| alexboy a întrebat:

TPU! As vrea ca de ziua prietenei sa-i iau un caine si ma gandeam la bichon doar ca nu stiu exact cat de mare creste si daca parul o sa-i creasca mult. Imi puteti da niste sugestii? alte rase mici si cu parul scurt sau sa imi spuneti mai multe despre bichon. Multumesc!

7 răspunsuri:
| v1rUsSs a răspuns:

────────▄──────────────▄
────────▌▒█───────────▄▀▒▌
────────▌▒▒▀▄───────▄▀▒▒▒▐
───────▐▄▀▒▒▀▀▀▀▄▄▄▀▒▒▒▒▒▐
─────▄▄▀▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒█▒▒▄█▒▐
───▄▀▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▀██▀▒▌
──▐▒▒▒▄▄▄▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▀▄▒▒▌
──▌▒▒▐▄█▀▒▒▒▒▄▀█▄▒▒▒▒▒▒▒█▒▐
─▐▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▌██▀▒▒▒▒▒▒▒▒▀▄▌
─▌▒▀▄██▄▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░▒▒▒▒▌
─▌▀▐▄█▄█▌▄▒▀▒▒▒▒▒▒░░░░░░▒▒▒▐
▐▒▀▐▀▐▀▒▒▄▄▒▄▒▒▒▒▒░░░░░░▒▒▒▒▌
▐▒▒▒▀▀▄▄▒▒▒▄▒▒▒▒▒▒░░░░░░▒▒▒▐
─▌▒▒▒▒▒▒▀▀▀▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░▒▒▒▒▌
─▐▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▐
──▀▄▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▄▒▒▒▒▌
────▀▄▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▄▄▄▀▒▒▒▒▄▀
───▐▀▒▀▄▄▄▄▄▄▀▀▀▒▒▒▒▒▄▄▀
──▐▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▀

| Mihaela1964 a răspuns:

Bishonul e un caine de talie mica; parul bishonului creste continuu, trebuie tuns periodic. Un alt caine de talie mica care nu trebuie tuns este beegle sau teackelul. Inainte de a-i cumpara un asemenea cadou asigura-te ca parintii ei sunt dispusi sa tina un casa un animal de companie, astfel cadoul va fi bine primit si prietena ta se va bucura de primirea lui. Bafta!

| KinderBeeeib a răspuns:

Si eu am un Bichon de aproape 5 ani.Bichonii sunt caini de talie mica si la maturitate au in jur de 35 de cm, parul o sa ii creasca, dar trebuie tunsi odata la 4 luni.
Alte rasetongueechinez,Yorkshire Terrier,Shit-zu,Boo, Pomeranian, Beagle, Bull dog etc.

PS:nu sunt multi caini cu parul scurt, ideea este ca orice caine trebuie tuns la o perioada de timp.Cei cu parul scurt naparlesc laughing banuiesc ca e mai convenabil sa il tunzi decat sa ii cada blana.

| Iyulia3712 a răspuns:

Si eu am un bichon. Este cel mai potrivit caine pe care il poti face cadou. Nu lasa par absolut deloc, nu ocupa mult spatiu si se simte foarte bine, mai ales daca stai intr-un apartament. SIngurul dezavantaj este ca trebuie spalat de fiecare data dupa ce e scos afara (de 3 ori pe zi) si e mai sensibil. Iarna trebuie uscat dupa baie ca sa nu raceasca sau ca sa nu aiba probleme cu oasele.

| Ademira a răspuns:

Bichonul e ideal pentru persoanele cu astm, alergice. Ii creste parul, dar poate sa ia o masina de tuns ( promotii mereu prin Lidl, etc.) si sa il tunda chiar ea. Rase mici: Yorkie, Shih-tzu, Pug, Chihuahua, Pinscher pitic, Lhasa Apso. Sunt multi. Nu toti se gasesc la noi. Daca ii dai un Beagle sau Pomeranian, sa te gandesti ca lasa par mult.

| Singlewolf a răspuns:

Descriere



Bichonul matez este un caine cu o fire dulce, alert si plin de viata cu un nivel inalt de inteligenta. Desi este o rasa mica din categoria de jucarie au o constitutie solida si sunt capabili de multa miscare fizica si distractie. Ar fi o greseala sa considerati Maltezul ca fiind un caine "fragil", pentru ca desi nu este un terrier asa cum a fost considerat mult timp, caracterul sau este indeajuns de alert semanand ocazional cu cel de terrier. Cu siguranta este capabil sa vaneze sobolani si cateoadata chiar bursuci. In cartea "Campionul cainilor din lume" scrisa de Sir Richard Glynn maltezul este descris in cateva cuvinte ca fiind "un dracusor atractiv"! Daca doriti sa aflati mai multe va recomandam sa cititi cartea.



Ca majoritatea raselor mici Maltezul are o durata de viata destul de lunga si trebuie sa aveti in vedere acest lucru cand va decideti sa cumparati un astfele de caine. Bineinteles cand aduceti un animal in casa dumneavoastra va doriti sa ramaneti impreuna pentru tot restul vietii.

In pofida diferitelor urcusuri si coborasuri de-a lungul timpului, Maltezul este o rasa prezenta in multe tari pe globul pamantesc. Doar in Statele Unite, in cadrul Asociatiei Crescatorilor Americani sunt inregistrati peste 12000 de pui noi in fiecare an



Personalitate



Bichonul Maltez are cu siguranta acel "ceva" cerandu-le oamenilor sa se uite la el si raspunzandu-le cu o expresie de auto-multumire. Cu siguranta este un companion mic si viguros, cu simtul umorului si plin de distractie. Lasat de capul lui, ar alunga de bunavoie soarecii si alte rozatoare din hambar dar acest lucru nu este posibil la un caine cu o blana atat de lunga. Desigur Maltez-ul s-ar bucura de locurile si mirosurile unei drumetii la tara daca ar putea, insa acest lucru i-ar dauna aspectului blanii.



Iubitori cu stapanii, Bichonii sunt destul de individualisti si nu accepta cu usurinta strainii. Este o rasa curata si pretentioasa, una ce bineinteles este foarte iubita si are un rafinament aparte. Acestea fiind zise, putini iubitori de catei au adoptat un Bichon pentru exercitii de agilitate restul au fost mai degraba multumiti cu obedinta lui.

Impotriva aspectului minuscul este un catel neinfricat si poate fi un bun caine de paza intotdeauna alert si plin de determinare. Este un caine perfect pentru casa adaptandu-se cu usurinta oricarui tip de rutina zilnica.



Comportamentul cu copiii



Daca parintii si-au educat copii sa trateze acesti caini cu blandete, sa nu fie duri sau agresivi, Bichonii vor fi bucurosi sa se joace cu ei. Este obligatoriu sa supravegheati intotdeauna copiii in compania cainilor pentru a preveni accidentele provocate intentionat sau neintentionat. Indiferent cat de rezistent poate parea Bichonul dumneavoastra, el este deosebit de expus si poate fi accidentat foarte tare de un copil neastamparat. Marimea lor minuscula este atractiva pentru copii, care de cele mai multe ori sunt incantati de aparitia lor incantatoare si blana lor lunga. Daca cainele dumneavoastra participa la expozitii trebuie sa aveti grija la copii care vor dori sa-l perie (fara prea mare grija) in timp ce dumneavoastra nu sunteti atent.



Comportamentul cu alte animale de companie



Intotdeauna cand prezentati un animal altui animal supervizarea atenta este esentiala. Majoritatea Bichonilor sunt sociabili cu alte animale, dar este de la sine-inteles ca foarte multe depind de personalitatea fiecaruia. Un caine matur poate sa nu fie foarte sociabil cu un nou-venit, in timp ce altul sa-l accepte foarte usor. Cand un Maltez isi face un prieten canin sau felina de obicei aceasta relatie este una de durata si sincera. Unul din pericole este instinctul de a-l curata (linge) intre animale prietene, care din joaca pot face ravagii in blana unui Maltez in special in spatele urechilor.



Caracteristici fizice



De dimensiuni mici Bichonii Maltezi cantaresc aproximativ 2, 7 – 4 kg iar inaltimea pana la greaban nu depaseste 25 cm. Este o rasa compacta lungimea de la greaban pana la baza cozii fiind aproximativ aceiasi cu inaltimea lor masurata pana la greaban. Atat masculii cat si femelele sun niste catelusi dragalasi desi exista cateva distinctii intre cele doua sexe.



Blana si culoare



Blana lor alba reprezinta gloria incoronata a acestei rase, insa pentru mentinerea ei curata si in bune conditii este nevoie de intretinere regulata. Majoritatea proprietarilor leaga parul de pe cap intr-un mot dragut care le evidentiaza trasaturile fetei si pastreaza firele de par departe de ochi. Aceasta accentueaza aspectul atractiv al Maltezului, o rasa care are foarte multi admiratori si pe buna dreptate.

Blana lunga, alba ce-i confera un aspect splendid are nevoie de intretinere in mod regulat desi, la fel ca la verisorul sau Bichonul Frise, nu are un substrat de blana. Acest lucru face intretinerea blanii mai usoara. Un avantaj in plus este ca, mentinuta in conditii bune, blana nu va naparli peste mobilerul si covoarele dumneavoastra.



Blana dreapta are o textura matasoasa si nu trebuie sa fie nicioadat lanoasa, acesta fiind o alta trasatura distinctiva intre Maltez si rudele sale apropiate. Desi este destul de lunga, blana nu trebuie lasata sa creasca intr-atat incat sa impiedice miscarile animalului. In cadrul expozitiilor o blana lunga poate ascunde multe defecte insa un juriu experimentat va simti daca sub blana glamour, Maltezul are o constitutie in standardele rasei.

Culoarea si aspectul blanii sunt aspecte foarte importante la Maltez, de aceea proprietarii trebuie sa depuna un efort sustinut pentru a le pastra in conditii cat mai bune, fara murdarie sau neingrijite. O blana alba va fi curata doar daca este imbaiata frecvent.



Culoarea Maltezului este intotdeauna alba insa usoare urme galbui sunt premise. Culoarea alba a blanii este in contrast izbitor cu cu nasul sau negru si ochii ovali de culoare inchisa cu halouri negre si inconjurati de un strat de piele inchisa. Chiar si pernutele labelor trebuie sa fie negre.




Istoric Bichon Maltez



Micul maltez este una din cele mai vechi rase de catei de companie descoperite in insula Malta in sudul coastei italiene inainte de anul 3500 I.Hr. daca nu cumva mai devreme. Este considerata cea mai veche rasa "de jucarie" din toate rasele „de jucarie" din Europa. Publius, guvernatorul de origine romana din Malta, in primul secol inainte de Hristos, a avut un catel rasa Maltez pe nume Issa, care a devenit faimos prin poeziile dedicate de poetul Martial:

"Issa este mai jucausa decat vrabiuta lui Catulla. Issa este mai pura decat sarutul unui porumbel. Issa este mai blanda decat o fecioara. Issa este mai pretioasa decat nestematele indiene. Cele din urma zile ale vietii ei dar nu ultimele, au smuls-o pentru totdeauna de la el, atunci Publius i-a pictat portretul."





Multi alti autori au scris despre inteligenta si frumusetea Maltezilor. Chiar de pe vremea Greciei antice, domnitele din patura aristocrata favorizau acesti catei in miniatura, pe care ii ingrijeau, ii hraneau cu delicatese si le permiteau sa doarma in patul lor sau pe alte obiecte de mobilier pretios.Atat au fost de pretiosi si de apreciati incat comertul international cu acesti catei a existat inca dinaintea lui Hristos. Grecii le-au ridicat temple si i-au onorat in arta lor incepand din secolul 5. Au fost deasemene gasite statuete ale Maltezilor in ruinele egiptene. Considerat a fi un companion al aristocratilor vremilor in imperiul grecesc si Roman, acesta a devenit un companion apreciat in timpul dominatiei imperiului Britanic.



Regina Elizabeta I si Maria regina scotienilor au avut ambele cate un Maltez, care in 1607 era descris ca fiind "un animal care nu este mai mare decat dihorii obisnuiti". In 1792, Maltez-ul era asemanat cu o veverita si era purtat de doamne la sanul lor sau in maneca. Acest catel a fost descris ca o "bijuterie a femeilor".

Pe la mijlocul secolului 17, insula Malta a fost populata in mare parte de ciobani saraci iar fragilii si delicatii catei din trecut au devenit din ce in ce mai rari. In 1805, un cavaler maltez se spune ca povestea : " A existat candva o rasa de catei cu un par lung si matasos, foarte apreciati si cautati pe vremurile romanilor, dar care s-au imputinat intr-atat pana cand au ajuns pe cale de disparitie." Rasa nu a disparut in totalitate.



Un portret clar al unui Maltez, din 1833, apare in picturi care apartin Bibliotecii Regale din Malta. Deasemenea exista multe artefacte si cateva scrieri vechi care descriu catei ce seamana foarte bine cu Maltez-ul, multi seamana de asemenea cu Pomeranian-ul si alte rase "de jucarie". Se pare ca o imperechere minutioasa si niste inregistrari ale standardelor rasei ale acestei rase pure nu au inceput decat in mijlocul anilor 1800.



Maltez-ul a crescut constant in popularitate in secolele 19 si 20, ei erau din ce in ce mai apreciati pentru atasamentul si devotamentul fata de stapani si pentru ca aveau rezultate foarte bune la concursurile de specialitate. La mijlocul secolului 19, Maltez-ul se bucura deja de recunoasterea si aprecierea iubitorilor de catei din Anglia si a aparut pe scena expozitiilor de specialitate incepand cu anul 1859. Primul exemplar de Maltez care a participat la o expozitie de specialitate din America, a fost un exemplar " Maltez - Leu" si a fost inregistrat la "Expozitia Canina " organizata de "Asociatia Chinologica Westminster" in 1877. In 1879, la expozitia organizata in Westminster, a fost expus un exemplar de Maltez colorat sub denumirea de " Maltese Skye Terrier".



"Asociatia Chinologica Americana" a inregistrat pentru prima data un exemplar de Maltez in 1888. "Asociatia Crescatorilor de Terrieri Maltezi din America" a fost infiintata in 1906; mai tarziu si-a schimbat denumirea in "Asociatia Nationala a Maltez-ilor" si a organizat pentru prima data o expozitie tematica in New York in 1917. Pana in 1950 au existat doua asociatii americane de Maltezi : "Asociatia Americana a Maltezilor" (numita initial Clubul National al Maltezilor) si o asociatie mai noua, numita "Asociatia Iubitorilor de Maltezi din America". In 1961, reprezentantii ambelor asociatii s-au intalnit la hotelul "Henry Hudson" din New York pentru a discuta despre viitorul acestei rase mult iubite. Rezultatul a fost ca cele doua asociatii s-au unit intr-una singura, si anume " Asociatia Americana a Maltezilor" care este si astazi "asociatia mama" a acestei rase. Prima intalnire anuala la nivel national s-a facut in colaborare cu "Expozitia Chinologica a Asociatiei din Westminster" in 1963.



In acelasi an asociatia a intocmit si a adoptat primul standard al rasei Malteze, care a fost aprobat si de "Clubul Chinologic American". "Asociatia Americana a Maltezilor" a devenit oficial membra a "Clubului Chinologic American" in 1969.

In vreme ce era apreciat ca un pretios companion, micul catel Maltez este considerat atat de rapid si de inteligent incat pe buna dreptate si-a castigat reputatia de "vanator de soareci" iscusit.


| TD2002 a răspuns:

Buna, uitete si la caini ca ceao ceao asa sint draguti si nu cresc mari si sint pufosi foarte, eu ii ador.