| Theseus a întrebat:

De ce nu este bine sa donezi sange prea des(este o perioada de 3 luni in care nu ai voie sa donezi din nou) si de ce esti respins sau amanat daca ai greutatea mai mica decat acel "standard"?
P.S. am dat un search pe google, dar nu am gasit decat binefacerile donarii...
Multumesc!

Răspuns Câştigător
| alex0297 a răspuns:

Salut!
La fel cum a spus si colegul poti dezvolta o anemie. Noi in mod normal avem o rezerva de aproximativ 0.5l de sange in splina. Cand ti se ia sange se bazeaza pe faptul ca acest stange care sta degeaba poate fi scos din organism fara sa apara probleme. Cantitatea de sange preluata de la fiecare donator e standard de 400 ml, daca esti mai mic ai si o splina mai mica deci vei avea mai putin sange de rezerva ceea ce inseamna ca daca ti se preia 400 ml de sange poti avea probleme( stiu un caz in care o femeie a donat sange, cand vroia sa plece si s-a ridicat din pat datorita hipoxiei de moment a lesinat si si-a spart capul sangele pe care la donat trebuind sa i se readministreze). Daca ti se ia mai mult sange decat ai in splina iti va scadea tensiunea arteriala care determina hipoxie cerebrala mai ales cand te ridici brusc in picioare(la personele mai mici asta e cauza principala pentru care nu poti dona). Pentru producerea hemului care e componta esentiala a globulelor rosii e nevoie de fer, ferul se absoarbe destul de greu deci daca donezi prea des corpul tau nu va avea timp sa reacumuleze ferul necesar pentru productia hematiilor si peste un anume timp vei avea anemie feripriva(asta pe termen lung), pe termen scurt corpul tau are o anumita capacitate de productie a hematiilor si chiar daca ai mai avea rezerve de fer daca ai dona pana nu s-ar reface rezervele de hematii ai ajunge ca doamna de care ti-am povestit.

| Bula a răspuns (pentru alex0297):

:))
"in mod normal avem o rezerva de aproximativ 0.5l de sange in splina"
=))
Splina unui om are pana la 0.2kg,
Cred ca vorbesti de splina unui bou de sute de kilograme, nu despre splina unui om...

Citeste aici, sa aflii ce e cu splina:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Splin%C4%83

| alex0297 a răspuns (pentru Bula):

Am gresit, recunosc. Totusi greseala mea nu este asa importanta ca a ta, splina e un organ fara DE care se poate trai linistit si in cazul in care creste intens poate sa ajunga peste un kg la oameni(https://en.wikipedia.org/wiki/Splenomegaly), dar daca un om normal sanatos de 70 de kg ar ajunge brusc sa aiba 2.5 l de sange ar ajunge fumos la morga. Citeste aici sa afli ce e cu sangele domnule expert: https://en.wikipedia.org/wiki/Blood

| Bula a răspuns (pentru alex0297):

La 70 kg poate avea 2litrii "rezerva" disponibila, in finctie de regimul de viata si de constitutia fizica.
2.5 litrii de sange are o persoana de cca 120 kg si multa grasime. big grin
Fara splina nu se poate trai, ci doar supravietui. Fara splina individul este pe jumatate condamnat.
Tocmai splina este organul care regleaza surplusul de sange /globulele rosii. In lipsa lui se pierde controlul sangelui, imunitatea se distruge, vei fi lipsit de o serie din "placerile" vietii, vei consuma mai multe medicamente decat mancare... tongue

| alex0297 a răspuns (pentru Bula):

Si cantitatea am gresit-o dar mecanismul nu, acesta are loc chiar si cand facem sport, cu atat mai mult in cazul unei scaderi a volumui sanguin circulant https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26287390
Si daca cresterile hematocritului sunt undeva sub 10% in cazul unor simple exercitii totusi inseamna ceva in cazul unei donatii in care se doneaza aproximativ 8% din hematocrit. Practic nu ies din splina 500 de ml de sange ca nu au de unde, nu mai tineam minte exact ce si cum, dar hematocritul persoanei se reface integral cu mobilizarea hematiilor din splina, plasma se va reface prin difuzia lichidului interstial in vase si producerea de proteine de catre ficat. Deci ce am zis chiar daca era gresit era gresit partial, dar cu 2l de sange chiar nu ai cum sa traiesti.

| alex0297 a răspuns (pentru Bula):

Mai citeste putin, cu 2l de sange la 70 de kg nu poate trai numai pe lumea cealalta, la un asemenea volum de sange arterele sunt practic colabate apare socul hipovolemic. In caz de lipsa a splinei functia de distrugere a hematiilor este preluata de celulele kupfer din ficat, imunitatea nu se distruge deoarece mai avem destui noduli limfatici si maduva osoasa hematogena nu este afectata.

| alex0297 a răspuns (pentru Bula):

Esti comic Bula laughing Ti se potriveste numele.
Grasimea e un tesut slab vascularizat asa ca mai degraba ai mai mult sange daca esti musculos decat daca ai multa grasime laughing)
In afara de trombostop nu cred ca se mai recomanda ceva pacientilor cu splenectomie, daca li se recomanda si trombostopul, daca ar manca mai multa mancare decat 2 tablete de trombostop atunci chiar ca numai ar supravietui laughing

| Bula a răspuns (pentru alex0297):

Am gresit si eu (corectat), m-am referit la rezerva de 1/3 din cantitatea de sange din care se poate face recoltare (donare). Evident, cand se consuma aceasta cantitate, atunci corpul uman incepe sa aiba probleme.

De la 70 la 120 kg greutate diferenta de greutate (grasime) am si specificat doar 0.5 litrii plus de rezerva sange, tocmai din cauza slabei vascularizari in plus.

| alex0297 a răspuns (pentru Bula):

Nu este chiar o rezerva de 1/3 de sange in organismul nostru, daca privesti clasificarea hemoragiilor (https://en.wikipedia.org/wiki/Bleeding) vei vedea ca la o hemoragie/transfuzie de 33% din sange apare alterarea starii mentale si poate aparea si socul volemic, deci mai mult de 15% nu ar prea trebui sa se doneze ca peste ar aparea simptome destul de neplacute. Eu am donat o data, am in jur de 90kg(si ca sa nu razi de mine ca sunt obez laughing am 1, 93m, imc=24 deci normoponderal) si stateam intins in pat si totusi la un moment dat ma simteam rau, e nevoie de putin timp pana organismul se adapteaza la pierderea sanguina prin absorbtia lichidului interstitial in vase, din aceasta cauza te pune sa mai stai putin intins dupa ce ai donat sange. Am gresit amandoi, toti gresim cateodata, important e sa recunoastem si sa avem grija sa limitam urmarile greselilor noastre plus sa incercam sa nu le mai repetam. Eu sper ca nu voi mai uita greutatea splinei laughing, gandindu-ma la dimensiunea acesteia(am tinut splina de om in mana) chiar realizez ce prostie am zis.

| Bula a răspuns (pentru alex0297):

happy

17 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Intregul corp sanatos are resursa de minim 2-2.5 litrii de sange disponibil, din care se poate recolta dupa refacere 0.4 litrii ocazional, fara a produce perturbatii.

Daca o persoana este prea slaba sau nu s-a refacut suficient sange, atunci dupa recoltare ar putea ramane cu prea putin sange in corp, insuficient pentru functionare normala (anemie).

Refacerea cantitatii de 0.4 litrii recoltate dureaza pana la 2-2.5 luni, acesta fiind motivul restrictiei de 3 luni minime intre doua donari.

| Adry05 a răspuns:

Si cand ti se ia sange te vei simpli ceva mai slabit dupa, iti dai seama cum te-ai simti daca ti-ar lua imediat inca o doza? Iti trebuie timp sa se refaca organismul in totalitate si sa-ti revii la normal inainte sa recolteze iar.
In cadrul greutatii e cam acelasi lucru, daca esti subponderal tinzi sa fii mai slab (slabit) si acea pierdere de sange sa-ti faca rau.

| Theseus explică (pentru Adry05):

Ceea ce mi ai spus tu, îmi e forte greu de înțeles, deoarece în ciuda prietenilor care după ce au donat chiar se simt slăbiți, ba chiar îi dor și capul uneori, eu nu am nimic, ba chiar uneori aveam energie mai multă. Și mereu simt ca parcă aș mai putea dona încă 2-3 pungi laughing)
Dar am înțeles cum stă treaba din răspunsuri, chiar daca eu personal nu am resimțit asta

| RAY a răspuns:

Cand esti internat in spital isi poate lua sange si zilnic, nu cred ca nu te lasa sa donezi mai ales ca e nevoie, te a respins cand ai fost sa donezi?

| Hammurabi a răspuns (pentru RAY):

În spital îți ia câte 20 ml nu 400 ml odată.

| alex0297 a răspuns (pentru Hammurabi):

Pentru analize da, dar cand donezi ti-se iau in jur de 400 de ml
https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_donation

| Theseus explică (pentru RAY):

Da, mi-a zis ca am venit prea repede(din septembrie, in noiembrie) și ca data viitoare daca vreau sa mă duc sa fie peste minim 4 luni

| Hammurabi a răspuns:

Pentru că poți deveni anemic. Pierderea de sânge poate provoca anemie. Același motiv și pentru greutate prea mică.

Întrebări similare