Serpii sunt animale fascinante si ingrijite corespunzator devin chiar blanzi, adevarate animale de companie. Totusi, serpii nu sunt animale potrivite pentru oricine. Au nevoi speciale si este bine sa fie intretinuti doar de persoane care inteleg aceste nevoi. Daca esti incepator si vrei ca animalul tau de companie sa fie un sarpe atragator, descopera mai jos tot ce trebuie sa stii despre cresterea si ingrijirea serpilor!
Ce trebuie sa stii inainte de a cumpara un sarpe
Atunci cand alegi un sarpe ca animal de companie trebuie sa te gandesti foarte bine la aceasta decizie. Un sarpe reprezinta o responsabilitate majora, deoarece traieste foarte mult, peste 20 de ani. Trebuie sa stii si ca sarpele are nevoie de hrana, vie sau moarta, hrana pe care uneori este nevoie sa o sacrifici chiar tu. De asemenea, trebuie sa aloci un spatiu important din congelatorul sau frigiderul tau pentru hrana sarpelui.
Cea mai indicata hrana pentru serpi este cea congelata. Magazinele specializate cu produse pentru animale au in stoc si hrana congelata pentru serpi. In general, hrana vie nu este recomandata pentru serpii crescuti in captivitate, deoarece ii poate rani.
Serpii sunt maestri ai evadarilor, asa ca este bine sa te asiguri ca terariul in care locuiesc este sigur, nu are fisuri si dispune de un capac care se inchide foarte bine. Tine minte faptul ca serpii sunt foarte insistenti si vor gasi chiar si cele mai mici crapaturi in terariu prin care se vor strecura afara.
In plus, oricat de frumosi ar fi si oricat de experimentat esti in cresterea serpilor este bine sa eviti serpii constrictori de dimensiuni foarte mari si serpii veninosi.
Ce trebuie sa stii despre alegerea unui sarpe ca animal de companie
Daca vrei sa achizitionezi un sarpe ca animal de companie este bine sa alegi animale crescute de persoane specializate, care iti pot oferi informatii valoroase. Cumpara intotdeauna sarpele dintr-un loc curat, fara mirosuri neplacute. Evita sa cresti serpi adusi direct din salbaticie. Acestia sunt mult mai agresivi si mai greu de imblanzit. De asemenea, serpii salbatici sunt mult mai predispusi la paraziti si boli.
Cand cumperi un sarpe, este o idee buna sa ceri crescatorului sa iti arate cum se hraneste sarpele. Anumite specii de serpi, ca de exemplu Pitonul regal, sunt cunoscuti pentru faptul ca au probleme de hranire si ca refuza mancarea timp indelungat, chiar si cateva luni.
Apoi este recomandat sa cercetezi cat mai bine sarpele. Un sarpe sanatos trebuie sa aiba corpul ferm si rotunjit, ochii sa fie limpezi si fara scurgeri si sa nu aiba acarieni. Acesti paraziti se gasesc mai ales in zona ochilor. De asemenea, pe corpul sarpelui pot fi sub forma de zone cu praf, astfel ca dupa ce il mangai este bine sa iti verifici mainile.
De asemenea, un sarpe sanatos nu trebuie sa respire cu gura deschisa sau sa aiba dificultati la respiratie. Cavitatea bucala este indicat sa fie roz, deoarece zonele rosii sau galbene indica un risc crescut de putrezire.
Pielea sarpelui trebuie sa fie neteda, stralucitoare, fara rani sau cruste, iar orificiul anal sa fie curat si fara umflaturi. In plus, modul in care se misca sarpele trebuie sa fie lent si lin, fara tremuraturi.
La inceput, sarpele va fi mai reticent atunci cand va fi instalat intr-un terariu nou. Se va acomoda mai greu cu stapanul si uneori va fi mai agresiv. Ingrijit insa corespunzator si cu rabdare, sarpele se va mai domoli si chiar va deveni prietenos cu stapanul, de mana caruia se va incolaci, fara sa il atace.
Care sunt serpii recomandati pentru incepatori
Chiar daca serpii sunt animale cu sange rece, care nu sunt foarte prietenosi si nu se ataseaza de stapani, exista anumite specii care sunt mai usor de crescut si intretinut si care in timp devin blanzi. Printre speciile recomandate in special incepatorilor se numara sarpele de Porumb (Corn Snake), pitonul regal, sarpele de lapte (Milk Snake), sarpele King (King Snake).
Care sunt serpii pe care trebuie sa ii eviti
Sub nicio forma nu este indicat sa cresti serpi veninosi. De asemenea, nici serpii constrictori de dimensiuni foarte mari nu sunt recomandati incepatorilor. De altfel, nici persoanele cu experienta nu trebuie sa creasca astfel de serpi, in special daca in locuinta au copii sau alte animale.
Printre serpii nerecomandati se numara Boa constrictor, serpii verzi, serpii de apa, pitonul birmanez, pitonul reticulat, anaconda si toti serpii veninosi.