| YumiSukinanda a întrebat:

Cateii dorm? al meu noaptea daca aude ceva nu doarme si latra! si ziua la fel.si numi dau seama si ma intreb mereu.catei dorm? daca sunt in casa la caldurica in liniste sigur ca dorm dar afara. deci; cateii dorm?

Răspuns Câştigător
| lifeisperfekt a răspuns:

Somnul este un fenomen fiziologic natural, prezent la toate animalele superioare, somnul reprezinta o inhibitie de protectie neconditionata si innascuta, care se manifesta la nivelul scoartei cerebrale, dar intereseaza in acelasi timp, toate etajele sistemului nervos.Somnul permite relaxarea musculara, incetinirea circulatiei si respiratiei, in esenta, o stare fiziologica perioadica de repaus, necesara redresarii fortelor si protejarii organismului.

Momentul in care un organism este cuprins de somn este dependent de ritmul activitatii din timpul zilei.Procesul de somn nu reprezinta un proces pasiv asa cum am fi tentati sa credem, ci din contra, este este insotit de activitatea anumitor segmente ale sistemului nervos central.Aceatsa activitate a fost demonstrata prin teste efectuate pe exemplare apartinand rasei Caniche supuse electroencefalogramei, putandu-se stabili cu o mare precizie diferite faze ale somnului.

Somnul parcurge mai multe faze si anume:o faza a somnului usor, care dureaza in medie 5-20 de minute, timp in care animalul poate fi trezit foarte usor, dupa care urmeaza faza somnului adanc, care se caracterizeaza printr-o modificare a pozitiei corpului, perioada in care cainele se trezeste ceva mai greu.In aceasta faza pozitia corpului se poate modifica de mai multe ori, iar unele grupe de muschi pot prezenta usoare contractii involuntare. Uneori se pot sesiza si unele mici zgomote emise de catre cainele care doarme (sforaie).

Cateii au somnul in exclusivitate profund, iar faza somnului usor apare abia dupa varsta de 6 luni, uneori ceva mai devreme. Durata somnului prezinta variatii in functie de varsta, parametri mediali, spatiu de intretinere si chiar rasa si sex.In primul an de viata, durata somnului prezinta variatii mari si anume 20 de ore pentru cateii sugari, 12 ore in primele luni dupa intarcare si 10 ore la varsta de 1 an.Deoarece multi dintre caini sunt tinuti mai mult in apartament si multe ore raman singuri, durata de somn creste uneori pana la 12-14 ore pe zi. Exemplarele in varsta, paradoxal, dorm mai putin, circa 8 ore pe zi, insa dormiteaza mai mult.

Ritmul cicardian, stare de veghe ziua si somn noaptea, este respectat in general de companionul nostru. Spre exemplu rasa Caniche doarme cu corpul flexat, incolacit cu botul intre labele anterioare sau pe labe.Aceasta pozitie pastreaza caldura corpului, acest lucru explicandu-se prin faptul ca prezinta o suprafata mai mica de pierdere a caldurii.In cazul in care cainele nostru va dormi langa o sursa de caldura, pozitia acestuia va fi de decubit lateral (culcat pe o parte), cu toate membrele in extensie (adica intinse). Unii catei dorm de cele mai multe ori in pozitii dintre cele mai bizare pentru noi oamenii cum ar fi pe spate, pozitie care confera o suprafata mai mare de pierdere a caldurii si astfel vor elimina o parte din caldura in exces si deci a disconfortului de ordin termic.Alegerea uneia sau alteia dintre pozitiile mentionate reprezinta de fapt o adaptare a organismului la parametri mediali, astfel incat temperatura corpului sa ramana constanta.

Se poate constata ca unii caini viseaza, de unde si unele sunete emise, cum ar fi scancete, latraturi scurte, miscari ale membrelor, maraituri, miscari de masticatie.De asemenea in timpul somnului se poate sesiza uneori o respiratie zgomotoasa, in special pe perioada cand doarme profund, asemanator cu sforaitul intalnit la om.Atat privirea de somn, cat si brusca trezire din somn, nu sunt recomandate.In primul caz, cainele oboseste, atentia lui scade simtitor, devine irascibil, se produc tulburari neuro-endocrine si alte manifestari nedorite. Daca este brusc trezit din somn, prietenul nostru patruped poate deveni agresiv, este speriat, dezorientat si isi revine doar dupa ce ne aude glasul si va simti mangaierea noastra.

Ca o concluzie finala, putem afirma ca somnul la caine este necesar si in acest sens noi oamenii trebuie sa-i oferim confort pentru ca acest fenomen fiziologic sa fie cat mai benefic pentru caine. Sper ca te-am ajutat happy.Pa!happy

5 răspunsuri:
| lifeisperfekt a răspuns:

Multumesc frumos si te ajut oricand cu mare placerehappy!

| YumiSukinanda explică (pentru lifeisperfekt):

Mersi! esti foarte draguta!

| lifeisperfekt a răspuns:

N-ai pentru ce si sa stii ca te ajut oricand cu mare, mare placere happy

| YumiSukinanda explică (pentru lifeisperfekt):

Uite id-ul meu: alexandraimbrea@ymail.com sa vb acolo, esti asa draguta! esti cea mai buna prietena a mea!

| Ralucush123456 a răspuns:

Da cate o data dar daca se aud zgomote nu dorm. uite al meu de exemplu doarme ziua si nu doarme noaptea.