| copiluldeplatina a întrebat:

Ma poate ajuta sa gasesc si eu un referat despre: LUCRARI IN PEPINIERA POMICOLA (referatul sa contina minim 15 pagini) am cautat si nu am gasit poate ma ajuta cine pls.

Răspuns Câştigător
caramela
| caramela a răspuns:

Buna, doar atat am gasit.
În prima lună a anului, în pepiniere se face controlul şi dirijarea postmaturaţiei seminţelor şi sâmburilor, apoi altoirea la masă, precum şi pregătirea solariilor pentru semănatul la ghivece şi s aplicarea tratamentului II, de iarnă, în plantaţiile mamă producătoare de ramuri altoi şi în livezile de seminceri, la avertizare.



În această lună, sămânţa şi sâmburii necesari pentru producerea de portaltoi sunt fie în stadiu de stratificare pentru semănatul în câmp sau la ghivece, fie s-au semănat deja în toamnă în şcolile de puieţi sau în câmpul I.



Postmaturaţia seminţelor şi a sâmburilor

Sămânţa stratificată trebuie controlată periodic, cel puţin o dată pe lună, urmărindu-se umiditatea, începutul încolţirii, atacul de şoareci şi apariţia mucegaiului.

Dacă nisipul şi-a pierdut umiditatea, se umectează prin lopătare până în momentul în care, la strângerea în mână, amestecul rămâne cocoloş fără să se scurgă apă din el. Dacă sămânţa a încolţit, se renunţă la lopătare, pentru a evita ruperea colţului.

Atunci când seminţele au început să încolţească şi nu se pot semăna în câmp sau în solarii din diferite motive (timp nefavorabil), acestea se pun în amestecul de sămânţă, format din nisip, gheaţă sau zăpadă, în straturi. Astfel, temperatura coboară la 1°C. Căldura, deşi accelerează procesul de postmaturaţie al seminţei, opreşte în schimb creşterea colţului.

Restratificarea seminţelor în zăpadă sau în gheaţă se recomandă şi pentru seminţele şi sâmburii care se seamănă în ghivece şi care nu au fost stratificaţi la timp, pentru a nu încolţi până în momentul semănatului.

În cazul apariţiei mucegaiurilor, sămânţa se lopătează şi se înlătură excesul de umiditate. Împotriva şoarecilor, se verifică plasa de ciur ce acoperă lăzile şi se pun momeli otrăvite.



Pregătirea altoirii la masă

Altoirea la masă se poate executa pe toată perioada de repaus vegetativ, în intervalul 1 decembrie - 1 aprilie. În luna ianuarie se continuă pregătirile pentru această lucrare, dacă nu s-au finalizat în decembrie. Astfel, în camera pentru altoire se asigură sursele de încălzire, de lumină, se pune apă în bazine sau în butoaie şi se instalează priza de forţă. În camera de forţare se asigură o temperatură constantă de 22-25°C şi 25-27°C.

Se achiziţionează rumeguş, parafină, foarfeci bine ascuţite şi bricege şi se face aprovizionarea lăzilor. Apoi se procură portaltoiul şi ramurile altoi, care trebuie să aibă grosimea de minim 8-10 mm până la 18 mm (la nuc) în zona de îmbinare a altoiului cu portaltoiul.

Portaltoii se stratifică la nisip pentru a se putea manipula şi la îngheţ. De asemenea, ramurile altoi se recoltează la temperaturi de peste 3-4°C, dacă nu sunt deja în beciuri sau în depozite din toamnă.

Nu este recomandabil ca ramurile altoi să se recolteze în timpul altoirii, deoarece pot fi afectate de ger sau substanţele de rezervă se pot transforma (în uleiuri şi hidraţi de carbon) la ieşirea din repausul absolut, efectând negativ prinderea la altoire.



Pregătirea semănatului la ghivece

În a doua jumătate a lunii, scheletele metalice ale solariilor se acoperă cu folie de polietilenă după ce terenul de sub ele a fost curăţat de zăpadă şi de gheaţă. Folia se aşterne şi pe sol. Apoi se pregătesc amestecurile de pământ, care se pun în ghivece şi se aşază în solar.

RECOLTAREA RAMURILOR ALTOI

La începutul lunii ianuarie încă se mai pot recolta ramuri altoi pentru altoirea în masă şi în câmp, cu ramura detaşată sau în ochi crescând.

Tăierea la cep se execută în zilele mai călduroase, scurtând portaltoiul la 12-15 cm deasupra punctului de altoire.

În pepinierele din zone ferite de vânturi puternice sau adăpostite natural, în special la măr, cepul se poate înlătura complet. În celelalte zone, lucrarea se amână pentru luna martie. Totodată se verifică ochii prinşi, iar portaltoiul cu ochiuri neprinse se lasă mai lung, scurtându-se la 20-25 cm de la sol.

Tăierile aplicate pomilor marcaţi pentru recoltarea de ramuri altoi şi seminceri constau în scurtări mai drastice, pentru a determina creşteri anuale în număr mare şi viguroase. Scurtările se fac după ce în prealabil s-au făcut şi tăieri de rărire corespunzătoare, pentru a favoriza coacerea uniformă a lemnului la ramurile altoi.

În livezile de seminceri, tăierile se aplică în mod obişnuit, în funcţie de vârsta pomilor, de creşteri etc. vezi daca iti e de foloswave

0 răspunsuri: