| Abramovici1224 a întrebat:

Am o intrebare, eu am inca 2 frati si tata mi-a lasat doar mie act de mostenitor de la casa facut in fata notarului, daca am acest act de mostenitor poate sa imi ia prin judecata fratii o parte din casa? Sau imi ramane mie?

15 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Chiar daca tatal tau ti-a lasat numai tie casa prin testament fratii tai si mama ta au dreptul la mostenire, dupa decesul tatalui, in cota de jumatate din mostenirea legala, aceasta se numeste rezerva succesorala. Daca ei nu renunta si tu nu esti de acord pot sa te dea in judecata si sa obtina jumatate din ce le-ar fi revenit prin mostenirea legala.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 1.086.Noţiunea de rezervă succesorală
  Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri.
  ART. 1.087.Moştenitorii rezervatari
  Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.
  ART. 1.088. Întinderea rezervei succesorale
  Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.
  ART. 1.089.Noţiunea de cotitate disponibilă
  Cotitatea disponibilă este partea din bunurile moştenirii care nu este rezervată prin lege şi de care defunctul putea dispune în mod neîngrădit prin liberalităţi."

| anonimg a răspuns:

Îți va rămâne ție.
Totuși, tatăl tău nu trebuie să facă lucrul acesta. Pentru că asta este o dovadă clară că nu iubește și pe ceilalți copii ai lui.
Mai există posibilitatea ca frații să acționeze în judecată actul de moștenire făcut de tatăl tău. Dacă există dovezi că ei au contribuit la ridicarea și întreținerea casei, dacă pe lângă ea s-au ridicat și alte camere, imobile, sau au participat la achiziționarea unor electrocasnice, și a vreunor acareturi ce apartin casei. Ei pot cere judecătorului să-i despăgubești potrivit cu investiția făcută de ei.
Tu nu ne-ai spus dacă frații tăi știu de actul moștenitor, dacă au semnat și ei în el sau nu. Că dacă au semnat, nu vor mai putea face nimic.

| Abramovici1224 explică (pentru anonimg):

Casa este a tatalui de cand ne-am nascut noi happy iar tata mi-a spus iti fac un act de mostenitor sa iti ramane ti e. Ei nu au semnat nimic pana la urma tata poate sa lasa la cine vrea el si la un om de pe strada lasa daca vrea cu propietatea lui nu se poate impotrivi nimeni happy

| Sonia822 a răspuns (pentru anonimg):

Nu trebuie sa existe dovezi sau sa fi contribuit cu ceva, pentru ca au drepturi egale

| Dismally a răspuns:

Daca ti-a facut act de vanzare-cumparare nu ai probleme, altfel mostenirea poate fi atacata si va trebui sa imparti casa cu fratii.

| Abramovici1224 explică (pentru Dismally):

A facut ca dupa moartea lui sa imi ramana mi-e casa happy

| Dismally a răspuns (pentru Abramovici1224):

Nu ai cum sa faci asta, decat prin vanzare-cumparare, altfel fratii vor avea si ei dreptul, indiferent ce parere si ce dorinta a avut tatal tau.

| Sonia822 a răspuns:

Da, au drepturi egale, cf legii, poate fi actul atacat

| Blueberry8 a răspuns:

Din ce stiu eu, trebuie sa ii despagubesti. Poate gresesc.

| Blueberry8 a răspuns:

Ei au semnat? Daca au semnat ca iti lasa tie totul si nu vor despagubiri, e ok.

| Abramovici1224 explică (pentru Blueberry8):

Pentru ce sa semneze? Atata timp cat este casa tatalui el lasa cuiva vrea casa este casa lui bunul lui el face testamentul cui vrea el. Tu daca ai o casa si ii pe numele tau nu ii clar ca o poti lasa cui vrei tu?

| Blueberry8 a răspuns (pentru Abramovici1224):

Ca sunt de acord.Eu stiu ca a fost si mama mea sa se intereseze.Si toti fratii trebuie sa iti cedeze tie partea lor de casa!

| Abramovici1224 explică (pentru Blueberry8):

Tu nu intelegi un lucru, fratii tai au contribuit ceva la casa? Cat timp ai un lucru pe numele tau tu ca si parinte lasi cui vrei tu poti sa lasi si la o manastire daca vrei

| Blueberry8 a răspuns (pentru Abramovici1224):

Bine! Daca stii asa multe de ce ai mai intrebat? laughing))

| Florentina_7104 a răspuns:

Dacă actul e semnat de notar, testamentul e valabil, tu ești singurul moștenitor al acelei case, sub condiția acceptării moștenirii. Casa e a ta, mergi la notar să accepți moștenirea. Frații tăi te pot da în judecată pentru anularea acelui act, dar nu au șanse de câștig având în vedere că actul a fost autentificat de notar.