| corneliusm a întrebat:

Dar vreau sa va intreb ceva, oare cat costa sa imi fac o alta camera pe metri patrati plus sa fie cu plusuri si cu gresie si cu faianta si cu granit si cu 200 de tone de ciment?
Si restul cat vine la urma, ca eu incerc sa fac ceva, sa inventez ceva, credeti ca o sa-mi reuseasca casa aia cu esapamentele si cu cuiele si cu diblurile? Crezi ca ar merge? Scrie-mi in comentarii

2 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

În privința aceasta trebuie sa stai de vorbă cu un meseriaș. Pentru că vor fi multe întrebări pe care meseriașul ți le va pune; și trebuie să vadă și locul.
Un constructor de case te poate sfătui ce și cum să faci.
O cameră poate să fie construită (ridicată) în continuarea casei (deci lipită de casă) sau separată de casă. În ambele cazuri, camera trebuie declarată la primărie și la cadastru (OCPI).
Este nevoie de un proiectant, pentru că altfel autoritățile (pompierii) o vor dărâma și vei primi și amendă. Te vor pârâ vecinii; că este imposibil ca oamenii din sat să îți fie toți prieteni. Dacă o faci ca magazie nu îți trebuie avizul unui proiectant; dar dacă o faci să locuiești în ea îți trebuie.
Te duci la un proiectant și îl întrebi: "Cât mă costă proiectul ca să ridic o cameră de locuit?"
Apoi proiectantul îti va spune cât te costă și îți va face proiectul. Cu acest proiect te duci la primărie -pentru că fără acordul primăriei nu poți să construiești acea cameră de locuit. Dacă ridicai un grajd sau un solar nu aveai nevoie de toate aceste aprobări (acte). Dar o cameră de locuit presupune siguranța celor care locuiesc în ea. Nu se acceptă nici dacă le vei spune că locuiești tu singur în ea; este ca și centura (siguranța) de la mașina: trebuie să o folosești chiar și dacă mergi singur în mașină.
Proiectantul îti va face și necesarul de materiale: de la temelie și până la acoperiș. Îți va spune și cât te vor costa acestea. Tot proiectantul va explica meseriașului (constructorului) planul, schița casei (a camerei).
Cam așa stau lucrurile în mare parte. Pasul 1 este proiectantul; apoi pasul 2 primăria și OCPI, și la urmă pasul 3 meseriașul.

| Silazion a răspuns:

Am inteles ce ai scris. Ori ai scris la vrajeala, ori nu gandesti.

Pentru o camera nu ai nevoie de 200 de tone de ciment, nu sti tu cat inseamna asta.

Sapi fundatie de 50 x 100 cm, faci o elevatie de 25 x 55 cm cu 4 bare longitudinale fi 12 si etrieri fi 8 din 20 in 20 cm, lasi mustati pentru stalpi. Pe colturi faci samburi din beton armat cu 4 bare fi 14 cu etrieri la 10 si 15 cm, in interior zidarie de caramida, bca si centuri sus de 25 x 25 cm, armate ca elevatia. Gresie si faianta in camera, nu!