| Log_Dia_1916 a întrebat:

Am furat dintr-un magazin lucruri de aprox. 33 de lei si am fost prins la iesirea din magazin, a fost dus la politie si mi-a făcut dosar, in cat timp vine dosarul? O sa primesc amenda, ceva?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Furtul este infractiune si s-a facut dosar penal. Depinde de procuror ce hotarare o sa ia respectiv decide sa te trimita in judecata (caz cand judecatorul va lua o hotarare) sau o sa renunte la urmarirea penala, avand in vedere ca prejudiciul este foarte mic si a fost reparat (ti-au luat lucrurile cand ai fost prins).
Sunt de parere ca nu o sa fii trimis in judecata si o sa se renunte la urmarirea penala si poate o sa dispuna o masura prevazuta de Codul de procedura penala, citez:
"  ART.318.Renunţarea la urmărire penală
  (1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.
  (2) Interesul public se analizează în raport cu:
  a) conţinutul faptei şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei;
  b) modul şi mijloacele de săvârşire a faptei;
  c) scopul urmărit;
  d) urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii;
  e) eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei şi la timpul scurs de la data săvârşirii acesteia;
  f) atitudinea procesuală a persoanei vătămate;
  g) existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii.
  (3) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârşirea infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.
  (4) Atunci când autorul faptei nu este identificat, se poate dispune renunţarea la urmărirea penală prin raportare doar la criteriile prevăzute la alin. (2) lit. a), b), e) şi g).
  (5) Nu se poate dispune renunţarea la urmărirea penală pentru infracţiunile care au avut ca urmare moartea victimei.
  (6) Procurorul poate dispune, după consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta să îndeplinească una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
  a) să înlăture consecinţele faptei penale sau să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia;
  b) să ceară public scuze persoanei vătămate;
  c) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă;
  d) să frecventeze un program de consiliere.
  (7) În cazul în care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul să îndeplinească obligaţiile prevăzute la alin. (6), stabileşte prin ordonanţă termenul până la care acestea urmează a fi îndeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligaţii asumate prin acord de mediere încheiat cu partea civilă şi care curge de la comunicarea ordonanţei."

suntserios
| suntserios a răspuns:

O sa fii chemat in legatura cu dosarul la politie si probabil la un proces. Si furtul este o infractiune nu o contraventie, se primesc ani de puscarie nu amenzi

| corbulalbrosu a răspuns:

Un alt aspect este faptul ca noul Cod penal reprezinta legea penala mai favorabila din punct de vedere al tratamentului sanctionator. Probabil ca cel mai bun sfat l-ar reprezenta o discutie cu un avocat, caruia sa-i platesti macar cateva ore de consultatie, pentru a-ti spune exact ce sa faci in continuare. Valoarea prejudiciului fiind extrem de mic si probabil ca furtul nici nu s-a concretizat de fapt, fiind doar o tentativa de furt, probabil ca sentinta poate fi cu suspentare sau NUP. Consulta neaparat un avocat.