| Leta a întrebat:

Am voie sa fotografiez o baza militara inchisa?

Răspuns Câştigător
| Adela a răspuns:

Da. Atata timp cat nu mai este o baza militara. Daca au inchis baza inseamna ca nu mai este vreun obiectiv

4 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

CAPITOLUL V CONDIŢIILE DE FOTOGRAFIERE, FILMARE, CARTOGRAFIERE ŞI EXECUTARE A UNOR
LUCRĂRI DE ARTE PLASTICE ÎN OBIECTIVE SAU LOCURI CARE PREZINTĂ
IMPORTANŢĂ DEOSEBITĂ PENTRU PROTECŢIA INFORMAŢIILOR SECRETE DE STAT
Art. 183. - (1) Este interzisă fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice pe teritoriul României, în obiective, zone sau locuri de importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat, fără autorizaţie specială eliberată de către ORNISS, care va ţine evidenţa acestora, conform anexei nr. 23.
(2) Autorizaţia specială va fi eliberată de către ORNISS în baza avizului dat de ADS, precum şi de autorităţile sau instituţiile care au obiective, zone şi locuri de importanţă pentru protecţia informaţiilor clasificate în arealul în care urmează să se desfăşoare activităţi de această natură.
(3) Obiectivele şi mijloacele prevăzute la art. 17 din Legea nr. 182/2002 pot fi filmate şi fotografiate de către personalul militar, pentru nevoile interne ale instituţiilor militare, pe baza aprobării scrise a miniştrilor sau conducătorilor instituţiilor respective, pentru obiectivele, zonele sau locurile din competenţa lor.
Art. 184. - Trupele Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciului Român de Informaţii, aflate la instrucţie, în aplicaţii ori în interiorul obiectivelor prevăzute la art. 17 din Legea nr. 182/2002, pot fi fotografiate sau filmate în scopuri educative şi de pregătire militară, cu aprobarea conducătorilor acestor instituţii sau a împuterniciţilor desemnaţi.
Art. 185. - Fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice în zonele de securitate şi administrative ale unităţilor deţinătoare de secrete de stat este permisă numai cu aprobarea scrisă a împuterniciţilor abilitaţi să atribuie niveluri de secretizare conform art. 19 din Legea 182/2002, potrivit competenţelor materiale.
Art. 186. - (1) Cererea adresată ORNISS pentru eliberarea autorizaţiei speciale de filmare, fotografiere, cartografiere sau de executare a lucrărilor de arte plastice va cuprinde, obligatoriu, menţionarea obiectului şi locului activităţii, aparatura folosită, perioada de timp în care urmează a se realiza, datele de identitate ale persoanei care le va efectua, precum şi aprobarea prevăzută la art. 185.
(2) Termenul de răspuns va fi de 60 de zile lucrătoare de la data primirii cererii.
(3) Titularii autorizaţiei speciale sunt obligaţi să se prezinte, înaintea începerii lucrărilor, la conducătorii instituţiilor unde acestea vor fi executate, pentru a se pune de acord cu privire la modalitatea de acţiune şi verificarea aparaturii ce va fi folosită.
Art. 187. - Dacă solicitantul posedă autorizaţie de nivel corespunzător obiectivului vizat, autorizaţia specială va fi eliberată în termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii solicitării, cu respectarea principiului nevoii de a cunoaşte.
Art. 188. - Obiectivele, zonele şi locurile în care fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice se efectuează numai cu autorizare vor fi marcate cu indicatoare de interdicţie în acest sens, care vor fi instalate prin grija instituţiilor cărora le aparţin, cu avizul de specialitate al organelor administraţiei publice locale.
Art. 189. - (1) Emiterea, deţinerea sau folosirea de date şi documente geodezice, topo-fotogrammetrice şi cartografice, ce constituie secrete de stat, urmează, în privinţa clasificării, marcării, inscripţionării, procesării, manipulării, evidenţei, întocmirii, multiplicării, transmiterii, păstrării, transportului şi distrugerii acestora, regimul prevăzut de reglementările în vigoare privitoare la protecţia informaţiilor clasificate în România.
(2) Ministerele şi celelalte organe ale administraţiei publice centrale şi locale, care întocmesc documente geodezice, topo-fotogrammetrice şi cartografice cu caracter secret de stat, le vor nominaliza în listele proprii de informaţii clasificate, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
Art. 190. - Aerofotografierea şi aerofilmarea se vor efectua obligatoriu în prezenţa reprezentantului Ministerului Apărării Naţionale, care, la încheierea acţiunilor, va prelua şi va prelucra negativele, cu consultarea autorităţilor desemnate de securitate, şi va prezenta materialul prelucrat la ORNISS, în vederea predării lui beneficiarilor.

| ramonazaha a răspuns:

Nu, de obicei este afisat la intrare acest lucru.

| SorinK a răspuns:

Tot propietate privata este si nu ai voie sa fotografiezi decat cu acordul propietarilor terenului

| Valentin a răspuns:

Ai voie dar nu inteleg de ce trebuie sa fotografiezi o baza militara.