| MaNNNNNNNiak a întrebat:

Salutare, fumatul in general dauneaza sau fumat in exces dauneaza?

Răspuns Câştigător
| GreenVegas a răspuns:

Amandoua, dauneaza si daca stai langa o persoana ce fumeaza.

5 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Ambele. Daca fumezi in exces, dauneaza si mai mult.

| DorothyAnn a răspuns:

Si fumatul propriu-zis dauneaza, si ala pasiv, si oricare tip de fumat! numai prostii se apuca de fumat, da' macar ei sug tigara nu acadeaua lu vecinu pentru un like pe facebook!

| TheTimeKiller a răspuns:

E clar ca dauneaza, nu recomand.

| Ghosts a răspuns:

Cu totul că este legalizat, tutunul este un drog. Este drept că ţigările (comparativ cu drogurile ilegale) nu produc o dependenţă chiar aşa de puternică, dar conţin substanţe cancerigene foarte periculoase şi determină şi alte îmbolnăviri.
Chiar şi pentru fumatul pasiv este valabil că nu există un prag de siguranţă, faţă de care o cantitate mai mică nu ar putea produce cancer. Fumatul colorează dinţii şi produce un miros neplăcut pentru nefumători. Reclamele de ţigarete sunt afişe colorate şi atrăgătoare, dar sub care scris mărunt apare negru-pe-alb şi foarte clar:

Tutunul dăunează grav sănătăţii!
Substanţele dăunătoare din fumul de ţigarete sunt de 2 categorii:
• nicotină
• substanţe cancerigene

Nicotina este cea care dă dependenţa: fumătorii se pot lăsa cu greu de fumat. Tot nicotina este cea care determină îmbolnăvirea arterelor. Este vorba de apariţia anevrismului disecant de aortă, ce însemnă afectarea gravă a peretelui celui mai mare vas de sânge rezultând dezlipirea straturilor peretelui vascular, cu posibilă rupere şi moarte.

Şi mai important şi foarte frecvent este îngustarea arterelor cauzată de fumat, care încet-încet conduce spre dureri în membrele inferioare, apariţia gangrenelor necesitând amputaţia piciorului. De fapt amputaţia membrului inferior, de obicei din coapsă. Apoi al celuilalt picior.
Prin îngustarea arterelor coronare, care deservesc şi hrănesc inima, rezultă dureri de inimă şi infarct de inimă. Inima este un organ vital, nobil. N-o transformaţi într-o scrumieră!

Cealaltă categorie de boală produsă de fumat este cancerul, în primul rând al organelor care vin în contact direct cu fumul: cancer de plămâni, de laringe, de buze. Substanţele cancerigene din ţigarete contribuie la apariţia şi altor cancere, de ex. gastric, uterin, de prostată, de vezică urinară, etc.

De fapt, cancerul se dezvoltă din celule canceroase, la care, sub influenţa substanţelelor cancerigene "s-a stricat" şi treptat distrug întregul trup. Dacă vreţi într-adevăr să vă lăsaţi de fumat, trebuie să aveţi voinţă, autotstăpânire şi să fiţi hotărât. Vreţi să arătaţi că Dvs. sunteţi şeful şi nu invers, nu vreţi să fiţi sclavul fumatului. Reducerea numărului ţigărilor fumate este demn de felicitat, dar aşa de obicei nu se ajunge la izbândă.

E bine să stabiliţi ziua şi să puneţi capăt dintr-o dată, poate legat de ziua de întâi a lunii următoare şi să vă ţineţi de promisiune luptând cu sine pentru fiecare zi a lunii. Antrenaţi-vă voinţa pentru cuceriri pas-cu-pas, zi de zi: în clipa în care simţiţi că nu mai puteţi rezista, spuneţi-vă în gând: " doar astăzi n-o să fumez" ca să treacă mai uşor ziua aceea.

Distrugeţi ţigările rămase şi debarasaţi-vă de obiectele ce au legătură cu fumatul: scrumiere, brichete, chibrituri.

Nefumătorii nu ştiu prin ce chinuri treceţi, foştii fumători se laudă că s-au lăsat uşor – aşa că cel mai bine e să vă lăsaţi de fumat împreună cu un prieten: necazurile împărtăşite sunt necazuri înjumătăţite.

Nu vorbiţi colegilor despre faptul că vreţi să vă lăsaţi de fumat: aţi fi subiectul lor de discuţie şi ar fi curioşi să ştie ce progrese faceţi. Evitaţi fumoarele şi compania fumătorilor, care v-ar duce în ispită.

Consideraţi-vă nefumător (şi nu fost fumător) din prima zi şi dacă vă servesc cu ţigări, refuzaţi spunând: "Nu mulţumesc. Nu fumez!". Acesta vă face să vă simţiţi bine, plin de încredere.

Lipiţi eticheta "Bani în loc de scrum" pe un borcan şi la sfârşitul fiecărei zile puneţi în el banii pe care i-aţi fi cheltuit pe ţigări.

La îceput, primele 2 săptămâni sunt cele mai grele, simptomele de sevraj sunt foarte deranjante, dar se pot stăpâni. Încercaţi tratament anti-fumat prin înlocuirea tutunului cu Nicorette. Înainte să începeţi folosirea Nicorette-lui, e bine să consultaţi un medic. Ai aflat tot funda?

| Melaniadelia1 a răspuns:

Poi ambele dauneaa.+ ca daca pfai exista riscul sa faci cancer.