| black1white a întrebat:

am si eu o intrebare si anume :ai voie sa atingi puii de animale(in special cainii si pisicile)in primele zile de viata? help plz funda:X

Răspuns Câştigător
| MadalinaElenaaaaa a răspuns:

Nu ai voie decat cand fac ochisori(daca ii atingi e posibil sa ii paraseasca mama) fundita?! te rog! mersi:*

9 răspunsuri:
| DyaElla a răspuns:

Se spune ca puii de animale ( in special pasarile) atunci cand st atinsi de alta forma de viata in afara mamelei, adopta mirosul specific, iar mamela nu ii mai primeste.

| MaXim1trafic0de1drogusoare a răspuns:

Dap, este voie, dar doar a doua zi dup nastere.
niste INSTRUCTIUNI de a avea grija:
CAND TREBUIE SA INTERVENIM
Daca mama nu isi elibereaza imediat puiul din placenta, eliberati botul nou-nascutului folosind o carpa curata si prezentati-l pisicii. Daca ea refuza sa-l linga, masati-l usor cu un prosop pentru a nu-i fi frig si pentru a-i stimula respiratia.
Daca mama, in ciuda eforturilor sale, nu reuseste sa fete, ungeti vulva cu vaselina si trageti usor de capul pisoiului. Aceasta miscare, asociata pueurilor mamei, este in mod normal suficienta pentru a-l elibera. Daca nu, trebuie sa chemati veterinarul.
Cand un pui nu respira, desfaceti (cu ajutorul unei carpe curate) placenta ca obstructioneaza botul si masati animalul pentru a-i stimula respiratia. Ridicati-l usor, miscati-i capul in jos pentru a scapa de mucozitatile care il impiedica sa respire. Solutia ultima va fi practicarea metodei "gura la gura".
Daca pisica nu rupe ea insasi cordonul ombilical, faceti acest lucru in locul ei, folosind o foarfeca sterilizata, taind la o distanta de aproximativ 3 centimetri de buric. Apoi, innodati extremitatea cordonului cu un fir dentar sau cu unul trecut prin solutie antiseptica.
Se intampla ca pisica sa-si manance puiul dupa taierea cordonului ombilical. Singura solutie este sa luati pisoiul si sa i-l aratati mai tarziu. Daca tot il respinge, va trebui sa il cresteti singur.
Daca este respins un singur pisoi, inseamna ca acesta are un defect sau o malformatie. In acest caz, solutia optima este eutanasierea.
DUPA FATERE
Mama si puii ei au nevoie de liniste. Din instinct pisica ii incalzeste cu propriul corp si-i linge cu grija. Ghidati de simtul mirosului, puii gasesc mamelele si adorm imediat ce au supt.
Trebuie asteptata a doua zi dupa nastere pentru a le schimba litiera si e bine sa evitam sa atingem puii in primele zile.
Pisicile cele mai blande devin foarte agresive pentru a-si proteja puii. Nu cautati excrementele pisoilor, pisica le inghite. Daca puii nu plang, daca sug sanatos intre 2 reprize de somn si daca mama este linistita totul merge bine. Rolul dumneavoastra se limiteaza la a-i furniza mancare si apa proaspata noii mamici.
O femela care alapteaza are nevoie de o ratie de doua ori mai mare decat cea normala si de pana la cinci ori mai mare cand pisoii ating varsta de 4 pana la 5 saptamani.
La nastere puiul de pisica este surd si orb si cantareste de la 70 la 135 de grame. Incapabil de a se tine pe propriile labute, el se taraste, se agata de o mamela si este total dependent de mama sa. Cordonul sau ombilical cade dupa 2 sau 3 zile. Ochii i se deschid cel tarziu la a opta zi. Dezvoltarea este rapida: la 3 sau 4 saptamani isi coordneaza miscarile si incepe sa-si urmeze mama, care se deplaseaza cu demnitate, cu coada ridicata.
Jocurile incep din cea de-a treia saptamana. La 2 luni cand puiul este intarcat el se hotaraste sa-si arate independenta. Puii crescuti de mama lor iau repede drumul tavitei si invata prin imitatie sa isi ascunda excrementele.
Mentineti temperatura camerei la peste 20 de grade. In cazul aparitiei unei diarei cereti sfatul medicului.
Cand au implinit 8 saptamani, puteti sa va jucati cu ei, sa le favorizati astfel socializarea.
INTARCATUL
Incepat din a sasea saptamana, pisoii pot manca terci de lactate, piure de legume si carne tocata foarte marunt. Daca pisoiul nu stie sa lipaie invatati-l sa linga degetul inmuiat in terci.
Nu dati prea repede pisoii: s-ar putea sa-i traumatizati. E bine sa asteptati a sasea saptamana, cand sunt capabili sa se hraneasca singuri.
Pisoii intarcati insista deseori sa suga in ciuda refuzului mamei. Le vom schimba parerea, ungand mameloanele cu o solutie rea la gust dar netoxica, sau cu un amestec de vaselina si chimina.
INGRIJIREA PISOILOR DUPA NASTERE
Pisoilor care plang si se agita dupa ce au supt in loc sa doarma, le este foame. Va trebuie sa ii hraniti cu biberonul pentru a completa insuficienta lactatiei mamei. Daca dupa nastere pisica refuza sa aiba gria de ei trebuie sa ii asezati intr-un cos care sa aiba temperatura de 25°C sau 30°C. Putem obtine aceasta temperatura asezand un termofor inconjurat cu o patura de lana. Va trebui sa schimbati des carpele de pe fundul litierei.
Daca va fi trebui sa hraniti pisoii, in prima zi luati colostru tragand de mamelele pisicii si dati-l pisoilor, in numar limitat de inghitituri. Acest lichid serveste la imunizarea lor. La inceput vom hrani puii cu biberonul de la 8 pana la 12 ori pe zi si, daca nu dispunem de lapte de pisica „reconstituit", vandut in farmacii, vom utiliza un sfert de litru de lapte de vaca amestecat cu un galbenus de ou si cu o lingura de infuzie de lactoza.
Exista in comert biberoane speciale, dar unul de papusa este potrivit.
In primele zile, curatati regiunea din jurul anusului cu un tampon inmuiat in apa calduta si masati-le spatele, pentru a stimula functiile de excretie.
Icepand din a treia spatamana invatati puii alaptati artificial sa bea dintr-un castron pentru a-i pregati pentru intarcare.

| SmileFreedom a răspuns:

Nu trebuie sa iei puii nou nascuti in brate prima saptamana pentru ca mama ii poate respinge din cauza mirosului.Acum depinde si de relatia dintre mama si stapan...Dar e recomandat sa nu ii iei.Asta se intampla si la iepuri.

| Infernia a răspuns:

Nu pentru ca ii va respinge mama.
Funda?

| sassy2000 a răspuns:

Cu siguranta NU. Daca cumva ii atingi, ei vor lua mirosul oamenilor, mama lor ii va respinge, iar puii vor murii.

| Balonashee a răspuns:

Buna
Depinde daca cainele sau pisica este a ta da pentru ca alt fel nu o sa isi mai vrea puii dar nu poti sa ii iei in bratehappy decat dupa o saptamana
Pa, pa

| raluca_9219 a răspuns:

Pisica mea a fatat anul trecut dimineata la ora 7 si am pus-o intr-o cutie ca sa fete, cand l-a facut pe primul l-am atins, l-am mangaiat, ceea ce am facut si cu ceilalti. Cand am venit de la scoala l-am luat in mana pe unu, dupa aia i-am luat pe toti si i-am mangaiat ii tineam in mana. Pisica mea Dazzy e siameza e foarte atasata de mine si nu a facut nimic, se comporta absolut normal, chiar ea mi aducea in pat luandu-i cu botul. Totul depinde de animalhappy.

| roxanica27 a răspuns:

Crede-ma depinde de pisica si a mea a nascut ieri si m-a lasat sa asist la nastere si sa pun mana pe ei, deoarece am o legatura foarte satrnsa cu ea

| Lorena111si222 a răspuns:

Ai voie peste 10 zile(atunci fac ochi) dar daca nu au facut ochi mai lasa o zi sau 2
Daca ai asistat la nastere si ai ajutat maţa sa nasca mai usor atunci poti pune mana pe ei, dar o sa trebuiasca schimbat culcusul la 2 zile
P.S:Mama mea e veterinar