| Mihnea_4399 a întrebat:

De ce Pastele nu are data fixa precum Craciunul?
Care este adevarata zi cand Hristos a inviat?

Răspuns Câştigător
| Matusha a răspuns:

In religia contemporana a fost asociata sarbatoarea Pastelui cu invierea lui Hristos, dar Pastele este o sarbatoare a iudeilor, care aveau un alt mod de calcul pentru calendare, in functie de echinoctii, si este total diferit de modul in care a fost calculat calendarul dupa care ne ghidam noi crestinii acum.

6 răspunsuri:
SoftCristi
| SoftCristi a răspuns:

Cauta pe Google, nu mai stiu. Tot ce stiu e ca e in fiecare duminica urmatoare dupa nu stiu care echinoptiu...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Citisem mai demult ca Isus nu s-a nascut de craciun, ci prin vara (cum au aflat habar n-am), dar daca e adevarat, inseamna ca Pastele e mai exact- ca-n bancul ala: care ceas e mai bun, unul care ramane tot timpul in urma sau unul care nu merge de loc: ala care nu merge de loc, de 2 ori pe zi arata ora exacta. Asa si pastele, poate din cand in cand se potriveste cu realitatea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Paştele evreiesc este o sărbătoare anuală fixă din calendarul iudaic, care începe în ziua de 14 Nisan. Spre deosebire de Paştele creştin, care începe obligatoriu într-o duminică, data de început a Paştelui evreiesc poate pica în orice zi a săptămânii. Nisan este a şaptea lună a calendarului civil evreiesc. Calendarul religios ebraic nu coincide însă cu cel civil. În calendarul religios, Nisan, care durează de la luna nouă din martie până la luna nouă din aprilie, după calendarul gregorian), este prima lună a anului ecleziastic ebraic, conform poruncii divine:

Luna aceasta va fi pentru voi cea dintâi lună; ea va fi pentru voi cea dintâi lună a anului. (Exodul 12, 2).


Paştele iudaic - reproducere după Enciclopedia iudaicăConform tradiţiei ebraice, sărbătoarea Paştelui trebuie să cadă primavara. Calendarul ebraic este însă un calendar lunar, de aceea luna Nisan ar trebui să înceapă cu 11 zile mai devreme în fiecare an solar. Pentru ca Nisan şi Paştele să pice primavara, şi nu în alt anotimp, se adaugă câte o lună suplimentară (numita Adar II) în anumiţi ani. Dintr-un ciclu de nouăsprezece ani, anii 3, 6, 8, 11, 14, 17 şi 19 au câte 13 luni lunare, în loc de 12 luni. Acest calendar stabil, folosit şi în prezent, a fost introdus în secolul al IV-lea, pentru a se asigura corelarea cu calendarul solar şi anotimpurile.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Aplicatie care calculeaza data Pastelui ortodox si catolic pana in 9999
http://www.megaupload.com/? d=82LJJ8C8

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ba da mare prost mai esti

| Gavril_Mosu_1949 a răspuns:

De Pastele nu are data fixa ca si Craciunul