| Picssy a întrebat:

Salut, de curand am gasit pui de pisica, o femeie au zis ca au 6-8 zile, intrebarea este: Pisicile mici se descurca singure pe la 2-3 saptamani? ca plec la munte si nu am cu cine sa le las, va rog, help, nu vreau sa moaracryingcryingcrying, id:girl. buy_kiss ca sa mai vb daca e si sa imi explicati mai bine despre ce este vorba daca vreti, pup, funda si multe voturi!

Răspuns Câştigător
| LittleWolfLover a răspuns:

Raspunsul meu este NU. De ce? fiind ca pe la 2-3 saptamani incepe sa umble, si are nevoie de hrana, de ex. lapte. acush pe caldura asta, laptel acela se va strica in 2-3 ore daca nu il papa straight face numai daca il lasi in grija cuiva, ca altfel ori moare de foame, ori de la laptele stricat, ori o papa un cutzu, ori o prinde un copil si nu stiu ce face cu ea...sau o loveste o masina broken heart

3 răspunsuri:
| Dope a răspuns:

Ingrijirea pisoilor orfani!

Exista numeroase situatii in urma carora puteti ramane mama adoptiva pentru niste pui de pisica de varsta mai mica sau mai mare. Mama lor a murit, e bolnava, stapanii mamei nu au dorit urmasi si atunci i-au abandonat (cel mai adesea intalnit caz la noi in tara) sau orice alt eveniment care a facut ca micutii sa fie despartiti de mama lor multe prea devreme. Ingrijirea micutilor poate fi o munca extrem de placuta si satisfacatoare, insa si una riguroasa intrucat de dumneavoastra depinde viata lor. De aceea trebuie sa stiti foarte bine cum sa abordati problema.

Cand gasiti pisici abandonati undeva asigurati-va ca mama lor nu e prin apropiere. Se intampla adesea ca pisoi care au o amam plecata dupa hrana sa fie luati si facuti orfani fara sa fie cazul. Pisoii curati, bine hraniti si cuminti cel imi probabil au o mama. Cei murdari, galagiosi si slabi sunt clar abandonati. S-a observat ca pisoii crescuti de om sunt mai sociabili, mai docili si foarte afectuosi cu acesta. Totusi unii specialisti spun ca pisoii crescuti fara o pisica in preajma dezvolta anormalitati in comportament.

Pisoii pana la 3 saptamani nu isi pot regla singuri temperatura corporala. Avand stomacul mititel consuma cantitati mici de hrana (lapte), la intervale scurte de timp. Aceasta cantitate limitata de hrana este folosita in mare parte pentru crestere si foarte putina energie mai ramane pentru producerea caldurii. De aceea ei depind intrutotul de caldura mamei lor si de cea a fratilor de cuib. Nemaiavand mama trebuie sa le asigurati dumneavoastra caldura necesara (28-30 grade Celsius). Asezati puiutii intr-o cutie de carton, plastic sau lemn (orice material termoizolant). Dedesubt puneti o patura sau o carpa calduroasa peste care puteti aseza o folie sau ziare pentru a fi mai usor de curatat. Sub patura puteti aseza sticle de plastic umplute cu apa calda, nu prea fierbinte sa nu ii arda. Paturile electrice setate pe nivelul minim sunt si mai eficiente, sau chiar o lampa IR asezata deasupra culsului lor. Verificati des daca puiutii sunt calzi. In prima saptamana pot muri foarte usor din cauza frigului.

Hrana este un alt aspect al supravietuirii micutilor. Cu cat sunt mai mici cu atat mananca mai des. Ideal ar fi sa ii hraniti la fiecare 2-3 ore in prima saptamana de viata. Insa daca timpul nu va permite atunci macar la la 4 ore. Daca cresc vor fi hraniti tot mai rar. Veti avea nevoie de un biberon cu tetine speciale pentru pui de pisica/caine, pe care le gasiti la orice pet-shop. Spalati-le cu apa fierbinte de fiecare data cand doriti sa le folositi. Laptele de vaca simplu nu este suficient de hranitor pentru micutii pisoi, de aceea trebui sa preparati dumneavoastra o formula completa pentru ei. Puteti cumpara de la farmacia veterinara formule speciale pentru pui de pisic, asemanatoare celor pentru bebelusi. Acestea contine toate substantele nutritive de care are nevoie un pisic pentru a creste sanatos. Sau puteti prepara chiar dumneavoastra laptele in casa astfel: 500ml de lapte de vaca, 1 galbenus de ou si o lingurita de miere. Incalziti usor laptele cat sa se dizolve galbenusul si mierea. Lasati sa se raceasca pana la o temperatura optima de hranire (verificati pe dosul mainii) si apoi le administrati puilor. Tineti pisicul pe un prosop, pe burta, nu pe spate, iar biberonul inclinat la 45 de grade, pentru a preveni aspirarea de aer in stomac. Introduce cu atentie tetina in gura matului, care de cele mai multe ori va incepe sa suga singur. Nu strangeti de sticla si nu fortati pisicul sa bea. Cand burta i s-a umflat si deja incepe sa scoata balonase la gura e semn ca s-a saturat. In cazul in care aspira lapte in plamani intoarceti pisicul cu capul in jos si scuturati-l usor.

Cat sunt mici pisica mama ii stimuleaza prin lins pe cei mici sa isi faca nevoile. Acum dumneavoastra trebuie sa faceti acest lucru. Cu ajutorul unui tampon de bumbac sau servetel inmuiat in apa calda masati zona rectala si abdomenul pisoiului. Aceasta de obicei s eface dupa ce au fost hraniti. Cei mai multi pisici la aceste atingeri vor face ce au de facut. De asemenea pisoii trebuie mentinuti mereu curati. Tot cu un servetel umed curatati bine ochii, fata si zonele anale. Pisicile adora sa fie mereu curate, iar mama isi curata adesea puii.

Duceti pisoii la un consult veterinar. Domnul doctor va va da sfaturi bune pentru a-i creste cat mai sanatosi. Daca au purici trebuie scapat cat mai repede de acestia. Baile urmate de pieptenat cu un pieptene special de purici, vor rezolva aceasta problema. La 4-5 saptamani puii deja vor putea fi trecuti pe hrana umeda pentru juniori si apoi uscata. Trebuie facute vaccinurile si deparazitarile interne. Si cel mai probabil deja veti putea incepe sa le cautati stapani.

| Belciu a răspuns:

Pisicile de 6-7 zile nu au ochii deschisi si nu se pot deplasa. Daca sare si se joaca, are mai mult. Lasa-i mancare pentru mate la o vecina ca sa ai sufletul impacat, sau las-o la cineva care doreste sa o tina cateva zile.

Răspuns utilizator avertizat