| thisisme102938476 a întrebat:

As vrea sa ma transfer de la o facultate la alta, mai exact de la un umf la altul. Am citit legaislatia si scrie ca sunt obligata sa platesc taxa toti anii dupa ce ma mut, dar fac exceptie persoanele care sunt la buget si obtin acordul de transfer cunloc de la univeristatea de provenienta. Eu am terminat o facultate deja, iar cea de la care vreau sa ma transfer e a doua, inca nefinalizata. Dar am aplicat pentru a doua facultate in timp ce eram inca la prima si nu o terminasem. Dar a doua facultate m-a obligat sa semnez ca nu voi concura pe locurile bugetate (ca si cand terminasem o facultate la buget), insa eu nu terminasem inca prima facultate. Legea spune ca ai voie la 6 ani bugetati de stat daca nu ai terminat complet o facultate la buget. Nu a avut nimeni bunavointa sa imi spuna ca daca ma treceam la taxa la prima facultate in anul terminal cand am facut o concomitent cu primul an de la a doua facultate, iar la cea de a doua facultate la buget, mai aveam voie la restul de ani bugetati. Iar cele 2 facultati erau in cadrul aceleiasi universitati, adica nu e ca si cand banii platiti de mine pentru taxa nu se intorceau tot la ei, fie de se duceau la a doua facultate sau la prima. Acum as vrea sa ma transfer in alt oras universitar, dar sunt obligatoriu la taxa restul de ani de la a doua facultate pentru ca am terminat o pe prima la buget si nu ma pot transfera cu tot cu loc bugetat. Oare as putea sa ma leg de chestia asta? Sa pot face legatura cumva intre astea 2 chestii? Practic nu mi s au prezentat niste variante si eu am pierdut bani pe treaba asta pentru ca secretariatul nu a fost in stare sa mi propuna varianta asta. Mulțumesc anticipat.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Legea nu spune de 6 ani bugetati ci doar ca poti face o singura facultate pe loc bugetat, conform art.142, alin.(6) si urm. din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."
Asa fiind, daca ai facut o facultate pe loc bugetat, a doua o poti face doar la taxa. Daca nu are locuri cu taxa atunci va trebui sa platesti contravaloarea serviciilor de scolarizare.

| thisisme102938476 explică (pentru Ioandelasal):

Pai si daca nu terminam prima facultate la buget si faceam doar cativa ani bugetati? Asa as putea sa fac 3 facultati, iar pe ultimul an sa-l fac la taxa la fiecare si practic sa nu termin niciuna la buget, dar sa beneficiez de buget in toti ceilalti ani (bine, inaintea implinirii varstei de 26 de ani cand nu mai ai voie sa concurezi pe locuri bugetate). Trebuie sa fie o limita maxima de ani pe care ii poti face bugetati din partea statului.

| Ioandelasal a răspuns (pentru thisisme102938476):

Se pare ca n-ai inteles nimic din prevederea legala citata.
Daca faci 1-2-3 ani (sau chiar mai multi) la prima facultate, pe loc bugetat, prevederea citata se aplica la a doua facultate si vei face atatia ani la taxa ori pe loc bugetat daca platesti cheltuielile la prima facultate pe toti anii facuti.
Asa fiind nu este nevoie si nici normal sa se fixeze un numar maxim de ani, s-a fizat numarul de facultati, respectiv una, indiferent cati ani are (4, 5 sau 6).