|

Salut TPU. Am 12 ani si sunt in clasa a 5 -a. De un timp am inceput sa chiulesc cam mult, adica nu doar cateodata, aproape mereu. Acum pur si simplu nu imi mai vine sa merg, adica la inceputul saptamanii ( luni ) ma trezesc, dar imi zic in gand ca merg marti, dar nici marti nu merg fiindca nu am tema facuta sau chestii de genu, iar miercuri imi zic ca oricum mai e doar joi si vineri iar dupa e weekend si avem liber in weekend. Cum sa fiu mai motivat sa merg la scoala?

p.s. nu scrieti chestii gen: du-te si gata.

Ma ajutati pls?

Dau funda, pup.

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Din moment ce cauti ajutor este evident o problema serioasa si ai cel putin un motiv pentru care chiulesti. Un sport care-ti place si pe care-l practici, jocuri video, dorinta de a impresiona o persoana sau grup, probleme in familie, colegi care te necajesc, profesori care nu te motiveaza sa fi atent la ore. Daca te regasesti intr-una din situatiile enumerate, cu toate ca acum ti se pare ceva important sau dimpotriva, lipsit de importanta, incearca sa te gandesti peste un an ce se va schimba cu tine? Adunand absente se vor aduna note de 3-4 care se traduc prin repetitia anului si de acolo este si mai greu sa gasesti motivatie sa mergi la scoala. Pe langa asta, timpul liber pe care il ai il vei umple cu lucruri, persoane si fapte care te vor trage in jos; este garantat.

Imi aduc aminte colegi din generala care nici n-au cerut ajutor in situatia asta, nici nu era cineva dispus sa le atraga atentia. Au trecut 21 de ani de atunci si ma mai vad cu unul din ei din cand in cand pentru ca stam relativ aproape. Omul regreta acum, la 32 ca statea in timpul orelor prin internet caffe sau prin curte sa fumeze cu baietii de liceu. Nu observa ca el era mereu prezent acolo, dar persoanele din jur se schimbau, aia mai treceau si pe la ore cat sa-si ia capacitatea si BAC-ul. Nu a trecut de clasa a 9-a, a muncit pe rupte pentru 2 bani, a furat, a batut si a ajuns in arest unde a trait cei mai cumpliti ani din viata lui, iar acum ar vrea sa dea timpul inapoi dar nu mai are cum.

Motivatia de care ai nevoie o poti gasi oriunde, trebuie doar sa deschizi ochii. Poate fi o persoana pe care o cunosti si pe care o admiri, poate fi o personalitate, poti afla cum a ajuns sa fie acolo unde e. Nimeni nu ajunge intr-o pozitie sociala buna daca nu si-a terminat scoala. Acum depinde ce modele ai in viata, iar daca nu ai, cauta, nu iti poate zice nimeni de cine sa-ti placa.

Ia ca motivatie ceva simplu: nu-ti bate joc de tine. Iar tu in momentul asta, exact aia faci. Tu poti sa schimbi asta, in mai bine sau in mai rau. Daca nu te poti motiva cu toate ca incerci, gaseste pe cineva cu care sa vorbesti, poate psihologul scolii, dar NU o persoana cunoscuta in mediul online.

Sper sa gasesti acea motivatie pe care o cauti si sa te ajuti pe tine insati.

2 răspunsuri:
| a răspuns:

Probabil ai anxietate, Altfel nu mi explic comportamentul tau evitant. Anxietatea este o boala psihică și cu tratament psihologic si/sau medicamentos de la psihiatru(sau pediatru in cazul tau), te poti vindeca in timp. Ce pot spune sigur e ca frica ta va dispărea dacă urmezi consilierele ori dacă respecți tratamentul cu medicamente. Vei putea merge la școală cu ușurință, crede ma! Ar fi păcat sa lasi boala sa te împiedice să faci aceste lucruri care sunt necesare pentru orice om.
Mergi la psihologul scolii si daca nu reușești să rezolvi problemele cu psihologul, mergi la un psihiatru pentru copii sa ti dea medicatie anti anxietate! Discuta cu medicul tau de familie despre consultația psihiatrica. Sunt multi copii in situatia ta, copii cu părinți conștienți care doresc sa si ajute copiii sa depășească fricile astea care nu fac altceva decât să le ingreuneze copiilor dezvoltarea fizica si psihică.

| a răspuns:

Dacă nu vrei să mergi la școală, când vei împlini 16 ani te vei angaja ca necalificat și vei fi plătit cu un salariu de mizerie. Cam la fel vei câștiga și după cei vei deveni major. Problemele adevărate vor veni când îți vei întemeia o familie, și vei realiza că luna încă nu s-a terminat și tu nu ai bani suficienți pentru a trăi, te vei îndatora la o bancă și tot așa, îți vei trăi viața muncind tot pentru beneficiul altora ....altora la care le-au plăcut școala.