau (e un paralelogram care in acest caz devine cazul particular - dreptunghi). inaltimea e Fy, sau altimea, cum vrei tu sa ii zici, iar lungimea dreptunghiului e Fx, dupa cum e in poza!

revenind : sin de alfa = cateta opusa unghiului alfa, adica Fy pentru ca latimile sunt egale! impartita la ipotenuza, care este chiar forta F - diagonala aia.
Deci sin de alfa = Fy/F => Fy = F * sin de alfa.

La Fx - stim ca cosinus de alfa e cateta alaturata unghiului alfa supra ipotenuza, adica cos alfa = Fx/F, pentru ca Fx este lungimea dreptunghiului si este alaturat unghiului alfa.

Chiar esti cam varza la matematica. nu imi bat joc, te mustruluiesc si iti zic ca e OBLIGATORIU sa te pui la punct cu matematica de baza, care e din a 1-a pana in liceu!

| Robtzelu explică (pentru JustBlackNoGrey):

Nu sunt varza la matematica, anul asta am dat bacul, ce e drept din matematica M2, tehnologic, unde am luat 9.60, deci nu sunt chiar asa praf precum crezi, doar ca nu am avut revelatia de a-mi da seama singur de lucrurile astea pe care mi le-ai explicat tu, multumesc oricum.

| JustBlackNoGrey a răspuns (pentru Robtzelu):

Ce bine! m-am speriat! imi pare rau atunci ca te-am facut sa te simti prost, am vrut doar sa te fac sa vezi ca trebuie sa te pui la punct cu matematica, dar se pare ca esti foarte bine. Felicitari pentru asemenea nota la bac! mult succes in continuare!winking

| Robtzelu explică (pentru JustBlackNoGrey):

Multumesc frumos!

| T0T a răspuns (pentru JustBlackNoGrey):

Matematica de bac nu prea mai cere geometrie. Așa s-ar explica. Însă geometria și trigonometria sunt surate iar de trigonometrie ai nevoie la bac. Dar nu e dificil să iei note așa mari doar învățând formule(chiar dacă nu le înțelegi).

| JustBlackNoGrey a răspuns (pentru T0T):

Pai...trebuie sa inveti formulele, dar sa le si aplici. nu ai cum sa le folosesti daca nu le stii aplica, iar pentru aplicare trebuie si intelese.
deci bacul devine tot mai usor? :O
eu am dat a 3-a varianta la fizica, de aceea am reactionat aici atat de urat...
deci pe timp ce trece, probele de la bac sunt tot mai usoare? de exemplu, anul asta la romana, a fost un subiect foarte interesant al 3-lea, dar probabil si greu pentru unii, caic trebuia sa stie bine ambele opere si sa fi inteles operele vizate in mod corespunzator. Dar is profesorii sunt tot mai prosti. aveam colegi ce erau destul de praf la matematica, romana, fizica, si acum am auzit ca unii dintre ei au devenit profesori! iti dai seama ce pot ei sa ii invete pe elevei sad

| T0T a răspuns (pentru JustBlackNoGrey):

Formulele alea pot fi deduse, adică poți să le uiți, nu-i problemă, dar dacă știi cum să le obții nu e mare brânză să ți le amintești! În probele de azi nu înțeleg ce ar fi atât de greu în a învăța papagal niște formule și a le aplica mai ales că cerințele deja dau destul mură în gură. Bacul s-a simplificat, adică nu mai e ce era acum 10 ani de exemplu. Cu româna nu prea îmi convine mie cum se corectează și se dă bacul, acolo e prea multă subiectivitate.

| T0T a răspuns (pentru JustBlackNoGrey):

Când zic că nu cere geometrie nu mă raportez la ce era înainte. În liceu nu se mai face geometrie necesară pentru bac decât foarte puțin(ceva ce ține de vectori și trigonometrie).

| JustBlackNoGrey a răspuns (pentru T0T):

Da! La romana mereu corectau cum le tuna lor in cap! angry da, stiu ce zici - la fizica aveai vreo 2 formule de baza in in functie de situatie, puteai deduce nu stiu cate alte formule. era aiurea sa le inveti pe toate cand le puteai deduce foarte usor. de aceea eu nu am o memorie prea buna in prezent sad nu mi-am exersat-o prea tare si acum mor cand vad ca altii au memorie de elefant si eu dau delete foarte rapid la lucruri pe care le consider neimportante, iar pe cele improtante nu le pot retine pe de-a intregul.

| T0T a răspuns (pentru JustBlackNoGrey):

Nici eu nu am o memorie prea bună însă eu cred că e mai bine să îți dezvolți în primul rând logica, după memoria. Învățământul de azi pune cel mai mult accentul pe memorare, chiar dacă nu înțelegi. Păi nene, ce rost are să știi să faci niște chestii papagal, mură în gură cum ai fost învățat dacă nu înțelegi ce e acolo? Așa îți găsesc eu programe care îți rezolvă cu pași cu tot anumite chestiuni și tot aia e că ai înțeles tot atât cât a înțeles programul ăla algoritmizat de altcineva. Școala nu trebuie să te învețe ce să gândești ci cum să gândești, asta e părerea mea. Eu nu am dat bacul la fizică ci la informatică. În liceu nu m-a preocupat fizica prea mult însă la facultate fac destulă fizică și m-am adaptat, pot zice, măcar sunt acceptabil cât de cât.
Frate sunt studenți cărora dacă le dai o integrală unde înlocuiești dx cu dy ei habar nu vor ști cum să facă căci ei au învățat cu dx, nu cu dy...Cam în situația asta s-a ajuns. Nu pot generaliza prea mult căci nu toți sunt așa, dar zic că în mare parte nu se pune accentul pe gândire în școala românească.

| T0T a răspuns (pentru JustBlackNoGrey):

Cât despre profesori încă îmi amintesc cum a venit una în practică sau dădea probă, habar nu am ce, la noi la liceu iar liceul nostru era destul de bun. Păi a luat-o unu' cu întrebări(pur și simplu o întreba ce înseamnă niște chestii ce împrăștia pe tablă). Nu a știut să răspundă laughing În alt răspuns am și spus despre notele proaste de la titularizare de anul ăsta. Păi cine mai vrea să se facă profesor în condițiile astea mizerabile?

| JustBlackNoGrey a răspuns (pentru T0T):

Da, in Romania se doreste ca oamenii sa fie stick-urile ambulante, nimic mai mult. practic ei indobitocesc elevii + studentii, pentru ca nu au niciun program corespunzator de invatamant, iar profii, precum ai observat si tu, sunt din ce in ce mai slabi. eu am facut si informatica. mi-a placut pentru ca se baza mai mult pe logica si asta mi se parea chiar distractic, dar am dat la fizica pentru ca la fizica ne punea dupa fiecare capitol sa facem variante de bac de la acel capitol. si am zis atunci ca de ce sa nu dau la fizica, din moment ce ne-o pregatit profa inca din primul an de liceu?hee hee

| T0T a răspuns (pentru JustBlackNoGrey):

Eh, fizica implică matematica(sau cum zic unii matematicieni, fizica e matematică cu imagini/ desene laughing ) și dacă știi bine fizică știi bine și matematică iar dacă știi bine matematică nu îți va fi mult prea greu să înveți fizica. În era asta tehnologizată e cel mai bine însă să știi și informatică, ca să automatizezi lucrurile. Adică nu vei sta tu să faci 100 de calcule(care au aceleași principii, metode) când poți face un program care ți le face în maxim câteva secunde laughing

| JustBlackNoGrey a răspuns (pentru T0T):

Da, asa e. esti un om tare inteligent si ma bucur ca avem ocazia sa mai schimbam cateva vorbe happy

16 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Pentru că ai niște formule la matematică care nu numai că trebuiau știute pur și simplu dar și demonstrate. Să nu zic că prin acele formule extrem de importante se pot demonstra chestiuni la trigonometrie, asta dacă nu vrei să înveți totul papagal. Răspunsul complet ți-a fost dat, nu mai detaliez.

| simpluone a răspuns:

Nu e orice paralelogram ci este un dreptunghi (poate fi și un pătrat). Astfel prin descompunerea forței rezulta doua triunghiuri drepte identice cu cele doua forte rezultate care devin catete.
Definiția sinusului este cateta opusa unghiului pe ipotenuza implicit cea a cosinusului e cateta alăturată pe ipotenuza unde ipotenuza este forța nedescompusa.
adică : sin "alfa" = Fy/F iar cos "alfa" = Fx/F => Fy=sin "alfa" * F respectiv Fx = cos "alfa" *F
Sper ca am fost pe înțelesul tău! Succes

| Robtzelu explică (pentru simpluone):

Multumesc, am inteles!