HepHap
| HepHap a întrebat:

Articolul 81 din Constitutia din 1991: (4) Nici o persoana nu poate indeplini functia de Presedinte al Romaniei decat pentru cel mult doua mandate. Acestea pot fi si succesive.

Si totusi, nu a existat ulterior niciun presedinte care sa se bucure de increderea romanilor 2 mandate succesiv. De ce romanii nu si-au ales niciodata acelasi presedinte de 2 ori consecutiv, votand intotdeauna candidatul opozitiei? Oscilam indecisi intre stanga-dreapta, sau pur si simplu suntem un popor de nemultumiti?

Răspuns Câştigător
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Din pacate, asa cum mai spuneam deunazi, romanilor le place grozav sa stea in fotoliu si sa discute politica. Sa discute, nu sa faca, pentru ca prefera sa "nu se bage". E in firea romanului, probabil, sa-i injure pe toti, din principiu, iar cand vine vorba sa aleaga, se trage speriat inapoi agatandu-se cu disperare de ideea (si aia, bagata in cap de altii) ca n-are cu cine vota.
Alternanta la guvernare a partidelor n-am inventat-o noi (cum n-am inventat nici mersul pe jos, din pacate). Ea functioneaza perfect in SUA (democrati/republicani), in Anglia (laburisti/conservatori), ca sa nu mai vorbim de perioada interbelica, atunci cand, in Romania, guvernau pe rand, taranistii si liberalii.
E de-ajuns sa ma uit jumatate de ora la televizor, apoi sa citesc aici cateva intrebari/raspunsuri ca sa ma ia cu frig gandindu-ma la faimoasa "vanatoare de vrajitoare" din America anilor '50.
Toata patima pe care o vad, nu in sustinerea unui candidat sau a unei idei, ci in "demolarea" oricarei pareri contrare, cu orice mijloace, ma face sa cred ca "vanatoarea de vrajitoare" e pe-aproape.
Si, cum de semidocti nu ducem lipsa, vai de capul celor care indraznesc sa sustina un om/o idee.
Nu degeaba i-a plimbat Moise pe evrei timp de 40 de ani prin desert: trebuia sa moara o generatie conservatoare si plina de prejudecati si idei preconcepute, pentru ca o alta generatie, cu mintea limpede, sa-i ia locul.
In cazul romanilor, se pare ca mintile mai rau se infierbanta, decat se limpezesc. Altfel nu-mi explic de ce, in 20 de ani, inca nu am invatat MACAR sa respectam parerea celuilalt.

9 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Pai singurul moment pe care il putem discuta (deocamdata) este cel al alegerilor din 1996. Atunci e evident ca oamenii doreau o schimbare, Iliescu avea deja mai mult de un mandat si le spulberase multe din sperantele de dupa revolutie, in special cele legate de bunastarea economica.
La alegerile din 2000 romanii nu au mai avut varianta continuitatii, deoarece Constantinescu nu a mai candidat la aceasta functie. In 2004 situatia s-a repetat, Iliescu epuizandu-si cele doua mandate.
Personal sper sa putem relua discutia peste o saptamanawinking.

| Flav a răspuns:

Mdea. Un om ce-l ador pentru ironia lui absoluta spunea: ''La urmă de tot, va veni un preşedinte, care va dori să ştie ce vrea poporul, exact în momentul în care acesta nu va mai vrea nimic.'' [ Victor Martin ]
In momentul de fata, nu mai vrem nimic. Fiindca stim ca nu putem fi satisfacuti. Jumatate din populatie nu se mai duce la vot, nu-si pot misca fundul ( am vrut sa fiu decent folosind cuvantul asta) pentru 20 de minute. Nu oscilam nimic. Tipam cu totii, dar putini ne deplasam la vot. Si cand o facem, suntem contra la orice, ca asa a fost nascut romanul: indiferent de situatie, sa fim nesatisfacuti. De aia se si spune ca toti romanii sunt filosofi.
Trebuia la naiba sa ne fie la putere un Hitler, ca sa ne inghesuim la vot si sa intelegem ce-i aia dictatura. Asta, daca n-o sa intelegem cat de cat in urmatorii 5 ani.
ps- trecuse jumate de zi si eram ingrijorat ca n-ai postat nimic de politica. laughing

HepHap
| HepHap explică:

@ wonderbra

Citeste cu mai multa atentie intrebarea. Vorbesc despre situatia de dupa 1991. Daca e sa calculam si mandatul lui Iliescu din 90-92, atunci, constitutional vorbind, nu ar mai fi putut candida in 2000, fiind la al treilea.

@ Flav

Scuze, Flav, azi m-am trezit si eu mai tarziu laughing

| JeSa a răspuns:

Buna!, pfaiii mentalitatea trebuie schimbata la romani, adevarul ca suntem in urma cu 100 ani fata de europeni, ne place sa stam in acelasi "ckackat" cu toate ca suntem constienti - ne imbatam cu apa rece- f.multi indecizi, ufff!, cetăţeni cu drepturi egale, toţi suntem fraţi"!, Sa auzim numai de bine!

Zbenguici
| Zbenguici a răspuns:

HepHap, oamenii nu inteleg conceptul de democratie, de comunitate, de politica, de drept, de obligatie. Nu stiu prerogativele presedintelui si nici ale primului ministru. Fa un sondaj de opinie- nu au voie la google search.

Nu suntem un popor de nemultumiti, ci doar un popor de flecari la care continutul cognitiv sta intr-o halta de mult parasita.

| pepe a răspuns:

La noi încă nu s-a instalat democraţia propriu-zisă, trăim într-o pseudo-democraţie.
Încrederea oamenilor în preşedinţi scade pe măsură ce mandatele lor se aproprie de sfârşit.
Practic noi, cetăţenii care avem drept de vot încă mai căutăm candidatul ideal pentru a conduce România, facem experienţe care mai târziu se dovedesc a fi nefolositoare, totdeauna ajungem în acelaşi loc, parcă ne învârtim în cerc ca un câine care încearcă să-şi prindă coada.
Suntem nemulţumiţi după mandatul fiecărui preşedinte şi vrem să schimbăm ceva, în speţă preşedintele, crezând că ne va fi mai bine, pentru a realiza mai târziu că ne-am înşelat şi aşteptând următoarele alegeri pentru a schimba din nou ceva.

| clauss a răspuns:

Un popor care intotdeauna a stiu ce vrea, numai ca am fost dezamagiti de cei carora le-am acordat increderea noastra

| wonderbra a răspuns:

Iliescu n-a avut doua manadate consecutive intre 90 si 96?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Basescu va avea parte de al doilea mandat.pentru a termina reforma inceputa cu boc si a aduce multi puturosi la realitatea muncii nu la frecarea mentei prin institutiile statului pe banii nostri. s-au adunai lipitorile si paduchii si raia pe bugetul statului.trebuiesc curatate ca niste plagi ce sunt.si astea le cureti greu. darsa stii ca nu a disparut, lesia, tomocsanul si dtt-ul.