| Juju a întrebat:

Salut. Sunt din Republica Moldova în clasa 9 și doresc să învăț mai departe la un liceu din România, de preferat în Iași. Ce părere aveți despre aceasta și ce liceu mi se potrivește? Ce părere aveți despre filologie?

Răspuns Câştigător
| isemilia a răspuns:

Admitereliceu.ro e un site bun. Introduci media, orasul si specializarea si iti arata la ce licee poti merge (e doar ca sa iti formezi o idee. Notele de acolo nu conteaza, ci media ultimului elev din clasa in care vrei sa te transferi, insa te ajuta sa iti faci o idee despre ce scoli sunt). Poti invata engleza intre timp. Si da, la filologie se pune accent in special pe romana, engleza, franceza / germana, latina, istorie etc. Sa stii insa ca la filologie nu e mult de invatat, e mai mult citit, comentat. Este si de tocit, insa se pune mai mult accent pe comunicare, exprimare, literatura, creativitate etc.

5 răspunsuri:
| Jassmina a răspuns:

Cred ca acest subiect trebuie discutat cu parintii si fratii tai, fiindca noi nu te cunoastem si nu avem cum sa ghicim ce ti se potriveste.

| johnnny123 a răspuns:

Noi de unde vrei sa stim "ce liceu ti se potriveste" din moment ce nu stim absolut nimic despre tine?

| isemilia a răspuns:

Salut. Poti da mai multe detalii? Vrei un liceu bun / slab / in centru / la periferie, ai medii mari / mici / medii, esti dispus sa inveti / nu esti, preferi profesorii severi / indulgenti?

Iasi are licee bune (cel mai bun din tara dupa ultimul top realizat este aici, mai sunt si altele foarte bune insa), facultati foarte bune si in general oportunitati bune la angajare (daca esti competent, desigur).

Filologia nu e cea mai buna specializare daca nu vrei sa urmezi facultatea de litere / de drept / de istorie / etc. Stiintele (chimie, matematica, fizica, biologie) se fac la un nivel foarte redus. Ai multe ore de limbi straine. (diferentele dintre profilul real si cel uman devin mai clare in clasele XI - XII) Asadar, e o specializare buna, insa daca vrei sa mergi la politehnica / medicina / orice pe partea de real vei regreta, presupun, fiindca in liceu vei face mai multa literatura. (nu stiu daca stiai sau nu, insa se face si latina la filologie) Vei avea destul de mult timp liber, e o specializare usoara.

| Juju explică (pentru isemilia):

Doresc un liceu mai bun, am media peste 8.50 și voi fi gata să învăț. Unica problemă constă în faptul că nu am învățat engleza la școală, iar din spusele altora am înțeles că e o limbă pe care se va pune accent și voi avea și teze.

| Juju explică (pentru isemilia):

Mulțumesc